Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Aθόρυβα αλλά αποτελεσματικά φαίνεται πως κινείται η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος προχώρησε στη συλλογή μολυσματικών αποβλήτων που προέρχονται από τη διαδικασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με μία συμφωνία με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο αυτό σε τιμή αρκετά χαμηλή, μόλις 12 ευρώ, σε σχέση με εκείνη που μέχρι σήμερα έχουν πετύχει άλλοι φαρμακευτικοί Σύλλογοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Βεβαίως ένα σημαντικό όπλο που είχε στα χέρια της η διοίκηση είναι ο μεγάλος αριθμός φαρμακείων – μελών του καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας με περίπου 1200 φαρμακεία – μέλη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews για το θέμα «η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν οριστικοποιήθηκε η υποχρέωση της συλλογής των αποβλήτων, την ίδια εποχή που έγινε μία ανάλογη κίνηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας, απλώς δεν τη δημοσιοποιήσαμε σε ευρύτερη κλίμακα τότε. Κάναμε και εμείς μία έρευνα στο χώρο, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συλλογή τέτοιου είδους αποβλήτων, πήραμε προσφορές από όλους, τις εξετάσαμε με μία επιτροπή του Συλλόγου και καταλήξαμε να συνεργαστούμε με μία από αυτές με έξοδα που θα καλύψει ο Σύλλογος για όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης».

Με την κίνηση αυτή ο ΦΣΘ διασφαλίζει την ασφαλή και νόμιμη απόρριψη των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με το νόμο 4600/9-2-2019, άρθρο 160, ο αδειούχος φαρμακοποιός επιτρέπεται να προβεί στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Από τη στιγμή που το φαρμακείο επιλέγει να διενεργήσει εμβολιασμό, αυτομάτως θεωρείται παραγωγός τέτοιων αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή διαχείρισή τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ 146163/2012.

«Δεδομένου ότι φέτος, για πρώτη φορά, κάνουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία μας μετά την πιστοποίησή μας, θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε σωστά και νόμιμα όλα τα βήματα της διαδικασίας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος έστειλε προς τα μέλη του σχηματοποιημένες τις οδηγίες για τη σωστή? χρήση των αντικειμένων που ήδη έχουν παραλάβει και αφορούν την όλη αυτή διαδικασία.

Οι οδηγίες εξηγούν ότι:

Στον κίτρινο κάδο απορρίπτουμε μόνο τα αιχμηρά (βελόνες, σύριγγες).

Στο χαρτόκουτο τοποθετούμε τον κίτρινο κάδο με κλειστό καπάκι (όταν γεμίσει) και απορρίπτουμε τα υπόλοιπα μολυσματικά όπως βαμβάκι, γάντια, μάσκες κλπ. Το χαρτόκουτο χωράει έως 4 κίτρινους κάδους.

 

Όταν γεμίσει ο κίτρινος κάδος, ζητάμε καινούργιο από την αποθήκη μας (το κόστος είναι ελάχιστο).

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία Συλλογής-Μεταφοράς / Ιχνηλασιμότητα ο ΦΣΘ αναφέρει ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο «θα περάσει από τα φαρμακεία μία φορά για να συλλέξει το χαρτόκουτο (με το περιεχόμενό του). Η συλλογή των χαρτόκουτων θα γίνει μετά τη λήξη της εμβολιαστικής περιόδου, από 15 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2021. Θα προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση με το κάθε φαρμακείο ξεχωριστά για τον ακριβή χρόνο συλλογής. Ο Σύλλογος καλύπτει μόνο μία συλλογή (αυτήν που προαναφέραμε) κι έχει συμφωνήσει προνομιακές τιμές για όσους χρειαστούν επιπλέον συλλογές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κατά την αποκομιδή από την εταιρεία θα συμπληρωθεί το ειδικό Συνοδευτικό Έντυπο Αναγνώρισης και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταστροφής, το κάθε φαρμακείο θα λάβει εντός 60 ημερών Βεβαίωση Επεξεργασίας από την εταιρεία. Τα έγγραφα αυτά διατηρούνται στο κάθε Φαρμακείο ως στοιχεία τεκμηρίωσης για τη διαχείριση των ΕΑΑΜ (Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά) που παράγει».

Για τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι φαρμακοποιοί, όπως καταλήγει η ανακοίνωση «αποτελούμε σημαντικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Με την πρωτοβουλία αυτή κάνουμε ακόμη ένα βήμα για να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού στη Δημόσια Υγεία» και γι’ αυτό ζητά από τους φαρμακοποιούς – μέλη του «να αγκαλιάσετε τη διαδικασία αυτή και να επιδείξετε την υπευθυνότητα και την τυπικότητα που μας διακρίνουν».

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού είναι προτεραιότητα για εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο κ. Ευγενίδης και αυτό γίνεται με πάρα πολλές δράσεις. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δράση, επί του παρόντος αυτό που προέχει είναι «η όλη διαδικασία να κυλήσει ομαλά. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Θεωρώ ότι το έχουμε εξαντλήσει το θέμα με τους υπεύθυνους της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».  

Share.
Exit mobile version