Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης με θέμα: «Φαρμακείο – Φαρμακευτική περίθαλψη: Παρόν και μέλλον», την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, από τις 10:00 έως τις 18:30, στο ξενοδοχείο Ioannou Resort στην Πτολεμαΐδα τόσο πλευράς θεματολογίας όσο και από πλευράς ομιλητών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιείται με τη στήριξη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας), Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείων, ιατροί, φοιτητές σε Σχολές Υγείας και άλλοι επιστήμονες υγείας στους οποίους και απευθύνεται η ημερίδα θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ομιλίες πάνω σε επίκαιρα θέματα τα οποία θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας και από τον πανεπιστημιακό χώρο.
Στόχος της ημερίδας είναι η αμιγώς επιστημονική εκπαίδευση και επιμόρφωση των φαρμακοποιών και των άλλων επιστημόνων υγείας της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας, καθώς η διά βίου μάθηση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη όλων των εμπλεκόμενων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει θέματα όπως:
- Φαρμακευτικές χρήσεις κανναβινοειδών (Διαμάντω Λάζαρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ)
- Νεότερα δεδομένα στον διαχωρισμό των διαβητικών ασθενών. Παρουσίαση παγκόσμιας ιατρικής καινοτομίας (Κωνσταντίνος Δολιανίτης, παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειο Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας)
- Το μέλλον της φαρμακευτικής πρακτικής. Pharmacogenomics & point of care testing» (John Papstergiou, BSc, BSc Phm, κοινοτικός φαρμακοποιός, assistant professor Leslie Dan Faculty of Pharmacy University o Toronto, adjunct assistant professor School of Pharmacy University of Waterloo)
- Στοχεύοντας στην θεραπεία πολυπαραγοντικών ασθενειών: πολυλειτουργικά-υβριδικά φάρμακα (Δήμητρα Χατζηπαύλου – Λίτινα, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ)
- Πώς επιδρά η λήψη φαρμάκων ή άλλοι παράγοντες στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού; (Χρυσάνθη Σαρδέλη, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας – Κλινικής Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ)
- Οι διαστάσεις της κατάθλιψης στη σύγχρονη εποχή (Αχιλλέας Οικονόμου, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος, πρόεδρος Νέων Ψυχιάτρων ΕΨΕ)
- Προσεγγίζοντας και κατανοώντας τον χρόνιο ασθενή στο φαρμακείο. Βασικές δεξιότητες επικοινωνίας (Δέσποινα Ζηλιακοπούλου, κλινική ψυχολόγος – διδάκτωρ ΑΠΘ)
Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών θα είναι και ο John Papastergiou, ελληνικής καταγωγής -από τη Φλώρινα- κοινοτικός φαρμακοποιός στο Τορόντο του Καναδά, επίκουρος καθηγητής σε δύο πανεπιστήμια της χώρας ο οποίος έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως φαρμακοποιός της χρονιάς του Καναδά.
Ο κ. Papastergiou ο οποίος θα μιλήσει στην ημερίδα για «το μέλλον της φαρμακευτικής πρακτικής. Pharmacogenomics & point of care testing» διεξάγει κατά περιόδους διάφορες μελέτες και μέσα στα φαρμακεία, με την εθελοντική συμμετοχή χιλιάδων ασθενών ως δείγμα, μεταξύ άλλων για 1) τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συμβολή του φαρμακοποιού στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για τη γρίπη στον Καναδά 2)για το τεστ στρεπτόκοκκου (μικρόβιο υπεύθυνο συχνά για φαρυγγίτιδες) που γίνεται πιλοτικά σε κάποια φαρμακεία εκεί και το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τελική χρήση αντιβιώσεων 3) τη φαρμακογονιδιωματική (pharmacogenomics) που τα αποτελέσματα και των δικών του ερευνών έδειξαν ότι αναλύοντας το DNA, μπορεί να εξατομικευτεί η φαρμακοθεραπεία καθώς μπορεί να εντοπιστεί ποιο φάρμακο θα μεταβολίσει και θα δράσει καλύτερα τελικά ανάλογα με το κάθε γονιδίωμα. Οι μελέτες του δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και τον καλούν μονίμως ανά τον κόσμο να μιλήσει σε συνέδρια αλλά ποτέ μέχρι τώρα στην Ελλάδα.
Ο ερχομός του κ. Papastergiou στη χώρα μας πιστώνεται στην κ. Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης η οποία γνώρισε τον διακεκριμένο φαρμακοποιό στο διεθνές συνέδριο για τους εμβολιασμούς, πέρσι τον Μάρτιο, στη Βενετία, κράτησε επαφή μαζί του και έτσι τον κάλεσε και θα έρθει να μιλήσει στην ημερίδα στην Κοζάνη με την ομιλία του να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η επιτυχία για τη διοργάνωση. Όπως ανέφερε η κ. Δερβενιωτάκη μιλώντας στο DailyPharmaNews, η ίδια η διοργάνωση αυτής της ημερίδας είναι πολύ σημαντική για την περιοχή.
Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τόσο μεγάλο στην περιοχή. «Πάνω από ένα χρόνο είχαμε την ιδέα της διοργάνωσης μίας ημερίδας αλλά όταν αυτή ωρίμασε μέσα μας και φτάνοντας και στην επιλογή των θεμάτων που θέλαμε να είναι επίκαιρα και ενδιαφέροντα, με το βλέμμα στο μέλλον, τότε θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η υλοποίησή της.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της περιοχής μας μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια. Συνήθως κάνουμε κάποιες ημερίδες ο κάθε Σύλλογος από μόνος του με έναν – δύο ομιλητές αλλά αυτή τη φορά θα έχουμε επτά ομιλίες, από πολύ αξιόλογους ομιλητές».
Μία ακόμη επιτυχία για τους διοργανωτές είναι η ανάδειξη της έρευνας που γίνεται σε τοπικό επίπεδο και που δυστυχώς δεν προβάλλεται στο βαθμό που ίσως θα έπρεπε.
Ο κ. Κώστας Δολιανίτης, Παθολόγος – Διαβητολόγος στην ομιλία του «Νεότερα δεδομένα στον διαχωρισμό των διαβητικών ασθενών. Παρουσίαση παγκόσμιας ιατρικής καινοτομίας» θα μιλήσει για την έρευνα της ομάδας του στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, μία έρευνα που βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο Άγγλων ερευνητών ο οποίος ποτέ δεν είχε αξιοποιηθεί εργαστηριακά, με τη βοήθεια του οποίου προκύπτει πληροφορία για την ποσότητα και την κατάσταση των κυττάρων του οργανισμού που παράγουν ινσουλίνη. Βάσει αυτής της πληροφορίας, μπορούν να προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία των ασθενών, κυρίως με κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμπτώματα. Με την εν λόγω μέθοδο μπορούν να διαχωριστούν οι διαβητικοί. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός τους, και αυτό έχει σημασία για τη θεραπεία και την πρόληψη των επιπλοκών. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν ζητήματα βάσει δύο παραγόντων: του πόσο σημαντική είναι η δράση της ινσουλίνης στους ασθενείς, και της ποιότητας ινσουλίνης που παράγει ο κάθε οργανισμός.
Για την κ. Δερβενιωτάκη η προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική και για τον πρόσθετο λόγο ότι έγινε σ’ ένα περιφερειακό νοσοκομείο και όχι σε μία πανεπιστημιακή κλινική και μάλιστα η έρευνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικών μοντέλων με βάση τα νέα στοιχεία για το διαχωρισμό των διαβητικών ασθενών.
Οι φαρμακοποιοί που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα θα μοριοδοτηθούν με 6 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ).
Μεγάλος χορηγός της ημερίδας είναι ο ΣΥ.Φ.ΦΑ. Δυτικής Μακεδονίας.