Πολλές νοσηλείες και μάλιστα για καρκίνο χρειάζονται οι Έλληνες ασθενείς σε σύγκριση με το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση μεταξύ των 40 χωρών τα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνονται στους συγκριτικούς πίνακες. Την ίδια ώρα, παραμένουμε τα «φουγάρα» της Ευρώπης! Τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποκαλύπτουν ότι η χώρα μας δεν έχει υψηλότερη νοσηρότητα αλλά κάποια περίεργα δεδομένα. Κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα δίνονται 196,5 εξιτήρια ετησίως ανά 1.000 κατοίκους, το οποίο αναλογεί σε ένα εξιτήριο ανά πέντε κατοίκους! Σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται οι κάτοικοι σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ρωσία.
Αλλά δεδομένου ότι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 156 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους δημιουργούνται ερωτηματικά. Αν μάλιστα κάποιος λάβει υπόψη ότι η Ελλάδα κατέχει στα εξιτήρια για καρκίνο τη δεύτερη θέση μετά την Αυστρία, με 24,4 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους ή ένα εξιτήριο ανά 41 πολίτες, μπαίνουν πολλά ερωτηματικά. Και αυτό επειδή δεν είναι αντίστοιχα τα κρούσματα καρκίνου που καταγράφονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας έχει από τα λιγότερα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ!
Και όχι μόνο αυτό αλλά η Ελλάδα είναι πιο κάτω από τον μέσο όρο του Οργανισμού και στη θνησιμότητα από όλες τις μορφές της νόσου, κάτι ενθαρρυντικό για όλους μας.
Νοσοκομειακές δαπάνες
Όπως φαίνεται από την καταγραφεί του Οργανισμού, η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες νοσοκομειακές δαπάνες στο σύνολο των χωρών του Οργανισμού (40%). Λείπει η Πρωτοβάθμια και χρησιμοποιούμε μόνο την δευτεροβάθμια; Ίσως!
Πάντως είναι γεγονός ότι το σύστημα δείχνει να έχει στρεβλώσεις και χρειάζεται αναδιάρθρωση, εξυγίανση και γενικά αλλαγές προς ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη.
Κάπνισμα
Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, κάτι που μας καθιστά μαζί με τους Τούρκους, την δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία με τους πιο …θεριακλήδες! Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.
Προσδόκιμο ζωής
Όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα με τους άνδρες να φτάνουν τα 78.5 έτη με μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α τα 77.9 έτη και τις γυναίκες είναι τα 83.7 έτη , με μέσο όρο τα 83.1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία , 81.2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία , 69.7 χρόνια, ενώ η πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87.1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77.7 έτη στο Μεξικό.