Ανέτοιμο είναι το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της επιδημίας, προειδοποιεί με επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας μερικά από τα τρωτά του συστήματος, όπως τη μεγάλη έλλειψη υποδομών και εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε δεκάδες Κέντρα Υγείας, τον παραγκωνισμό από την Πολιτεία των ιδιωτών γιατρών που προσέφεραν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τις οφειλές προς τους οικογενειακούς γιατρούς, το βάρος των «άδικων εκπτώσεων rebate και clawback» που γονατίζει τον εργαστηριακό τομέα, την αναβολή νέων συμβάσεων με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνει ότι «παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες, ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ώρα μάλιστα που ο κίνδυνος για πολλαπλασιασμό των περιστατικών covid-19 αυξάνεται καθημερινά, δεκάδες Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια παραμένουν χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα περίπου 310 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ελάχιστα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, χωρίς να υπολογισθούν τα κρούσματα της επιδημίας ή τα ύποπτα περιστατικά. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου εφάρμοζε mini lockdown στον Πόρο, το Κέντρο Υγείας Γαλατά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί, δε διέθετε ούτε καν μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. (Επισυνάπτεται η επιστολή).
Ταυτόχρονα χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που συνέδραμαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα, έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την Πολιτεία, η οποία ξεχνά τη συμβολή τους στα ύποπτα περιστατικά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ακόμη και τηλεφωνικά στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας ουδέποτε προχώρησε στην αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Όλα αυτά την ώρα που οι οικογενειακοί ιατροί, βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει κλειδώσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δαπανών τους, ενώ ο εργαστηριακός τομέας στενάζει υπό το βάρος των δυσβάσταχτων και άδικων εκπτώσεων rebate και clawback, με περικοπές που αγγίζουν συνολικά το 40% των απαιτήσεων αποζημίωσης.
Από την άλλη και οι 800 νέες συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορωνοϊού, έχουν γραφεί στις …ελληνικές καλένδες, αφού βρίσκονται σε διαρκή αναβολή.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Υγείας έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή πριν η επιδημία του covid-19 φέρει κι άλλες δραματικές συνέπειες στους συμπολίτες μας, να προχωρήσει στην άμεση οργάνωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και στην υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων των 800 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να υπάρχει συννοσηρότητα με τη γρίπη, θα έχουν ως μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για ιατρικές υπηρεσίες τα δημόσια νοσοκομεία. Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνωστισμό και ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα και τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού».