Της Ρούλας Σκουρογιάννη

 

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει τη σημαντικότητα της πρόσβασης στην άμεση διάγνωση.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 14 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου, σε  όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά μέσα.

Το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε βάση του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον ιό, ενώ δε γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Παρότι  δίνει την εντύπωση ενός πολύ υψηλού ποσοστού, είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη  τα στοιχεία του ΠΟΥ που αναφέρουν ότι μεταξύ των ετών 2005 και 2015, το ποσοστό των ατόμων που γνωρίζουν ότι είναι φορείς αυξήθηκε από το 12% στο 60%, παγκοσμίως.

 

Σημάδια και συμπτώματα του HIV

 

Τα συμπτώματα του ιού HIV ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της μόλυνσης. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα ή να νιώσουν κάποια αδιαθεσία σαν γρίπη, με πυρετό, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή πονόλαιμο. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV δε γνωρίζουν την κατάστασή τους μέχρι να φτάσουν στα επόμενα στάδια της μόλυνσης.

 

Τα γρήγορα διαγνωστικά test

Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη αναφέρει ότι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους επτά φορείς αγνοεί την κατάστασή του. Ενώ η λοίμωξη από τον HIV μπορεί να διαγνωστεί άμεσα και εύκολα μέσω των γρήγορων διαγνωστικών εξετάσεων (όπως το rapid test -RDTs), που ανιχνεύουν την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων HIV, φαίνεται ότι πολλοί ασθενείς δεν έχουν ενημέρωση ή πρόσβαση στα τεστ, γεγονός για το οποίο η διευθύντρια του ΠΟΥ, Dr Margaret Chan, εξέφρασε τη λύπη της, σημειώνοντας ότι η άμεση διάγνωση και λήψη αντιρετροϊκής αγωγής θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα. Η ανεπάρκεια διαγνωστικών μέσων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο προκειμένου να εφαρμοστεί η σύσταση του ΠΟΥ να χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους τους οροθετικούς.

 

Το τεστ αυτοδιάγνωσης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα καλό είναι να κάνουν, περιοδικά, κάποια από τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Μπορούν, επίσης, να κάνουν το γρήγορο έλεγχο (1 λεπτού) για τον HIV, άμεσα και ανώνυμα στα “Checkpoint”, που είναι μη κλινικά κέντρα πρόληψης τα οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό εγκυρότητας του συγκεκριμένου τεστ είναι 99,9%. Σε περίπτωση που το γρήγορο τεστ δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Σήμερα, σε 23 χώρες προωθούνται εθνικές πολιτικές υγείας που ενθαρρύνουν την αυτοδιάγνωση, όμως η πρόσβαση σε αυτά τα τεστ παραμένει πολύ περιορισμένη στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

Share.
Exit mobile version