Ο ιός Ζήκα δεν αποτελεί, πλέον, ζήτημα έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως, η δήλωση αυτή δεν κρύβει μία καλή είδηση. Δεν πρόκειται για έλεγχο της απειλής από τον ιό, αλλά για παραδοχή ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, επισημαίνει ο Christian Lindmeier, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

της Ρούλας  Σκουρογιάννη

Ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιμετωπιζόταν το ζήτημα, όταν ήταν γνωστά πολύ λίγα για τον ιό Ζήκα και υπήρχε επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση ερευνών και απαντήσεις από τους ερευνητές. Τώρα που γνωρίζουμε ότι ο Ζήκα προκαλεί εγκεφαλική βλάβη στα έμβρυα και τα νεογνά και ότι εξαπλώνεται, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύψουν, τόνισε ο Peter Salama, επικεφαλής υγειονομικών προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.  

Ο αγώνας του ΠΟΥ κατά του Ζήκα, από εδώ και στο εξής θα αποτελεί ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που δε θα στηρίζεται σε χρηματοδότες έκτακτης ανάγκης, καθώς τα πιεστικά ερωτήματα,γύρω από τις συνέπειες και την πιθανή αντιμετώπιση του ιού Ζήκα, θα χρειαστούν χρόνια για να απαντηθούν από την έρευνα.  

Άγνωστοι ακόμα οι κίνδυνοι

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσες είναι οι περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Ζήκα  που προκάλεσαν μικροκεφαλία στα μωρά. Το 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Περίπου 2.100 περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε μωρά έχουν συνδεθεί με το Ζήκα μέχρι τώρα, ενώ άλλες 3.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Επίσης, μωρά που εμφανίζονται υγιή κατά τη γέννηση τους, μπορεί να αναπτύξουν μικροκεφαλία τους επόμενους μήνες και να παρουσιάσουν άλλα προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έτσι, το σύνολο των εγκεφαλικών βλαβών που σχετίζονται με το Ζήκα διαρκώς μεγαλώνει «…γι ‘αυτό μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουμε όποιες πληροφορίες -σχετικά με τον κίνδυνο από τον ιό- δίνουμε σήμερα», λέει ο Salama.

Ελπίδα αποτελεί το εμβόλιο

Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία εμβολίου ως ασπίδα προστασίας από τον ιό, κυρίως για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Μέχρι τώρα, κατατέθηκαν περίπου 30 υποψήφια σχέδια ανάπτυξης εμβολίου, αλλά μόνο λίγα βρίσκονται στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών. «Κατά πάσα πιθανότητα είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου για το Ζήκα στην αγορά», λέει ο Salama. Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ αναζητά μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την έρευνα. Με λίγα λόγια, ο ιός Ζήκα ήρθε για να μείνει!

Share.
Exit mobile version