Απ. Βαλτάς στο DailyPharmaNews: «Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Υγείας δέχεται τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για το θέμα. Πρέπει να πιέσουν και οι ασθενείς»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αναγνωριστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα των ελλείψεων την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στα γραφεία του το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαρτίου στα γραφεία του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διήρκεσε περίπου δύο ώρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων κατέθεσαν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας με τα ζητήματα που απασχολούν τη διοίκηση των φαρμακοποιών.     

Το επόμενο βήμα είναι ο κάθε φορέας να ορίσει μία ομάδα εργασίας που θα εργαστεί για τη διαμόρφωση μίας κοινής αποδοχής πρόταση όλων των φορέων με σκοπό αυτή να κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας.

 

Απ. Βαλτάς: Θα πιέσουμε τους πάντες να βρεθούν λύσεις

 

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος δεν είναι εύκολη. «Προσωπικά κατανοώ ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Θέλει δουλειά ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί στον Υπουργό να είναι ρεαλιστική, βιώσιμη, εφαρμόσιμη και να μην προσκρούει σε νομοθετικά εμπόδια».

Τόνισε ωστόσο σχολιάζοντας το γεγονός ότι μία παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει –χωρίς όμως επιτυχία- και πριν περίπου δύο χρόνια, ότι στη συγκεκριμένη κατάσταση που σήμερα βιώνουν φαρμακοποιοί και ασθενείς «δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι είτε θέλουμε είτε όχι και οι τέσσερεις εμπλεκόμενοι φορείς να βρούμε λύση και μάλιστα θέλω να πω ότι στους εμπλεκόμενους φορείς είναι και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πλέον είναι υποχρεωμένος και να εφαρμόσει τη νομοθεσία αλλά κι εάν απαιτηθεί, βάσει των εισηγήσεων, να ψηφιστούν νέοι νόμοι που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του θέματος των ελλείψεων».

Για το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν είχαν προσκληθεί οι ασθενείς, παρόλο που είναι θέμα που τους αφορά άμεσα καθώς μαζί με τους φαρμακοποιούς είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται περισσότερο, και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία τους, ο κ. Βαλτάς είπε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν περισσότερο τεχνοκρατικής φύσεως, μία σύσκεψη όπου πέρα από τις προτάσεις κατατέθηκαν στοιχεία που αφορούν το πρόβλημα. «Αυτό θα γίνει, όταν πρέπει γιατί ακριβώς συζητάμε με τους Συλλόγους των ασθενών», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι τελικά «οι ασθενείς αυτό που θέλουν είναι να επιλυθεί το πρόβλημα ή τουλάχιστον να μειωθεί, να δρομολογηθεί μία λύση».

Ο κ. Βαλτάς υπενθύμισε το πόσο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι ελλείψεις για τους φαρμακοποιούς και τη διοίκησή του σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη να βρεθούν λύσεις καθώς υπάρχει φόβος ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. «Επανειλημμένα έχω πει ότι αυτή η διοίκηση, όπως και η διοίκηση της προηγούμενης τριετίας είχε βάλει ψηλά τον πήχη γι’ αυτό το θέμα σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίησή του για την εξεύρεση λύσης, τονίζοντας ότι το θέμα των ελλείψεων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα φαρμακείο. Πάνω σε αυτή τη βάση και συν το γεγονός ότι είναι ένα επιδεινούμενο πρόβλημα κι εάν δείτε την πρόθεση του Υπουργού να μειωθούν κι άλλο οι τιμές των φαρμάκων, αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό ελλείψεων –καθώς όπως και να το κάνουμε οι χαμηλές τιμές δημιουργούν προϋποθέσεις για παράλληλες εξαγωγές και ελλείψεις- θα κάνουμε τα πάντα για να δρομολογηθούν λύσεις πιέζοντας κυριολεκτικά τους πάντες και τα πάντα. Κι εκεί σίγουρα πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι Σύλλογοι των ασθενών που κι αυτοί από την πλευρά τους θα πρέπει να πιέσουν το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ να παρθούν αποφάσεις διότι δυστυχώς εκείνοι ταλαιπωρούνται. Ταλαιπωρούνται άτομα με χρόνιες παθήσεις, ταλαιπωρούνται άτομα που παίρνουν φάρμακα πρωτότυπα που δεν μπορούν να τα βρουν, ταλαιπωρούνται άτομα που σταματούν τη θεραπεία τους, ταλαιπωρούνται άτομα που αλλάζουν στο μέσο της τη θεραπεία τους».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι «γνωρίζω, πολύ καλά κιόλας, ότι και το υπουργείο αρχίζει και δέχεται οχλήσεις και τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για το πρόβλημα των ελλείψεων».   

 

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Στη σχετική με τη χθεσινή (σ.σ. Πέμπτη 10 Μαρτίου) ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει:      

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) για την ανάδειξη και την δρομολόγηση λύσεων για το μείζον ζήτημα των ελλείψεων, πραγματοποιήθηκε χθες (σ.σ. Πέμπτη 10 Μαρτίου) σύσκεψη στα γραφεία του ΠΦΣ με τους προέδρους και εκπροσώπους των ΔΣ του ΠΦΣ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (Π.Σ.Φ.)

Μετά από αναλυτικές τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και τον διάλογο με την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων ο οποίος ακολούθησε, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής πρότασης για να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργού Υγείας.

Η πρόταση συνομολογήθηκε ότι θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, βιώσιμη, εφαρμόσιμη και να μην προσκρούει σε νομοθετικά εμπόδια. Ως βάση συζήτησης τέθηκαν οι προτάσεις από τα κείμενα λύσεων του ΠΦΣ,  του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ  και του Π.Σ.Φ.  τα οποία παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης».

 

Share.
Exit mobile version