Αυξημένος είναι τον Ιούνιο ο αριθμός των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη καθώς αγγίζουν ήδη τα 140 έναντι των 90 το Μάϊο.
Από αυτά, τα 24 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 6 εμβόλια και τα 16 είναι φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ωστόσο, οι λίστες με τις ελλείψεις που ανακοινώνει ο ΕΟΦ είναι ελλιπείς, καθώς απουσιάζουν από αυτές σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη για πάνω από ένα 6μηνο.
Ορισμένα από τα φάρμακα, που λείπουν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι αντιδιαβητικά, κολλύρια και φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης. Από την πλευρά της η Φαρμακοβιομηχανία αποδίδει το πρόβλημα στην κακή ερμηνεία του νέου συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.
ΣΦΕΕ και Pharma Innovation Forum (PIF) έχουν ήδη επισημάνει ότι το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το υπουργείο αυτοσχεδιάζει σε βάρος της αξιοπιστίας του.
Κι εξηγούν ότι το νέο σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση. Αντιθέτως, αυτό που συνέβη είναι ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς.
Και οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος… Προειδοποίησαν δε ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.
Αν συνεχιστεί η αλλόκοτη ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, θα αποσυρθούν καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών ακόμα και σε καινοτόμα, πολύ σημαντικά φάρμακα.
Μ.Τ.