Για την σωτηρία των θέσεων και της εργασίας των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα απεργιακή κινητοποίηση και διοργανώνει επίσης σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ συμμετέχει επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ έχει δηλώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Στη σχετική της ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα εξής:

«To ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Οι επίτροποι αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες».

Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα»!!!

Είναι εμπαιγμός να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απεμπολήσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιτρόπους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αφού, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την Υγεία του λαού «στη ζυγαριά του κόστους».

Για αυτό αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς.

Επειδή πληρώνονται από «τα ίδια έσοδα», δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν «επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της γιατί όχι μόνο δεν καταργεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επικαλούνται οι επίτροποι, και το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά το επεκτείνει.

Η ΟΕΝΓΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι με την απόφαση του Ι΄ τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου, μετά από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πληρωμή των εφημεριών όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας.

Στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπ. Υγείας στη 1/11 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαμε απαιτήσει να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέλος στη αγωνία και την αβεβαιότητα των συναδέλφων».

 

Share.
Exit mobile version