Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Η καλή φήμη και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «η Παμμακάριστος» το επανάφεραν στην αρχική του κατάσταση και μάλιστα σε μια ανοδική πορεία, μετά από δύο χρόνια αποκλειστικής λειτουργίας ως covid Νοσοκομείο, δηλώνει ο στο DailyPharmaNews, ο διοικητής του και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θρασύβουλος Λαδόπουλος. Προαναγγέλλει μάλιστα την πλήρωση των όποιων κενών θέσεων υπάρχουν, αφού όπως λέει τόσο η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Ο κ. Λαδόπουλος μιλάει ακόμη για την τεχνολογική αναβάθμιση του Νοσοκομείου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ΣΔΙΤ, αλλά και για το ζήτημα των συνεφημερεύσεων στην παρούσα φάση, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ράντζα.

Η συν εφημέρευση με το Λαϊκό πότε ξεκινάει; Κατά πόσον εκτιμάτε ότι θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του;

Στα μόνιμα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά στην αποσυμφόρηση των μεγάλων σχηματισμών και ειδικότερα στην εξάλειψη των επικουρικών κλινών (ράντζα), το Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας (Γ. Ν. Θ. Π.) «Η Παμμακάριστος» συμβάλει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γ.Ν.Α.) «Γ. Γεννηματάς» με το οποίο συνεφημερεύει. Η πρόταση για την μεταφορά του Γ.Ν.Θ.Π «Η Παμμακάριστος» στην ίδια Ομάδα Εφημέρευσης με το Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» στηρίζεται και τεκμηριώνεται από την αποτελεσματική και αποδεδειγμένα χρήσιμη (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) συνεργασία «Παμμακαρίστου» – «Γ. Γεννηματάς», η οποία προσδοκάται ότι θα έχει τα ίδια αν όχι και καλύτερα αποτελέσματα στην επικείμενη συνεργασία «Παμμακαρίστου» – «Λαϊκού».

Είναι πάντως σαφές ότι η διαλειτουργικότητα και η συνεργασία μεταξύ συνεφημερευόντων μονάδων σε ότι αφορά, είτε σε απευθείας, είτε σε ενδονοσοκομειακή διακομιδή περιστατικών (υπό τον συντονισμό και διαχείριση του ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ) επιδρά σε απόλυτα θετικό βαθμό στην μείωση των επικουρικών κλινών με ταυτόχρονη μείωση και στο συναίσθημα δυσφορίας των εξυπηρετούμενων συμπολιτών μας.

Πως εσείς ενισχύετε άλλα νοσοκομεία όταν υπάρχουν στο δικό σας συγκεκριμένες ελλείψεις, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΙΝΑΠ σύμφωνα με τα οποία 1. το Παθολογικό τμήμα καλύπτει και τα ΤΕΠ με 5 γιατρούς (από τις 9 οργανικές θέσεις), με αποτέλεσμα σε κάθε εφημερία να υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος γιατρός για τους χώρους τόσο του τμήματος όσο και της κλινικής Covid. 2.Λόγω της έλλειψης προσωπικού το Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορεί να κάνει αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια των εφημεριών. 3 Τα χειρουργεία, είναι εκτός της γενικής εφημερίας και στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόλις 3 ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας θα διοριστεί σύντομα σε άλλο νοσοκομείο.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το Γ. Ν. Θ. Π. «Η Παμμακάριστος» ενισχύει το συνεφημερεύον Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» βασιζόμενο στις υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές και στο προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η αποτελεσματικότητα αυτής της συνεργασίας δεν αφορά μόνο στο πλήθος των εμπλεκομένων αλλά και στην ποιοτική δουλειά που γίνεται σε ότι αφορά στην διαχείριση των περιστατικών. Ειδικότερα, η συνεργασία των Ιατρικών και Νοσηλευτικών υπηρεσιών των δύο Νοσοκομείων έχει θέσει την βάση μιας αποτελεσματικής διαχείρισης των προς διακομιδή περιστατικών, προνοώντας αν θέλετε και την «προστασία» του Γ. Ν. Θ. Π. «Η Παμμακάριστος» σε ότι αφορά στην δυναμική του. Σχετικά με τα αναφερόμενα από την ΕΙΝΑΠ, τόσο η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (1η Υ.Π.Ε.) όσο – φυσικά – και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την πλήρωση των κενών θέσεων καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

Μετά από δύο χρόνια ως αποκλειστικά νοσοκομείο για covid, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η επισκεψιμότητα;

Κατά το 2022 (συγκριτικά με το 2021) είχαμε αύξηση των προσελεύσεων κατά 165%, των εισαγωγών κατά 53%, των χειρουργείων κατά 102% και τέλος των τιμολογημένων νοσηλείων κατά 82,67% ενώ οι παραπάνω περιγραφόμενες αυξητικές τάσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται και στο πρώτο τρίμηνο του 2023.Παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο λειτούργησε για δύο – σχεδόν – συνεχόμενα έτη (2020 – 2021) ως Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, γεγονός που από μόνο του θα μπορούσε να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους συμπολίτες μας, εν τούτοις η καλή του φήμη και το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών το επανέφεραν στην αρχική του κατάσταση και μάλιστα σε μια ανοδική πορεία

Υπάρχουν προβλέψεις για αναβάθμιση του νοσοκομείου; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα;

Το Γ. Ν. Θ. Π. «Η Παμμακάριστος» έχει ήδη ενταχθεί σε : 1) Χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (τα 2,5) και για την αντικατάσταση ενεργοβόρου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 400.000 Ευρώ. 2) Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους €780.000 Ευρώ για τον ριζικό επανασχεδιασμό των ΤΕΠ, ενώ κατά την τελευταία τριετία έχουν συντελεστεί και τα παρακάτω:

  • Εγκατάσταση Αξονικού Τομογράφου
  • Υλοποίηση τεσσάρων (4) νέων θέσεων ΜΑΦ
  • Προμήθεια τεσσάρων (4) αναπνευστήρων
  • Απόκτηση τεσσάρων (4) κλινών ΜΕΘ (δωρεά του πολιτικού κόμματος «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία λασποσυλλεκτών και λιποσυλλεκτών στα μαγειρεία
  • Αντικατάσταση εξήντα (60) κρεβατιών (ΠΕΠ “Αττική 2014-2020”, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ)
  • Ανακαίνιση εξάκλινων θαλάμων COVID-19 (αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, εσωτερικός φωτισμός τύπου LED, αντιμικροβιακή βαφή κλπ)
  • Προμήθεια σύγχρονων φορείων τραυματιοφορέων (ΠΕΠ “Αττική 2014-2020”, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ)
  • Προμήθεια σύγχρονου οφθαλμολογικού εξοπλισμού (ΠΕΠ “Αττική 2014-2020”, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ)
  • Ανακαίνιση Γαστρεντερολογικού και Ενδοσκοπικού Ιατρείου.
  • Ανακαίνιση υποδομών φωτισμού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου.
  • Απόκτηση αναπνευστικής συσκευής (δωρεά WIND Hellas) High Flow (δωρεά WIND HELLAS).
  • Απόκτηση σύγχρονου μικροβιολογικού εξοπλισμού (από δωρεά ιδιώτη).

Τα ΣΔΙΤ θεωρείτε πως θα λειτουργήσουν υπέρ των ασθενών; Γιατί υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί, ότι θα προτιμώνται οι ασθενείς που θα πληρώνουν στα απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία. Πως θα εξασφαλιστεί, ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο κι έτσι αυτοί που δεν έχουν χρήματα δεν θα περιμένουν ακόμη περισσότερο από ότι ήδη περιμένουν για ένα χειρουργείο πχ; 

Οι ΣΔΙΤ έχουν ήδη αποδείξει την χρησιμότητα και την αξία τους μέσα από την πολύτιμη συνεισφορά τους στην διαχείριση της πανδημίας (κλίνες Non-covid, ΜΕΘ κλπ). Το πλαίσιο των ΣΔΙΤ ορίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τρόπο ανάλογο των απαιτήσεων που θα κληθούν να καλύψουν (tailor made), πάντα με γνώμονα την απόλυτη εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος και κατ’ επέκταση των αναγκών των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Τούτων λεχθέντων δεν συντρέχουν λόγοι για ενδοιασμούς, ή άλλες ανησυχίες μιας και οι δικλείδες ασφαλείας θα καταστήσουν συμπαγή την διαδικασία για όλους τους επωφελούμενους ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (πχ διαδικασίες ΕΟΠΥΥ) εξασφαλίζουν την ομοιογένεια τους.

Στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού που η παρούσα κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην υγεία, σε τι φάση βρίσκεται το δικό σας Νοσοκομείο; 

Το Γ. Ν. Θ. Π. «Η Παμμακάριστος» πρωτοπόρησε στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού εξελίσσοντας και επανασχεδιάζοντας χρονοβόρες αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες με συνέπεια να εφαρμόσει τις παρακάτω λύσεις:

  • Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου
  • Ψηφιακή κεντροποίηση εκτυπωτικών διαδικασιών
  • Απόκτηση σύγχρονου συστήματος επεξεργασίας ιατρικών εικόνων (PACS)PACS (από δωρεά ιδιώτη).
  • Ένταξη ψηφιακής υπογραφής με την χρήση tablettablet
  • Απόκτηση δωρεάν ευρυζωνικών υπηρεσιών (δωρεά WIND Hellas)WIND HELLAS)
  • Ψηφιοποίηση Φακέλων Ασθενών

Θρασύβουλος Λαδόπουλος Διοικητής του Νοσοκομείου «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»

Share.
Exit mobile version