Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μπορεί αυτές τις μέρες τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα προς τα τεκταινόμενα αναφορικά με το ζήτημα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ή Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων όπως θέλει να τα ονομάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ωστόσο το κορυφαίο πρόβλημα στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών εξακολουθεί να είναι, όπως προκύπτει από κάθε δημόσια τοποθέτησή τους με τελευταία αυτήν στο συνέδριο του ΣΥΦΑΚ στο Ηράκλειο, οι ελλείψεις.

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις του δημιουργεί αφορμές για να μένει στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και να συζητείται με σκοπό την αναζήτηση λύσεων.

Σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα το DailyPharmaNews o κ. Κουτσούκης ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο του ΣΥΦΑΚ και θέλησε να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με τίτλο «Οι κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή» όπου έγιναν κάποιες αναφορές στο ζήτημα των ελλείψεων, θέτει προς συζήτηση μία πρόταση που έχει να κάνει με τον τρόπο διανομής των φαρμάκων τους στην αγορά.

     

ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

 

Οι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη οι εντός Ελλάδας πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να μοιράσουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στις φαρμακαποθήκες είναι βασικά οι παρακάτω δύο:

  1. Οι συνολικές αγορές της εκάστοτε φαρμακαποθήκης που πέρα από φάρμακα σε έλλειψη περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα φάρμακα της εταιρείας (συνήθως αυτά είναι τα off-patent) και τα οποία δεν είναι σε έλλειψη διότι αυτά δεν είναι εξαγόμενα
  2. Τα στοιχεία που δίνει στις εταιρείες η IQVIA (πρώην IMS) από τα οποία φαίνονται στατιστικά οι πωλήσεις των φαρμακείων ανά περιοχή. Η παραπάνω εταιρεία είναι σε θέση να δώσει και στοιχεία των αγορών που πραγματοποιούν τα φαρμακεία από τις φαρμακαποθήκες.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο δεύτερο δείκτη ο οποίος σαφώς και μπορεί να μην δίνει ακριβείς πληροφορίες. Είναι, όμως, ένας δείκτης. Γι αυτόν που είμαι απολύτως βέβαιος ότι δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις είναι ο πρώτος δείκτης. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες, όπως όλοι γνωρίζουμε, που τα φάρμακα τα οποία δεν είναι εξαγόμενα τα βγάζουν συνεχώς σε πολύ καλές προσφορές. Μ’ αυτό τον τρόπο τα ξεφορτώνονται πολύ εύκολα αφού πολλά φαρμακεία, συνήθως δελεάζονται από τις προσφορές και πραγματοποιούν έτσι σημαντικό μερίδιο των αγορών τους. Περισσεύουν λοιπόν στις αποθήκες αυτές σημαντικές ποσότητες φαρμάκων προς εξαγωγή ή για να είμαστε δίκαιοι φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη τα οποία μπορεί να τα στείλει κανείς είτε για να εξυπηρετήσει τα πιστά σε αγορές φαρμακεία είτε για να κάνει εξαγωγή. 

Αυτό θέλουν οι εταιρείες όμως; Να δίνουν τα φάρμακα σε αποθήκες που σκοπό τους έχουν την εξαγωγή και στην ουσία τα περισσότερα φαρμακεία να μένουν ακάλυπτα και άρα και οι ασθενείς; Από τη στιγμή που η χρήση του δείκτη αυτού οδηγεί αναπόφευκτα και αποδεδειγμένα σε ανισότητες στην διάθεση των φαρμάκων θεωρώ επιβεβλημένη την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από δείκτες που δείχνουν την πραγματική κίνηση των φαρμάκων στην αγορά. Θα μπορούσε, φυσικά, η ΗΔΙΚΑ να συμβάλλει σημαντικά σ’ αυτό με το να διαθέτει τα στοιχεία από τις κατά τόπους πωλήσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μια άλλη εξέχουσας σημασίας παρενέργεια της χρήσης αυτού του δείκτη είναι και η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ φαρμάκων off – patent και γενοσήμων για τον απλούστατο λόγο του εξαναγκασμού που ασκείται από την πλευρά των πολυεθνικών προς τις αποθήκες και κατά συνέπεια προς τα φαρμακεία για μεγαλύτερες αγορές off-patent προκειμένου να προμηθευτούν και τις πολυπόθητες νέες θεραπείες των οποίων δεν έχει σπάσει η πατέντα και που είναι συνήθως εξαγόμενα σκευάσματα και σε μόνιμη έλλειψη.

Κατά τα άλλα μας προτρέπει υποτίθεται η εκάστοτε κυβέρνηση να προωθήσουμε γενόσημα στα φαρμακεία μας χωρίς η ίδια να φροντίζει για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Για εμάς που το μόνο που θέλουμε από τις εταιρείες είναι η εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων ώστε στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε στους ασθενείς προκύπτει εύκολα η κατάσταση που πολύ απλά περιγράφεται ως μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. 

 

Share.
Exit mobile version