Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το αλκοόλ δεν είναι … φίλος της τρίτης ηλικίας.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμη και ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία των ηλικιωμένων. Η έρευνα καταρρίπτει επίσης την μακροχρόνια πεποίθηση ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Autónoma της Μανδρίτης μελέτησαν 135.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για 12 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση των θανάτων από καρκίνο στους ηλικιωμένους, με τον κίνδυνο να είναι πιο αυξημένος σε εκείνους που είχε άλλα προβλήματα υγείας ή ζούσαν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν μείωση στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις σε όσους έκαναν μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Συνολικά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -που ορίζεται μεταξύ 20 και 40 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες και μεταξύ 10 και 20 γραμμάρια για τις γυναίκες – συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή πάνω από 40 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από 20 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες, συσχετίστηκε με περισσότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, καθώς και με περισσότερους θανάτους από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία ευεργετικής συσχέτισης μεταξύ χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ και θνησιμότητας. Αντιθέτως, διαπιστώσαμε ότι το αλκοόλ πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη σε μικρή κατανάλωση»,  δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Rosario Ortolá, επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Autónoma της Μανδρίτης.

Ωστόσο, από την μελέτη προέκυψε ότι η κατανάλωση κρασιού, κυρίως όταν γίνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μετριάζουν τον κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα των περιπτώσεων θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση του κινδύνου μπορεί να οφείλεται στην βραδύτερη απορρόφηση του αλκοόλ λόγω της τροφής ή μπορεί να αντανακλά άλλες επιλογές, πιο υγιεινές, στον τρόπο ζωής που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι.

Τα νέα ευρήματα έγιναν γνωστά σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι ειδικοί στις ΗΠΑ προσπαθούν να αποφασίσουν για το ποιες πρέπει να είναι οι νέες οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στις ΗΠΑ, οι ενήλικες ηλικίας 21 ετών και άνω θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ «μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την υγεία», ωστόσο οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι «οι περισσότερες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ προέρχονται από τη βαριά περιστασιακή ή τη βαριά καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ».

Πηγή: JAMA Network Open

Share.
Exit mobile version