Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση αυγών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας που επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του ήπατος, την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. 

Τρόφιμα πλούσια σε χολίνη, εκτός από τα αυγά, είναι τα πουλερικά, το γάλα, το γιαούρτι, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασόλια και τα ψάρια.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως έχει διαπιστωθεί, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε θερμίδες και λίπος οδηγεί σε πιο γρήγορη καταστροφή των κυττάρων με αποτέλεσμα την γνωστική έκπτωση και την γρηγορότερη εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η σωστή διατροφή, μαζί με τον υγιεινό τρόπο ζωής, την τακτική άσκηση και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ή/και την επιβράδυνση της άνοιας.

Τα αυγά μειώνουν τις βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα

Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από την ανάπτυξη πλακών που δημιουργούνται από πρωτεϊνικά κύτταρα στον εγκέφαλο, οι οποίες βλάπτουν και σκοτώνουν τα κύτταρα.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κρούσματα Αλτσχάιμερ πρόκειται να αυξηθούν στο μέλλον λόγω γενετικών μεταλλάξεων και επιλογών τρόπου ζωής, όπως η σωματική αδράνεια, η ανθυγιεινή διατροφή και η κοινωνική απομόνωση.

Ωστόσο τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κάνει μια σημαντική ανακάλυψη: η χολίνη, που βρίσκεται στα αυγά αλλά και σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την αποσύνθεση και τη βλάβη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα χολίνης στο αίμα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδών πλακών και συμπλεγμάτων Ταυ στον εγκέφαλο, οι κύριοι ένοχοι στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Για να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της πιθανής μείωσης του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.024 άτομα χωρίς άνοια. 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουνένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, στο οποίο θα κατέγραφαν την τυπική διατροφή τους κατά το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας κατανάλωσης αυγών.Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν επτά χρόνια και τους υπέβαλλαν σε ετήσιες αξιολογήσεις για συμπτώματα της νόσουΑλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών: λιγότερο από μία φορά το μήνα, μία έως τρεις φορές το μήνα, μία φορά την εβδομάδα και δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. 

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, τα άτομα που έτρωγαν αυγά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο ποσοστό κλινικής διάγνωσης Αλτσχάιμερ σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν σπάνια αυγά.

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν αυγά μία, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν περίπου το μισό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας Αλτσχάιμερ(40%) σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν αυγά λιγότερο από μία φορά το μήνα. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα χολίνης στο σώμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και στην πρόληψη του σχηματισμού αμυλοειδών πλακών και συμπλεγμάτων πρωτεΐνης tau.

Ενώ αυτή η παρατηρητική μελέτη δεν επεκτάθηκε στους μηχανισμούς με τους οποίους η χολίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουνπως η συνολική προστατευτική  δράση της χολίνηςμπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες. 

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition

Share.
Exit mobile version