Listen to this article

Από την Αθηνά Γκόρου

Τα κοινά τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η γλυκυρριζίνη (glycyrrhizin, είναι το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στο γλυκόριζα), μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο πρώιμης εφηβείας, ειδικά σε παιδιά που φέρουν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει ορμονικά τις αναπτυξιακές διαδικασίες των παιδιών και να προκαλέσει ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την έναρξη της εφηβείας.

Η πρώιμη εφηβεία συνδέεται με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σωματικά, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο ύψος ως ενήλικες, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος για μεταβολικές και αναπαραγωγικές διαταραχές. Αναφορικά με τις ψυχολογικές συνέπειες, η πρώιμη εφηβεία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για την ψυχολογική ευημερία των παιδιών. Τα νεαρά άτομα, που έρχονται αντιμέτωπα με την αλλαγή του σώματος και τις συναισθηματικές αναταράξεις σε μια πιο πρόωρη φάση, αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος και πίεση. Οι έφηβοι που βιώνουν πρώιμη εφηβεία συχνά εμφανίζουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις κοινωνικές τους σχέσεις, αφού η διαφοροποίηση από τους συνομηλίκους τους μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική απομόνωση και στρες.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν τη σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης αυτών των γλυκαντικών και της γενετικής παρακολούθησης, προκειμένου να προληφθούν οι αρνητικές συνέπειες της πρώιμης εφηβείας και να εξασφαλιστεί μια υγιής ανάπτυξη για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society

https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/endo-annual-meeting/endo-2025-press-releases/chen-press-release

Share.
Exit mobile version