Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις και τις προσωπικές μας σχέσεις.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση κάνουν περισσότερο και καλύτερο σεξ και αισθάνονται πιο ικανοποιημένα με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις, τις προσωπικές σχέσεις και τη γενικότερη ευημερία μας.

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη συνολική άποψη και εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και στην αξία που του αποδίδουμε. Χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει αρνητική άποψη για τον εαυτό μας και συνδέεται συχνά με αισθήματα ανεπάρκειας, αυτοαμφισβήτησης και αρνητικής αυτοεικόνας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις, ωστόσο ελάχιστη έρευνα έχει γίνει μέχρι σήμερα για το πώς αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου η αλληλεπίδραση μεταξύ της υψηλής αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής ικανοποίησης .

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Ουτρέχτης, ανέλυσαν δεδομένα 12 ετών από περίπου 11.000 ενήλικες Γερμανούς, σχετικά με τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και τις σεξουαλικές εμπειρίες τους.

Τα ευρήματα της μακροχρόνιας μελέτης έδειξαν μια ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ υψηλής αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής ικανοποίησης. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αλλαγές στη σεξουαλική ικανοποίηση οδήγησαν σε αλλαγές στην αυτοεκτίμηση του ατόμου και το αντίστροφο. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής ικανοποίησης βρέθηκε ότι είναι ανεξάρτητη από την κατάσταση της σχέσης. Ωστόσο, η συσχέτιση αυτή ήταν κατά μέσο όρο πιο έντονη στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες παρά στις νεότερες ηλικίες και στους άνδρες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Elisa Weber,  «τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν όχι μόνο να είναι σεξουαλικά ενεργά πιο συχνά, αλλά και να είναι πιο ικανοποιημένα με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες καθώς είναι σε θέση να εκφράζουν καλύτερα τις επιθυμίες τους στους συντρόφους τους, κάτι που μακροπρόθεσμα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Το γεγονός ότι οι θετικές εμπειρίες στις κοινωνικές και οικείες σχέσεις αυξάνουν την αυτοεκτίμηση, ενώ οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα αυτοαμφισβήτησης θα μπορούσε επίσης να παίζει κάποιο ρόλο.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές συσχετίσεις με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι αλλαγές στη σεξουαλική ικανοποίηση οδήγησαν σε αλλαγές στην αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και το αντίστροφο. Αυτές οι ενδοατομικές συσχετίσεις δείχνουν ότι η αυτοεκτίμηση και η σεξουαλική ικανοποίηση μπορούν να επηρεάσουν η μία την άλλη. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά γιατί βοηθούν στην κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής εμπειρίας και παρέχουν σημαντική ώθηση για μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα σχετικά με τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής ευημερίας υποστηρίζονται από θεωρίες που θεωρούν την αυτοεκτίμηση ως ένα είδος κοινωνικού βαρόμετρου, που δείχνει τον βαθμό στον οποίο αισθανόμαστε ότι είμαστε αποδεκτοί στις σχέσεις μας από τους άλλους ανθρώπους.

Οι θετικές εμπειρίες σε κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις μπορούν να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση, ενώ οι αρνητικές εμπειρίες ερμηνεύονται ως ένα είδος προειδοποιητικού σήματος για κοινωνική απόρριψη οδηγώντας σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

Share.
Exit mobile version