Οι μεγάλες διαφορές τιμών φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξάνει αυτήν την κόντρα

Την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των ελλείψεων στα φάρμακα εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ για τις πρόσφατες αυξήσεις σε εκατοντάδες πολύ φθηνά φάρμακα.

Για τον ίδιο, οδηγός της πολιτικής που ακολουθείται είναι να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακο του. «Θέλω ο ασθενής όταν ψάξει ένα φάρμακο να το βρει. Τόσο απλά. Γιατί εάν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αυτό, όπως είπε ήδη έχει γίνει καθώς «σήμερα που μιλάμε, Σεπτέμβριος του 2024, οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο 1/10. Τα 9/10 των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής (σ.σ. αύξησης των τιμών στα πολύ φθηνά φάρμακα). Ηρεμία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποτε στη ζωή ορισμένα πράγματα πρέπει και να αυξάνονται. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν γίνεται αλλιώς».

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση στο πορτοφόλι του πολίτη υποστήριξε ότι αφενός είναι πολύ περιορισμένη, αφετέρου θα πρέπει να ιδωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που έχει να κάνει με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς αλλά και με το βασικό στόχο που είναι να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακο του.

«Η συμμετοχή του κόσμου δεν αλλάζει. Είναι ποσοστιαία η συμμετοχή που ίσχυε. Απλώς όταν αυξάνεται η τιμή ενός φαρμάκου και η ποσοστιαία συμμετοχή παραμένει ίδια κατά τι αυξάνεται και η συμμετοχή που είναι 10%, 25% ανάλογα με την κατηγορία.

Στο ίδιο δελτίο τιμών που αυξήθηκαν 880 κωδικοί οι τιμές μειώθηκαν σε 6.500 κωδικούς. Αυτό δεν λέγεται καθόλου. Λέγεται μόνο το κομμάτι της αύξησης. Δεν λέγεται καθόλου το κομμάτι της μείωσης. Το λέω για τον εξής λόγο. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε, Θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα; Εάν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος γι’ αυτά. Τζάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα. Τελεία. Είναι τόσο απλό. Οι τιμές που αυξηθήκαν είναι στα φάρμακα που πια στην Ελλάδα είναι τζάμπα».

Για τον κ. Γεωργιάδη η πολιτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς μειώσεις τιμών έφτασε στα όριά της και έπρεπε να αλλάξει: «Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Όλα τα αγαθά που έχουμε γύρω μας, οποιουδήποτε είδους αγαθό που έχουμε γύρω μας… ξέρετε κάποιο αγαθό μόνο να πέφτει, ποτέ να μην ανεβαίνει; Το μόνο τέτοιο αγαθό ήταν το φάρμακο. Έφτασε στα όρια της αυτή η πολιτική».

Σε σχέση με τους ανθρώπους που ακόμη και η παραμικρή αύξηση των τιμών στα φάρμακα είναι δυσβάσταχτες, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι αυτό συμβαίνει αλλά είναι εν μέρει αληθές εξηγώντας το γιατί. «Σωστά τα ΜΜΕ προέβαλαν την πολύ μεγάλη ακρίβεια και σωστά στις δημοσκοπήσεις ο κόσμος μιλά για πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όλα αυτά μια χαρά. Ότι φέτος το καλάθι του μαθητή ήταν 12% κάτω σε σχέση με πέρσι το παίξατε (σ.σ. στα ΜΜΕ) ανάλογα; Το πετρέλαιο θέρμανσης ξέρετε με πόσο ξεκίνησε πέρσι; Με 1,40 (σ.σ. ευρώ το λίτρο). Ξέρετε με πόσο ξεκινάει φέτος; Με 1.10 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά δε τους συνταξιούχους που κατά γενική ομολογία είναι και η πιο ευάλωτη κατηγορία πολιτών στις όποιες αυξήσεις γίνονται στα φάρμακα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πάμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε αυξήσεις 2,5% στις συντάξεις μετά από δέκα χρόνια μειώσεων».    

Ενδιαφέρον είχε και το σχόλιο του Υπουργού Υγείας για την κόντρα φαρμακαποθηκαρίων και φαρμακοποιών: «Οι φαρμακαποθηκάριοι με τους φαρμακοποιούς τσακώνονται από πάντα. Στη δεκαετία του ’80 εάν ήμασταν, ακούγαμε τους ίδιους τσακωμούς. Είναι δύο κλάδοι που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μεγάλη διαφορά της τιμής (σ.σ. των φαρμάκων) μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού αυξάνει αυτήν την κόντρα γιατί αυξάνει το κίνητρο των εξαγωγών. 

Share.
Exit mobile version