Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να δηλώνουν τις ελλείψεις φαρμάκων στην σχετική πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)     

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) παροτρύνει τους φαρμακοποιούς – μέλη του να προχωρούν σε δήλωση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΦ της οποιασδήποτε έλλειψης ή δυσκολίας αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση φαρμάκου.

Ο ΦΣΘ, ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων με συστηματικές κατά διαστήματα παρεμβάσεις του προσπαθεί αφενός να ασκήσει την όποια πίεση μπορεί εκ του θεσμικού του ρόλου προκειμένου η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και να το αντιμετωπίσει, αφετέρου να παροτρύνει – όπως ακριβώς κάνει μέσω της εν λόγω ανακοίνωσης – και τους ίδιους τους φαρμακοποιούς – να συμβάλλουν με τον τρόπο τους να δείξουν στην πράξη το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα των ελλείψεων στην καθημερινότητά τους με το να αξιοποιήσουν το εργαλείο που τους έχει δώσει η πολιτεία για να το κάνουν.

Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΘ αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί φαρμακοποιούς και ασθενείς. Για το λόγο αυτό, ταυτόχρονα με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, σας υπενθυμίζουμε την προβλεπόμενη διαδικασία βάσει της οποίας μπορείτε να δηλώνετε στον ΕΟΦ οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου μέσω της εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό https://services.eof.gr/myeof/

Πιο συγκεκριμένα, αφού μπείτε στην πλατφόρμα, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα: 

  1. Αναφορά έλλειψης
  2. Προσθήκη αναφοράς (είναι το εικονίδιο σελιδούλα πάνω αριστερά, δίπλα στο σπιτάκι)
  3. Στο pop up γράφετε το προϊόν που είναι σε έλλειψη και πατάτε αποθήκευση
  4. Η κατάσταση φαίνεται ως πρόχειρη και επιλέγετε τον φάκελο που εμφανίζεται στα δεξιά της
  5. Στο αρχείο που ανοίγει, επιλέγετε στοιχεία επικοινωνίας, πατάτε το μολυβάκι τέρμα δεξιά και συμπληρώνετε το τηλέφωνό σας
  6. Για υποβολή πατάτε στη σημαία που εμφανίζεται πάνω αριστερά

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο ΦΣΘ με δελτίο Τύπου είχε αναφερθεί στο πρόβλημα των ελλείψεων –που ως γνωστό κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου φουντώνει λόγω του κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών για τις καλοκαιρινές διακοπές, παραμένει έντονο με την αλλαγή του καιρού το Φθινόπωρο και ξαναφτάνει στο «κόκκινο» την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-  κάνοντας λόγο για ελλείψεις για περίπου 300 σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων με κίνδυνο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί μέχρι το τέλος των διακοπών.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, πρόσφατα εκλεγείς και στο νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου –αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη εβδομάδα- τα πράγματα δεν ξέφυγαν τραγικά.

«Τα πράγματα δεν ξέφυγαν τραγικά.  Η κατάσταση σήμερα είναι περίπου όπως την είχαμε προβλέψει στις αρχές Αυγούστου. Δημιουργήθηκαν προβλήματα σε φάρμακα από το κλείσιμο των εταιρειών τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα με το άνοιγμα των εταιρειών. Αυτά τα προβλήματα πάντως μπορέσαμε να τα διαχειριστούμε με τα αποθέματα τα οποία είχαμε».

Σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ευγενίδης, «επειδή έχουμε μάθει να ζούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις το πρόβλημα φέτος δεν μας φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα».

Σημαντική βοήθεια πάντως προσέφερε, όπως είπε ο κ. Ευγενίδης και η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων. «Ήταν μία πολύ σωστή κίνηση. Σιγά σιγά παρατηρούσαμε να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευκολία στο να βρίσκουμε κάποια από τα φάρμακα τα οποία στο προηγούμενο χρονικό διάστημα μας ταλαιπωρούσαν στο να τα βρούμε και για τα οποία απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους. αυτό δείχνει ότι η απαγόρευση των εξαγωγών έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και προσωπικά εγώ φώναζα για απαγόρευση εξαγωγών εδώ και δέκα χρόνια και μάλιστα απαγόρευση για μεγάλο διάστημα, τέτοιο που τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη να πλησιάζουν στη λήξη τους και να μην μπορούν να εξαχθούν». 

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση – κάλεσμα προς τους φαρμακοποιούς – μέλη του Συλλόγου για την αξιοποίηση της σχετικής πλατφόρμας καταγραφής των ελλείψεων από τον ΕΟΦ ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφέρει ότι είναι σημαντικό το να αγκαλιαστεί από τους φαρμακοποιούς. Για το γεγονός δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και για το ότι η χρήση της έχει χαρακτηριστεί δύσκολη σημειώνει ότι πράγματι «δεν την αγκαλιάσαμε (σ.σ. την εν λόγω πλατφόρμα) οι φαρμακοποιοί, όπως έπρεπε για να δηλώνουμε τις ελλείψεις αλλά το θέμα δεν είναι ότι η πλατφόρμα είναι δυσλειτουργική και οι φαρμακοποιοί ήταν διστακτικοί. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να κάνεις μία προσπάθεια αλλά παράλληλα να βλέπεις ότι η προσπάθειά σου αυτή έχει ένα αποτέλεσμα. Οι συνάδελφοι θεωρώ ότι θα κάνουν αυτήν την προσπάθεια, θα δημιουργήσουν -με την αξιοποίηση της πλατφόρμας- αυτά τα στοιχεία, τα δεδομένα για τα ελλειπτικά φάρμακα. Εάν βλέπουν όμως, όπως έγινε στο παρελθόν, πως “ό,τι και να δηλώσουμε η Πολιτεία δεν παίρνει κανένα μέτρο, τότε εκεί σταματά και η προσπάθεια. Πλέον, αφού βλέπουμε ότι η Πολιτεία έκανε κάποια βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση με την απαγόρευση των εξαγωγών, οφείλουμε κι εμείς πλέον να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε με τα σκευάσματα με τα οποία ο καθένας στο φαρμακείο του βλέπει να λείπουνΕιδικά έλλειψη που οφείλεται σε θέματα εξαγωγών δηλαδή αφορά εισαγόμενα φάρμακα, οφείλει ο κάθε φαρμακοποιός από εμάς να τη δηλώσει στην πλατφόρμα».

Το πόσοι φαρμακοποιοί δηλώνουν τις ελλείψεις φαρμάκων το γνωρίζει ο ΕΟΦ. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα από πλευράς του ΦΣΘ γι’ αυτό το θέμα. «Εγώ εκείνο που βλέπω καθώς με τον ΕΟΦ δεν έχω επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα και επειδή και η ανακοίνωσή μας είναι τωρινή – δεν έχει μεσολαβήσει χρόνο για να μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα- είναι ότι οι συνάδελφοι δέχτηκαν με θέρμη την προτροπή μας, οπότε πιστεύω ότι η προσπάθεια θα πάει καλά» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Share.
Exit mobile version