Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου, δεύτερη μέρα των εργασιών της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το κείμενο που πρότεινε η Διοίκηση του ΠΦΣ προς τα μέλη της Συνέλευσης για το «νέο Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 παρ. 1 περ. στ΄ του Ν. 5041/2023».
Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας των φαρμακοποιών της κοινότητας ύστερα από τρεις και πλέον δεκαετίες.
Η επεξεργασία του κειμένου το οποίο κατέληξε να προτείνει ο ΠΦΣ άρχισε από τις αρχές του χρόνου μέσα από την επιτροπή που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, και στην οποία συμμετείχαν 9 μέλη του ΔΣ του δευτεροβάθμιου Οργάνου των φαρμακοποιών, οι δικηγόροι των 3 μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) καθώς και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ.
Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας που θα καταλήξει στην ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νόμου. Πιο συγκεκριμένα το νέο αυτό κείμενο του κώδικα δεοντολογίας θα ακολουθήσει τη διαδικασία θέσπισης Προεδρικού Διατάγματος, και αναμένεται εν συνεχεία να περάσει στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, και σε ελέγχους από την επιτροπή ανταγωνισμού, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τέλος την Ελληνική Βουλή.
Στο κείμενο αυτό έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, προσαρμογές και προσθήκες, στο ήδη ισχύον κείμενο του νόμου που υπάρχει από το 1993, έχοντας μεσολαβήσει από τότε 30 ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία έχει αλλάξει ριζικά η μορφή που έχει το φαρμακευτικό επάγγελμα, όπως και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεται σήμερα ο φαρμακοποιός.
Ο κώδικας θέτει τα πλαίσια της ορθής και δέουσας συμπεριφοράς του φαρμακοποιού που ως επαγγελματίας υγείας ασκεί το επάγγελμα του μέσα σε μία ιδιότυπη επιχείρηση όπου η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα συνδυάζεται με την εμπορική εκμετάλλευση.
Επίσης εισάγονται κριτήρια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τα πλαίσια και τα όρια της ενημέρωσης για την εμπορική πολιτική του φαρμακείου, τις απαγορεύσεις για τη διαφήμιση σε φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα καθώς και ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θεσπίζονται με την πρόταση νόμου για τον έλεγχο της τήρησης του κώδικα δεοντολογίας και της βεβαίωσης τυχόν παραβίασης των διατάξεών του.
Αυτοί οι μηχανισμοί θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε άμεσα πλέον να υπάρχει τιμωρία όσων παραβαίνουν τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας και συμμόρφωσή τους.
Αξίζει εδώ να τονισθεί ότι ο υφιστάμενος κώδικας –μέχρι αυτός που προτείνεται από τους φαρμακοποιούς να γίνει νόμος- είναι αναχρονιστικός καθώς αφορά ένα πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων που έχει ξεπεραστεί προ πολλού.
Τα φαρμακεία όταν θεσπίστηκε ο κώδικας αυτός λειτουργούσαν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πως λειτουργούν σήμερα. Δεν υπήρχε ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο διαδεδομένα το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα φαρμακεία λειτουργούσαν με διαδικασίες χειρόγραφες με ελάχιστους αυτοματισμούς.
Έκτοτε έχει αλλάξει άρδην καταρχήν ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο και λειτουργεί το φαρμακείο, ο τρόπος με τον οποίος εργάζονται οι φαρμακοποιοί και το γενικότερο εργασιακό τους περιβάλλον, οι σχέσεις του φαρμακοποιού με τους συναδέλφους, τους άλλους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες/ασθενείς.
Για τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου αυτού κώδικα δεοντολογίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση έχει πολλή μεγάλη σημασία το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα κείμενο που περιορίζεται στη λογική λειτουργίας ενός αυστηρού ποινολογίου για όσους παραβιάζουν τους κανόνες δεοντολογίας αλλά πρόκειται για ένα άρτιο κείμενο που να αντιμετωπίζει σφαιρικά τα πράγματα και να δίνει το στίγμα της σωστής επαγγελματικής συμπεριφοράς του φαρμακοποιού.