Listen to this article

Εκτός λειτουργίας το Ακτινοθεραπευτικό του Αρεταίειου. Σε απόγνωση οι ασθενείς που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

«Καθώς μπαίνουμε στην εβδομάδα των Παθών κάποιος από την κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον καθημερινό Γολγοθά των ασθενών που αναζητούν μια θέση στο Δημόσιο για ακτινοθεραπεία, αφού οι αναμονές σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 80 μέρες. Δυστυχώς όμως, μέρα με την ημέρα, ο Γολγοθάς γίνεται όλο και πιο ανηφορικός», δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Συντονιστής Διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ Γιώργος Πισσάκας.

«Μόλις την περασμένη Πέμπτη μετά το Ακτινοθεραπευτικό του «Αγ. Ανδρέα» στην Πάτρα, το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη και την αναποτελεσματικότητα του 401 ΓΣΝΑ, να εφαρμόσει την ολοήμερη λειτουργία εδώ και καιρό, σταμάτησε την λειτουργία του και το Ακτινοθεραπευτικό του Αρεταιείου στην Αθήνα. Ένα από τα πιο ιστορικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα αφέθηκε στην μοίρα του με τα μηχανήματα να τελειώνουν τον χρόνο ζωής τους χωρίς καμία πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους».

Έως και έξι χιλιάδες ευρώ η βάσει νόμου «μηδενική συμμετοχή»

Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς, τονίζει ο κ. Πισσάκας, ότι το Αρεταίειο διαθέτει και το μοναδικό αμιγώς στερεοτακτικό μηχάνημα στο δημόσιο (Cyberknife). «Από δωρεά βεβαίως. Όμως το μηχάνημα αυτό βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την 1η Αυγούστου του 2024. Φτάνουμε λοιπόν στους 9 μήνες που ακόμη δεν έχει επισκευαστεί. Και φυσικά οι ασθενείς θα πρέπει να πάνε στα ιδιωτικά. Και φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν το παράνομο ποσό που τους ζητάνε και που κυμαίνεται από 3 έως 6 χιλιάδες ευρώ για το συγκεκριμένο μηχάνημα, ενώ ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι για τις στερεοτακτικές τεχνικές, ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αφού στην αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά περιλαμβάνεται και η αμοιβή του γιατρού. Αλήθεια ποιος σκέφτηκε αυτούς τους ασθενείς;

Το Ακτινοθεραπευτικό-Ογκολογικό του Αρεταιείου ανήκει στο Πανεπιστήμιο, μόνο που το Πανεπιστήμιο στην Αθήνα θεωρεί ότι η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, δηλαδή μία παθολογική ειδικότητα πρέπει να διοικείται και να καθορίζεται το μέλλον της από την Ακτινολογία, που είναι εργαστηριακή ειδικότητα. Μπορεί τόσα χρόνια να υπάρχει αδιαφορία για την αντικατάσταση του ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού και να οδηγείται στο κλείσιμο ένα δημόσιο ακτινοθεραπευτικό στο κέντρο της Αθήνας με τέτοια ιστορία; Χωρίς κανείς να σκέφτεται που θα βρει λύση ο ασθενής που την χρειάζεται; Και το κράτος να παρακολουθεί σε απόλυτη νιρβάνα τον αγώνα αυτό;».

Νόμοι χωρίς εφαρμογή, είναι μία ακόμη κοροϊδία

Σύμφωνα με τον Δρ Πισσάκα αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν στον Δημόσιο Τομέα μόνο 13 μηχανήματα ακτινοθεραπείας εκ των οποίων το ένα λόγω παλαιότητας υπολειτουργεί, ενώ στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν 19. «Πόσο ξεκάθαρο είναι ότι οι ασθενείς έχουν ανάγκη από τα ιδιωτικά και πόσο ξεκάθαρο είναι ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να τους προστατεύει από τα παράνομα ποσά που τους υποχρεώνουν τα ιδιωτικά να καταβάλουν;

Το κράτος πρέπει να είναι η ασπίδα των οικονομικά αδυνάτων. Οι δυνατοί θα βρουν την λύση οι άλλοι όμως κινδυνεύουν να χαθούν και ας έκανε το κράτος νόμους για την προστασία τους. Αλλά νόμοι χωρίς εφαρμογή είναι μία ακόμη κοροϊδία. Στο τέλος της εβδομάδας των Παθών υπάρχει η Ανάσταση. Ανάσταση όμως για τους ασθενείς που δίνουν τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους, δυστυχώς, δεν φαίνεται πουθενά».

Exit mobile version