Γνωστό χάπι για τον διαβήτη, που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια, κρατά το “κλειδί” της αντιγήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο πόθος για μακροημέρευση είναι διακαής και όλοι συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους που θα παρατείνουν τη ζωή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι λύση σε αυτό το αγωνιώδες αίτημα έρχεται να δώσει ένα ευρέως χορηγούμενο φάρμακο για τον διαβήτη, που, μάλιστα, πρωτοκυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1958.

Το μυστικό κρύβεται στη μετφορμίνη, που ενδέχεται να μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε έως τα 120 μας χρόνια, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ζώα. «Όταν στοχεύεις μία διαδικασία του γήρατος στον εγκέφαλο και κατορθώνεις να την επιβραδύνεις, τότε επιβραδύνεις όλες τις ασθένειες και τις παθολογίες του γήρατος – και αυτό κάναμε με τη μετφορμίνη στα ζώα» δήλωσε ο καθηγητής Γκόρντον Λίθγκαου, από το Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης Buck, στην Καλιφόρνια, ο οποίος θα ηγηθεί των κλινικών μελετών.

Διότι μετά τις πρώτες μελέτες, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως για να διεξαχθούν ανάλογες μελέτες και σε ανθρώπους. Στόχος είναι να δουν κατά πόσο η χορήγηση της μετφορμίνης προλαμβάνει την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και νοσήματα όπως το Πάρκινσον και η Αλτσχάιμερ. Αν όλα πάνε καλά, ένα χάπι την ημέρα θα κάνει έναν 70χρονο ακμαίο, όσο έναν 50χρονο.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι συναρπαστικό, πρωτόγνωρο στην ιατρική έρευνα. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε πως  ό,τι είδαμε στα ζώα, ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουμε. Αυτός είναι ο σκοπός της έρευνάς μας» είπε ο Δρ Λίθγκαου. Όπως εξηγεί, η μετφορμίνη ενδέχεται να είναι το “κλειδί” της  αντιγήρανσης, επειδή αυξάνει τον αριθμό των μορίων οξυγόνου που απελευθερώνονται στα κύτταρα και έτσι διεγείρει την ικανότητά τους να επιβιώνουν για περισσότερο καιρό.

Βέλγοι ερευνητές είχαν δοκιμάσει την μετφορμίνη σε σκουλήκια, διαπιστώνοντας ότι όχι μόνο γερνούσαν με πιο αργό ρυθμό, αλλά παρέμεναν επί περισσότερο καιρό υγιή. Αντίστοιχα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ δημοσίευσαν πέρυσι στοιχεία από την καθημερινή πρακτική τους, που έδειξαν ότι ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι έπαιρναν μετφορμίνη, έζησαν περισσότερο, παρότι η ασθένειά τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και νεφροπάθειας.

Η νέα μελέτη, που αποκαλείται «Targeting Ageing With Metformin» («Στοχεύοντας την Γήρανση με Μετφορμίνη» και είναι γνωστή με το ακρωνύμιο TAME), θα αρχίσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2016 και θα συμπεριλάβει 3.000 εθελοντές, ηλικίας 70 έως 80 ετών, δίχως ιστορικό ή αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας ή άνοιας.  Η μετφορμίνη ανήκει σε μία οικογένεια φαρμάκων που λέγονται διγουανίδες και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα. Ως φάρμακο παρασκευάσθηκε τη δεκαετία του ?20, όταν και διαπιστώθηκε πως μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας εστιάσθηκε σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Τη δεκαετία του ?40 άρχισαν εκ νέου οι μελέτες μ? αυτήν και το 1957 δημοσιεύθηκε η πρώτη κλινική (σε ανθρώπους) μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία του διαβήττη. Σήμερα θεωρείται το ευρύτερα χορηγούμενο αντιδιαβητικό χάπι στον κόσμο.

Share.
Exit mobile version