Η άνοια δεν είναι προτεραιότητα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της εταιρίας Biogen που ενέκρινε τη Δευτέρα ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αποτελεί  σαφέστατα μία θετική εξέλιξη στην έρευνα για την εύρεση φαρμακευτικής θεραπείας στη νόσο Αλτσχάϊμερ. Ωστόσο δεν είναι  πανάκεια και για αυτό άλλωστε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου έχουν προκαλέσει  αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, δηλώνει στο DailyPharmaNews η Πρόεδρος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια Δρ. Παρασκευή Σακκά. Όπως εξηγεί πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που καταπολεμά τις αλλοιώσεις μέσα στον εγκέφαλο και όχι τα συμπτώματα, και επίσης είναι η πρώτη θεραπεία μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Σε ποιους απευθύνεται 

«Απευθύνεται στους ανθρώπους που βρίσκονται στο πολύ αρχικό στάδιο πριν καταστραφούν τα κύτταρα του εγκεφάλου, αλλά και σε άτομα που βρίσκονται  στο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, που είναι το προστάδιο, της άνοιας. Και  η οποία οφείλεται στην εναπόθεση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους, που είναι το χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάϊμερ. Η ένσταση κάποιων επιστημόνων είναι ότι σίγουρα δεν αποτελεί το μόνο χαρακτηριστικό της νόσου. Προφανώς υπάρχουν και άλλες αιτίες. Και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι η πλήρης θεραπεία. Είναι μία θεραπεία πολλά υποσχόμενη, αλλά μένει και να το δούμε, γιατί έχει αρκετές μελέτες που δεν είχαν συνταρακτικά αποτελέσματα».

Πως λειτουργεί το φάρμακο

Σύμφωνα με την Δρ. Σακκά το φάρμακο αυτό ανακόπτει την εξέλιξη της νόσου. «Είναι νοσοκομειακό φάρμακο, χορηγείται ενδοφλεβίως και  μειώνει, ή εξαφανίζει τις πλάκες του β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο. Μπορεί να κάνει ανεπιθύμητες ενέργειες, και για αυτό χρειάζεται παρακολούθηση. Συνήθως τα μονοκλωνικά μέχρι τώρα χορηγούνται μία φορά το μήνα».

Στα χαρτιά από το 2015 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Είναι μία ελπίδα για αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάϊμερ, αλλά δεν φτάνει μόνο το φάρμακο τονίζει η κ Σακκά. «Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αντιμετώπισης της νόσου είναι και η μη φαρμακευτική φροντίδα. Ασκήσεις μνήμης, ασκήσεις λόγου, ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών, οργάνωση υπηρεσιών. Ένα τομέας που στη χώρα μας υπολείπεται σε τραγικό βαθμό. Η  άνοια δεν είναι προτεραιότητα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, όπου έχουμε 200.000 άτομα με Αλτσχάϊμερ και άλλους τόσους στο προστάδιο». Ένα μείζων ζήτημα που πλήττει τις οικογένειες που έχουν ασθενή είναι ότι αυτοί οι ασθενείς δεν παίρνουν κανένα επίδομα, σε καμία φάση. Ελάχιστα ταμεία δίνουν. Και δυστυχώς αυτοί οι ασθενείς μετά από λίγα χρόνια χάνουν την αυτονομία τους και χρειάζονται βοήθεια, είτε επαγγελματία, ή κάποιο άτομο από την οικογένεια που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτούς, συνεχίζει η επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια. «Στη χώρα μας δεν υπάρχουν υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι για άτομα με άνοια, εκτός από  το Alzheimer Athens, (που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός), αλλά δεν προλαβαίνουμε. Εμείς ως εταιρεία έχουμε ζητήσει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που έχουμε φτιάξει από το 2015 με μία ομάδα σοβαρών επιστημόνων, πολλών ειδικοτήτων και  το οποίο περιέχει οργανωμένες κοστολογημένες προτάσεις για όλους τους τομείς της άνοιας. Από την πρόληψη μέχρι την επιδοματική πολιτική, την υποστήριξη των οικογενειών, αλλά και την έρευνα, για την οποία δεν δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως το σχέδιο αυτό έχει  μείνει στα χαρτιά».

*Το 1102 είναι η γραμμή βοήθειας για την άνοια

Share.
Exit mobile version