Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Το παγωτό, αν και αποτελεί αναμφίβολα το δημοφιλέστερο γλύκισμα του καλοκαιριού, καλό είναι να το απολαμβάνετε με μέτρο, ιδιαίτερα μάλιστα εάν προσέχετε τη διατροφή σας ή βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας.

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή εξηγεί ποιο είδος παγωτού μπορούμε να επιλέξουμε ώστε να μην πάρουμε πολλές θερμίδες αλλά ταυτόχρονα να ευχαριστηθούμε την αγαπημένη μας γλυκιά απόλαυση.

«Το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας, αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε. Ένα δροσερό και ιδιαίτερα ευχάριστο καλοκαιρινό γλύκισμα είναι και το παγωτό.

Το γάλα που χρησιμοποιείται στα παγωτά μπορεί να είναι φρέσκο πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο ή γάλα σε σκόνη. Άλλες πρώτες ύλες του παγωτού είναι η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, διάφορα γλυκαντικά που αντικαθιστούν την ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο.

Επιπλέον, αρκετά συχνά είναι δυνατόν να προστεθούν στο παγωτό κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, φρούτα, σιρόπι αλλά και διάφορες χρωστικές ουσίες για τη βελτίωση της εμφάνισης αλλά και της γεύσης του παγωτού.

Η θρεπτική αξία του παγωτού

Το παγωτό δεν είναι ένα «άχρηστο» γλυκό. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που περιέχει, ασβέστιο σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, απλούς υδατάνθρακες εκ των οποίων κυρίως την ζάχαρη, λιπαρά, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, B12 και D.

Όπως έχει διαπιστωθεί το παγωτό καλύπτει:

•  Το 5%-10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια.

•  Το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες. 

•  Το 5%-10% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες.

•  Το 10%-15% των αναγκών μας σε λίπη.

•  Το 35%-40% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο και ασβέστιο.

•  Το 10%-15% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη A.

•  Το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη B12.

 Παγωτό και θερμίδες

Η θερμιδική αξία των πιο συνηθισμένων παγωτών είναι για μία συνηθισμένη μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι ή μικρό πύραυλο ή μικρό κυπελλάκι ή 2 μέτρια παγωτίνια:

•  Γρανίτα: 100-120 θερμίδες.

•  Το σκέτο παγωτό γιαούρτι (χωρίς γαρνιτούρες): 100-120 θερμίδες.

•  Το παγωτό 0%: 125-130 θερμίδες.

•  Παγωτό με διάφορες γεύσεις φρούτων: 130-150 θερμίδες.

•  Παγωτό βανίλια – χωνάκι: 150-180 θερμίδες.

•  Παγωτό βανίλια: 180-200 θερμίδες.

•  Παγωτό παρφέ: 220-250 θερμίδες.

•  Παγωτό σοκολάτας με κομμάτια σοκολάτας: 250-300 θερμίδες.

Χρήσιμες συμβουλές για να μην στερηθείτε το παγωτό

•  Μπορείτε να καταναλώσετε το παγωτό αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκό 3-4 φορές την εβδομάδα.

•  Εάν είστε σε δίαιτα, διαλέξτε την γρανίτα ή το παγωτό γιαούρτι ή οποιοδήποτε παγωτό χωρίς πολλά επιπλέον συστατικά και γαρνιτούρες.

• Το παγωτό 0% αναφέρεται συνήθως στην ζάχαρη (αντί για ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη), το 0% όμως δεν αναφέρεται στο λίπος. Τα παγωτά αυτά έχουν πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά!

•  Εάν σας αρέσει να καταπιάνεστε με την ζαχαροπλαστική, είναι προτιμότερο να φτιάξετε τα δικά σας παγωτά, αλλά καταναλώστε τα με μέτρο. Τα «σπιτικά» παγωτά μπορεί να είναι πιο υγιεινά όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες!

•  Μην καταναλώνετε τα παγωτά αμέσως μετά το γεύμα. Περιμένετε να χωνέψετε και μετά δώστε στον οργανισμό σας αυτές τις έξτρα θερμίδες.

•  Το παγωτό, όπως και οποιοδήποτε άλλο γλυκό, δεν μπορεί να αντικαθιστά το γεύμα. Μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει και γλυκό-παγωτό, είναι καταλληλότερη για σωστή διατροφή και δίαιτα».

Share.
Exit mobile version