Listen to this article

Από  τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κατανάλωση των φρούτων αυξάνει σημαντικά, καθώς αποτελούν ένα ελαφρύ και δροσερό γεύμα κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας. 

Στους διαβητικούς ασθενείς ωστόσο η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο της του διαβήτη και να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρίνα Ζαχαράκη εξηγεί στο DailyPharmaNews πως μπορούν τα άτομα με διαβήτη να απολαύσουν τα αγαπημένα τους καλοκαιρινά φρούτα χωρίς να απορρυθμίσουν ή να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους.

«Το καλοκαίρι μας καλεί να δροσιστούμε με φρέσκα φρούτα και ελαφριά γεύματα. Για όσους ζουν με διαβήτη όμως η επιλογή τροφών, και ιδιαίτερα φρούτων, χρειάζεται προσοχή ώστε να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να τα απολαύσουμε χωρίς ανησυχία.

Φρούτα που ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο

Ορισμένα φρούτα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), δηλαδή η γλυκόζη που περιέχουν απορροφάται γρήγορα και προκαλεί αιφνίδια αύξηση σακχάρου.

Τι πρέπει να γνωρίζετεόταν καταναλώνετε τα παρακάτω φρούτα:

•  Καρπούζι: Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.

•  Ανανάς: Μέτριος-υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.

•  Σταφύλια: Υψηλός γλυκαιμικός δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

• Πεπόνι: Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης.

•  Μπανάνα: Περισσότερα σάκχαρα όσο ωριμάζει.

•  Μάνγκο: Μέτριος-υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.

•  Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, cranberries: Μεγάλη ποσότητα συμπυκνωμένης ζάχαρης.

Γιατί αυτά τα φρούτα είναι “προκλητικά” για το ζάχαρο

Τα παραπάνω φρούτα περιέχουν γρήγορα αφομοιώσιμα σάκχαρα που αυξάνουν το σάκχαρο απότομα.

Ιδιαίτερα τα αποξηραμένα φρούτα είναι συμπυκνωμένα, με πολλαπλάσια ποσότητα ζάχαρης ακόμη και σε μικρή μερίδα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία και να δυσκολέψει τον έλεγχο του διαβήτη.

Προσοχή και στα «υγιεινά» σνακ!

Φυσικοί χυμοί και smoothies συχνά περιέχουν τόση ζάχαρη όσο και ένα αναψυκτικό.Χωρίς τις ίνες του φρούτου, η γλυκόζη απορροφάται πιο γρήγορα και ανεβάζει το σάκχαρο.

Snacks όπως μπάρες δημητριακών ή granola διαφημίζονται ως υγιεινά, αλλά «κρύβουν» ζάχαρη και προστιθέμενα σάκχαρα.

Πως και πότε μπορούνε να φάνε φρούτα τα άτομα με διαβήτη

• Κατανάλωσε μικρές μερίδες φρούτων (100-150 γραμμάρια).

• Συνδύασε τα φρούτα με πρωτεΐνη (π.χ. γιαούρτι) ή λίπη (π.χ. ξηροί καρποί) για πιο αργή απορρόφηση.

• Προτίμησε φρούτα με χαμηλό ή μέτριο GI όπως μήλο, αχλάδι, κεράσια, μούρα και ακτινίδιο.

• Απόφυγε τους χυμούς και προτίμησε να τρως το φρούτο ολόκληρο.

• Απόφυγε να τρως φρούτα με υψηλό GI με άδειο στομάχι ή πριν από περιόδους αδράνειας.

• Ιδανικά κατανάλωσε τα μετά από γεύμα ή μαζί με κάποιο σνακ για καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης

Το “φυσικό” δεν σημαίνει πάντα “ουδέτερο”!

Ακόμα και τα φυσικά φρούτα και προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο αν δεν τα συνδυάσουμε σωστά και αν δεν προσέξουμε την ποσότητα. Η ισορροπία και η σωστή επιλογή είναι το κλειδί!

Η συμβουλή μου για το καλοκαίρι: Ο διαβήτης δεν είναι εμπόδιο για να απολαύσεις τις γεύσεις του καλοκαιριού. Φρόντισε το σώμα σου και δώσε έμφαση στην ποιότητα και το σωστό συνδυασμό των τροφών».

Share.
Exit mobile version