Η φροντίδα του στόματος των ατόμων με ΔΑΦ συχνά παραμελείται λόγω των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Η κατάσταση της στοματικής υγείας ενός ατόμου επιδρά καθοριστικά στο επίπεδο της υγείας του συνολικά. Η στοματική υγιεινή και η οδοντιατρική φροντίδα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της στοματικής υγείας.

Τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΦΑ) συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εφαρμογή της στοματικής υγιεινής και τη φροντίδα της στοματικής υγείας γενικότερα. Η φροντίδα του στόματος είναι δυνατόν να παραμελείται ή να μη γίνεται σωστά λόγω των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με τον αυτισμό. Καθημερινές απλές συνήθειες μπορεί να μετατρέπονται σε δυσκολίες, οι οποίες, παρόλα αυτά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή καθοδήγηση.

Τα κυριότερα εμπόδια που έχουν καταγραφεί για τα άτομα με ΔΦΑ σχετικά με την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας, είναι:

1.Οι ιδιαιτερότητες ως προς τη συμπεριφορά του ασθενή:

• δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία (π.χ. υπερβολική αντίδραση στον πόνο, υπερευερεθιστότητα σε οπτικά, ακουστικά ή απτικά ερεθίσματα).

• δυσκολία προσαρμογής σε νέο περιβάλλον, καινούργια πρόσωπα ή διαδικασίες.

• δυσκολία στην επικοινωνία, ειδικότερα ως προς την κατανόηση των οδηγιών του/της οδοντιάτρου και τη συμμόρφωση με αυτές. Συχνά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο, προκαλούν άγχος ή αναστάτωση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση συμπεριφορών που προβληματίζουν, όπως επιθετική, αυτοτραυματική ή έντονα αποφευκτική συμπεριφορά.

2.Οι άλλες διαγνώσεις που συχνά συνυπάρχουν και πιθανώς η λήψη φαρμάκων.

3.Το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

4.Η έλλειψη ασφάλισης. Σκοπός του εγχειριδίου αυτού είναι η περιγραφή των βασικών οδοντιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΔΦΑ και οι οικογένειές τους καθώς και η παρουσίαση λύσεων και προτάσεων για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία τους, με στόχο την βελτίωση της στοματικής τους υγείας.

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, από τον Ιούνιο του 2022, σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα «Προαγωγή της Στοματικής Υγείας και Υγιεινής στα άτομα με ΔΑΦ». Σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή της στοματικής υγείας και υγιεινής των αυτιστικών ατόμων με συνεπαγόμενη  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων και των φροντιστών τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους γονείς και φροντιστές ατόμων με ΔΦΑ. Σκοπός του εγχειριδίου αυτού είναι να ενημερωθούν οι γονείς και οι φροντιστές σχετικά με την στοματική υγεία και τη σωστή φροντίδα της. Οι πληροφορίες που περιέχονται είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και η ομάδα που εργάσθηκε έχει πολυετή εμπειρία και σε βάθος γνώση του θέματος.

Όπως θα αντιληφθεί ο αναγνώστης, κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο, και με μικρά, αλλά σωστά βήματα καθοδηγούμενα από τους ειδικούς, η φροντίδα του στόματος των παιδιών με ΔΦΑμπορεί να είναι άριστη. Κλειδί για την επιτυχία είναι η συστηματική συνεργασία της οικογένειας με θεραπευτές και οδοντίατρους και το εγχειρίδιο αυτό περιγράφει αναλυτικά τα βήματα αυτής της συνεργασίας.

Μπορείτε να δείτε το εγχειρίδιο ΕΔΩ .

Σχετικά με το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1996 και εδρεύει στη Χίο. Από το Νοέμβριο του 2005, είναι Ειδικά Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στα 29 χρόνια λειτουργίας του, μέσα από τις έξι δομές του σε Χίο και Αθήνα, έχει υποστηρίξει περίπου 11.000 παιδιά, εφήβους, ενήλικες καθώς και τις οικογένειες τους. Επίσης, έχει εκπαιδεύσει περίπου 2.000 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υγείας, ειδικής αγωγής, καθώς και εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς ατόμων με ΔΑΦ, μέσα από περισσότερα από 100 εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει και οργανώσει, ενώ παράλληλα έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα. Το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι και το τέλος του 2023 ανερχόταν στα 110 άτομα.

Share.
Exit mobile version