Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε μια ουσία ( ένα συστατικό τροφίμου ) που συνήθως είναι ακίνδυνη, γιατί λανθασμένα την αναγνωρίζει ως επικίνδυνη. Ανακαλύψτε τις ένοχες τροφές και τα συμπτώματα…

Τα συστατικά των τροφίμων που πυροδοτούν τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες που φυσιολογικά περιέχονται στα τρόφιμα.

  • Περίπου το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει κάποια τροφική αλλεργία
  • Στους ενήλικες, τα φιστίκια, το ψάρι και τα καρκινοειδή ευθύνονται για το 85% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
  • Το 1% – 2,5 % των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζει κάποια τροφική αλλεργία
  • Στα μικρά παιδιά, το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το ψάρι και το σιτάρι ευθύνονται για το 90% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
  • Στα βρέφη, η τροφική αλλεργία που κυριαρχεί είναι εκείνη στο γάλα, κάτι που είναι αναμενόμενο εξαιτίας της σημαντικής θέσης που κατέχει το τρόφιμο αυτό στην διατροφή του βρέφους

Εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας

Το είδος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται:

  • από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που εισάγεται στον οργανισμό
  • από τον τρόπο παρασκευής του τροφίμου
  • από την γενικότερη κατάσταση υγείας του ατόμου

Τα βασικά συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας

Γαστρεντερικό Σύστημα-Συμπτώματα

  • Κνησμός και οίδημα χειλιών και στόματος
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κράμπες ή κολικός
  • Διάρροια

Δέρμα-Συμπτώματα

  • Εξανθήματα
  • Αγγειοοίδημα
  • Έκζεμα
  • Ερύθημα-κνησμός

Αναπνευστικό-Συμπτώματα

  • Ρινίτιδα
  • Κνησμός φάρυγγα
  • Ξηρός βήχας
  • Δύσπνοια

Καρδιαγγειακό-Συμπτώματα

  • Αρχικά ταχυκαρδία
  • Μετά υπόταση
  • Αρρυθμίες
  • Βραδυκαρδία
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Νευρικό-Συμπτώματα

  • Ανησυχία
  • Ζάλη
  • Απώλεια αισθήσεων

Διασυστημικό-Συμπτώματα

  • Αναφυλαξία

Ποιες είναι οι « ένοχες » τροφές ή ουσίες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση:

  1. Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σίτος, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή υβριδικές ποικιλίες τους και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
  2. Καρκινοειδή (όπως τα καβούρια, οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι αστακοί, κ.ά.) και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή
  3. Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
  4. Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια
  5. Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
  6. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
  7. Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
  1. Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα, φουντούκια, διάφορα είδη καρυδιών, φιστίκια και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
  2. Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
  3. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
  1. Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού
  2. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO 2
  3. Λούπινο ( ο καρπός του φυτού Λούπινο, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών – Faboideae ) και προϊόντα με βάση το λούπινο

14.Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια

Είναι πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε σε ποιες τροφές είστε αλλεργικοί ώστε να μπορείτε να τις αποφεύγετε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε πρέπει να έχουν στις συσκευασίες τους μια λίστα με τα συστατικά που περιέχουν.

Στον κατάλογο των συστατικών θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να αναγράφονται τα πιθανά αλλεργιογόνα, καθώς και ουσίες που προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Επίσης, πρέπει να αναγράφονται και τα πρόσθετα τροφίμων, φυσικές ή συνθετικές ουσίες, όπως χρωστικές, σταθεροποιητές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά κ.ά, που φέρουν τον κωδικό αριθμό «Ε»., Πηγή: ΕΦΕΤ

Share.
Exit mobile version