Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, άνοιγμα όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών και πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 88η ΔΕΘ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο κατηγόρησε ότι εκπληρώνει γραμμάτια και διαλύει το ΕΣΥ.

«Στο «καυτό» μέτωπο της υγείας, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι για τα απογευματινά χειρουργεία με την εξαγγελία χειρουργείων από κρατικούς πόρους.

Με άλλα λόγια λέει: «δεχτείτε το μέτρο, χειροκροτήστε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κρατικής υγείας, που θα χρυσοπληρώνει ο λαός και για να μη φωνάζετε, θα σας κάνω δώρο και μερικά “δωρεάν” χειρουργεία», που τελικά κι αυτά πάλι εσείς θα τα πληρώσετε» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη σημείωσε: «ο κύριος αυτός φιγουράρει παντού, προσβάλει γιατρούς και ασθενείς, και εξελίσσεται σε έναν κατ’ επάγγελμα ψεύτη. Αλήθεια, ποια ακριβώς σχέση έχει με την υγεία και κάνει τον ξερόλα κάθε φορά που οι υγειονομικοί του τεκμηριώνουν τα κενά και τις ελλείψεις;

Τι γραμμάτια ξεπληρώνει και για ποια συμφέροντα δουλεύει, όταν προκλητικά διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και κάνει το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους μεγαλο – κλινικάρχες;

Εν τέλει, τι έχει να επιδείξει στην υγεία εκτός από κλειστά νοσοκομεία, αυξήσεις στα φάρμακα και αντιλαϊκές αποφάσεις;»

Αμέσως μετά ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι οποίες είναι:

-Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας-Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που εργάζονται με προσωρινές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου στην καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, να προσληφθούν με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων στο Δαφνί και στη Θεσσαλονίκη. Όχι στην υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης. Όχι στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης.

-Να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δημόσιων δομών που έχουν κλείσει.

-Να καταργηθούν οι «λίστες» των φαρμάκων. Κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών για την προμήθεια φαρμάκων, εμβολίων, σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, τεχνικών βοηθημάτων, αναλώσιμων. Πλήρης αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, με χρηματοδότηση του 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, και φορολόγηση του κεφαλαίου.

-Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων, μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου.

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών και ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-Και όλα αυτά σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης.

Share.
Exit mobile version