Τον Οκτώβριο το νέο σχέδιο.

«Θέσεις μάχης» παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές για το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στις εφημερίες. Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το σχέδιο της για την μείωση των αναμονών στις εφημερίες.

Σε ενάμιση μήνα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν νέο σύστημα εφημεριών δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμώντας ότι το Πάσχα του 2025 θα αρχίσει να αποδίδει και θα μειωθούν οι αναμονές των ασθενών που σήμερα φτάνουν κατά μέσο όρο τις 8 ώρες!

Μιλώντας στον Πρώτο πρόγραμμα ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως για να μειωθούν οι αναμονές στα ΤΕΠ θα γίνουν προσλήψεις τραυματιοφορέων. Πέραν του προγράμματος των ετήσιων προσλήψεων, υπάρχει και ένα επιπλέον πρόγραμμα με την ΔΥΠΑ με το Υπουργείο Εργασίας και την κ. Κεραμέως για προσλήψεις 530 τραυματιοφορέων, έως τέλος του έτους με αποκλειστικό σκοπό να απασχοληθούν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, εκεί που σχηματίζονται οι μεγάλες ουρές στις εφημερίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρόνοι.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης είχε επισημάνει ότι ένα από τα σενάρια που εξέτασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας ήταν αυτό και των καθημερινών εφημεριών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Για το λόγο αυτό ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία από τις διοικήσεις τα όμως όπως είπε έδειξαν ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα αδυνατούσαν να ικανοποιήσουν αυτό το σενάριο.

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας ανακοίνωσαν χθες απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει όπως ανέφεραν το νέο καθεστώς της καθημερινής εφημέρευσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία Αττικόν, Νίκαιας, Ασκληπιείο και Θριάσιο ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου από τις 11 π.μ. ως τις 3 μ.μ. και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ στις 12 μ. την ίδια μέρα. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και θα ενημερώσουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία για τις συνέπειες της αλλαγής στο εφημεριακό καθεστώς.

Τα Σωματεία σημειώνουν ότι διαφωνούν «κάθετα με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής».

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στο συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που ΔΕΝ θα δώσει λύση αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον. Ήδη σήμερα ο κανόνας είναι η υπερεφημέρευση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, η τραγική υποστελέχωση σε ορισμένα τμήματα και η έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού» τονίζουν.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει: Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

«Η λύση για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας είναι η άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας» αναφέρουν.

Share.
Exit mobile version