Για τα μικρά παιδιά, κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και στις γνώριμες διαδρομές από και προς το σχολείο. Οι αποστάσεις που διανύουν τα παιδιά είναι συχνά μικρές και η διαδρομή σπίτι-σχολείο γίνεται γρήγορα οικεία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών όλων των ηλικιών, ακόμα και μετά την ηλικία όπου τα παιδιά μπορούν πλέον να κινούνται με τα πόδια, τα ΜΜΜ ή και δικά τους μέσα (π.χ. ποδήλατο) χωρίς την επίβλεψη του γονέα.
Ιδιαίτερα για τους γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε πρώτη φορά στο σχολείο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφιερώσουν χρόνο στην κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγησή τους. Για τα μικρά παιδιά, κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για μία ακόμη σχολική χρονιά, φροντίζει για την ασφάλεια των μαθητών στο δρόμο υπενθυμίζοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς.
Βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας που μπορούν να μάθουν οι γονείς στα παιδιά
Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με το παιδί τους στους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Προσοχή όμως! Ενώ είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, καλό θα ήταν να δοθούν σε αυτά πληροφορίες που ανταποκρίνονται στο αναπτυξιακό τους στάδιο. Χρησιμοποιείστε απλό λεξιλόγιο και λέξεις με θετικό πρόσημο.
Μερικοί βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας για όλα τα παιδιά, που μπορούν να τους μάθουν οι γονείς, είναι οι εξής:
• Διδάξτε στα παιδιά σας να αναγνωρίζουν τα βασικά οδικά σήματα (Διάβαση πεζών, STOP, πεζόδρομος, ποδηλατοδρόμος κλπ.).
• Υπενθυμίστε τακτικά στα παιδιά σας το «χρυσό» κανόνα πριν διασχίσουν κάποια διάβαση: ΣΤΑΜΑΤΩ – ΚΟΙΤΑΖΩ – ΑΚΟΥΩ- ΔΙΑΣΧΙΖΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.
• Μάθετε στο παιδί σας ότι πρέπει πάντα να περπάτα στο πεζοδρόμιο και να διασχίζει το δρόμο μόνο από τη διάβαση πεζών.
• Εξηγείστε τη διαφορά δρόμου – πεζοδρομίου – πεζοδρόμου. Κάνουμε σαφές ότι δεν παίζουμε στο δρόμο, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός διερχόμενου οχήματος.
• Συνοδεύετε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9 ετών.
• Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή για να φθάσει και να επιστρέψει το παιδί από το σχολείο του μόνο του.
• Περπατήστε μαζί με το παιδί σας στις διαδρομές και διαβάσεις προς και από το σχολείο. Κινηθείτε σε δρόμους που έχουν διάβαση πεζών, φανάρι και ειδική σήμανση. Αποφύγετε, όπου είναι εφικτό, τους μεγάλους και πολυσύχναστους δρόμους.
• Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
• Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του υπενθυμίζοντας του να χρησιμοποιεί όχι μόνο την όραση αλλά και την ακοή του.
• Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
• Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, να ελέγχει αριστερά-δεξιά και πάλι αριστερά το δρόμο.
• Φορέστε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα και ακόμα καλύτερα τσάντες με ανακλαστικά στοιχεία κατά τη μετακίνησή σας κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
• Φίλοι και πρότυπα (Peer pressure). Τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους, έτσι μερικές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο (σπρώξιμο, ριψοκίνδυνα κόλπα με ποδήλατα κλπ). Συζητούμε με τα παιδιά για τον κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και ότι δεν χρειάζεται να υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές για να είναι αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους. Παροτρύνετέ τα να λειτουργούν με γνώμονα την ασφάλειά τους και όχι την αποδοχή από τους συνομηλίκους τους.
Τι πρέπει να θυμούνται οι γονείς:
• Η συμπεριφορά σας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας, γιατί βλέπουν, ακούν και μιμούνται. Λίγη σημασία έχει το τι λέμε, περισσότερη σημασία το τι κάνουμε και ακόμα περισσότερη σημασία το τι είμαστε. Συμπεριφερθείτε με ευγένεια και υπομονή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο.
• Σκοπός δεν είναι να τρομοκρατήσετε τα παιδιά σας για τους πιθανούς κινδύνους αλλά μέσω του παραδείγματός σας να τα βοηθήσετε να υιοθετήσουν καλές πρακτικές.
• Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, την υπευθυνότητα, την ευγένεια και την προσοχή στο δρόμο. Τα παιδιά που επιβραβεύονται εμφανίζουν πιο συχνά την επιθυμητή συμπεριφορά από τα παιδιά που τιμωρούνται.
• Μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής!!!
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
συνεχίζει και αυτή τη σχολική χρονιά την εκπαίδευση των μαθητών με τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και υλοποιούνται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
Συγκεκριμένα, οι μαθητές Π/θμιας Εκπαίδευσης και φέτος θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προγράμματα «Moving STARS», «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» και οι μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης τα προγράμματα «Μικρά Οχήματα-Μεγάλη Ευθύνη» και «Κάν’ το Σωστά». Το πρόγραμμα «Moving STARS», αναπτύχθηκε σε συνεργασία με έμπειρους Οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ και έχει αναγνωριστεί ως Βέλτιστη Πρακτική (Best Practice) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον για τους γονείς που επιθυμούν να εκπαιδευτούν περαιτέρω σε θέματα ασφαλούς κυκλοφορίας των παιδιών υπάρχει πλέον διαθέσιμη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την Οδική Ασφάλεια. (www.roadsafetyacademy.eu).
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα παιδιά αποτελούν τους κατεξοχήν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου γνωρίζοντας ότι περισσότερα από 6.000 παιδιά σκοτώθηκαν στους δρόμους της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία (ETSC, 2022) και πως ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 15-30 ετών μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 425.630 τη περίοδο 2010-2019 (ETSC, 2021), κύριος στόχος του Ινστιτούτου αποτελεί η προστασία και εκπαίδευση των παιδιών ώστε να λάβουν τα κατάλληλα εφόδια για να γίνουν υπεύθυνοι οδηγοί και υπεύθυνοι πολίτες αργότερα στη ζωή τους.
Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» είτε τηλεφωνικά στο 210 86 20 150 είτε μέσω e-mail: info@ioas.gr.