Τρόποι για να αντιμετωπίστε το πρόβλημα

Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κακοσμίας στα πόδια, κάτι που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τους ίδιους όσου και τους άλλους γύρω τους…

Πού οφείλεται η κακοσμία των ποδιών

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, η κύρια αιτία είναι η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα των ποδιών, συνήθως από τη μακροχρόνια χρήση κλειστών παπουτσιών-ιδιαίτερα εάν φοράμε τα ίδια παπούτσια για αρκετό καιρό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πόδια να ιδρώνουν και να δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Κι αυτό, γιατί ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος, τα βακτήρια είναι εκείνα που όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται παράγουν αποσυνθετικά προϊόντα που προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη μυρωδιά.

Οι βασικοί παράγοντες της κακοσμίας

Η έντονη εφίδρωση (υπεριδρωσία)

Τα πόδια περιέχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες σε σύγκριση με πολλές άλλες περιοχές του σώματος. Όταν οι αδένες αυτοί παράγουν υπερβολικό ιδρώτα, το περιβάλλον γίνεται υγρό, ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Γι’ αυτό είναι καλό να μη χρησιμοποιούμε συνέχεια τα ίδια παπούτσια, να τα αερίζουμε και να τα καθαρίζουμε συχνά.

Τα βακτήρια

Τα βακτήρια ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας και μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και τα λίπη του ιδρώτα, παράγοντας πτητικές ενώσεις που είναι αιτία της άσχημης οσμής. Ορισμένα από τα πιο κοινά βακτήρια είναι τα Brevibacterium.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Οι μυκητιάσεις, δημιουργούν ενοχλητικές συνθήκες και συχνά συνοδεύονται από κακή οσμή. Ο μύκητας ευδοκιμεί σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα και μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Διατροφικοί παράγοντες

Κάποιες διατροφικές συνήθειες, όπως η συχνή κατανάλωση σκόρδων, κρεμμυδιών αλλά και τα πικάντικα φαγητά, μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά του ιδρώτα, συμπεριλαμβανομένου του ιδρώτα που παράγουν τα πόδια.

Κακή υγιεινή

 Βασικός παράγοντας για την κακοσμία των ποδιών είναι η έλλειψη σωστού καθαρισμού που μπορεί να επιτρέψει τη συσσώρευση σκόνης, νεκρών κυττάρων και ιδρώτα, οδηγώντας σε δυσάρεστες οσμές από την ύπαρξη βακτηρίων και μυκήτων που ευδοκιμούν σε αυτές τις συνθήκες.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Καθημερινός καθαρισμός

Είναι σημαντικό να πλένουμε καθημερινά τα πόδια μας. Εξίσου σημαντικό είναι να τα στεγνώνουμε καλά, ιδιαίτερα σε τυφλά σημεία, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων.

Αλλάζουμε κάλτσες

Οι κάλτσες πρέπει να αλλάζουν καθημερινά. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κακοσμίας, προτιμήστε βαμβακερές κάλτσες που αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει και αποφύγετε τα συνθετικά υλικά στα πόδια.

Φορέστε τα σωστά υποδήματα

Προτίμησε παπούτσια από υλικά που επιτρέπουν τον αερισμό, όπως δέρμα ή ύφασμα, και αποφύγετε τα κλειστά παπούτσια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι βγάζετε τα παπούτσια και αφήστε τα σε μέρος όπου μπορούν να στεγνώσουν και να αεριστούν καλά.

Χρησιμοποιήστε πούδρα ή ένα ειδικό αποσμητικό για πόδια

Η χρήση πούδρας βοηθά στην απορρόφηση του ιδρώτα αλλά και στη μείωση της υγρασίας στην περιοχή άρα και στην κακή οσμή. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετά προϊόντα για την κακοσμία των ποδιών που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίστε το πρόβλημα.

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας

Εάν η μυρωδιά είναι έντονη, το πρόβλημα επιμένει και συνοδεύεται από ανησυχητικές ενδείξεις όπως πόνος, φαγούρα, πρήξιμο, θα χρειαστείτε την βοήθεια δερματολόγου ο οποίος θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές αλλά και θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Share.
Exit mobile version