Έως σήµερα περισσότερα από 400 άτοµα έχουν εγγραφεί και έχουν παρακολουθήσει τα διαδικτυακά µαθήµατα της πλατφόρμας iSupport.

Η άνοια είναι ο όρος  για πολλές ασθένειες που στο σύνολο τους εξελίσσονται επηρεάζοντας τη μνήμη και άλλες λειτουργίες και δεξιότητες του ανθρώπου και μεταβάλλουν σε σημαντικό έως καθοριστικό βαθμό την ικανότητα του ασθενή να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η νόσος  Alzheimer είναι η πιο συνήθης ασθένεια που συναντάται στο 60-70% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια.

Η άνοια πλήττει σοβαρά το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 400.000 φροντιστές, οι οποίοι παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία του φροντιστή, την ευημερία του και τις κοινωνικές του σχέσεις. Τα συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας πρέπει να λάβουν υπόψη και την ανακούφιση του φορτίου από τη φροντίδα των ατόμων με άνοια. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή στους φροντιστές εκπαίδευσης, ευκαιριών ανάπαυλας και κοινωνικής δικτύωσης μέσα από προσιτές, τεκμηριωμένες πηγές.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φροντιστών στο διαδίκτυο, αλλά και την αυξηµένη ζήτηση διαδικτυακών υπηρεσιών, προχώρησε στην προσαρµογή στα ελληνικά της πλατφόρµας iSupport του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, µε στόχο τη στήριξη φροντιστών. Έως και σήµερα περισσότερα από 400 άτοµα έχουν εγγραφεί και έχουν παρακολουθήσει τα διαδικτυακά µαθήµατα της πλατφόρμας iSupport.

Συνολικά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνθέτουν 23 μαθήματα. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ευχάριστες διαδραστικές ασκήσεις με παραδείγματα μέσα από τη φροντίδα. Οι φροντιστές θα είναι σε θέση να αντιληφθούν την επίδραση της άνοιας, να αντιμετωπίσουν διαταραχές συμπεριφοράς, να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας και να μάθουν να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Η πλατφόρµα περιλαµβάνει πέντε βασικές ενότητες: 

Ενότητα 1 αποτελεί µια εισαγωγή στην άνοια, που περιλαµβάνει τι συµβαίνει στα άτοµα µε άνοια και τι µπορεί να κάνει η οικογένεια.

Ενότητα 2 εστιάζει στη βελτίωση της επικοινωνίας, στην κοινή λήψη αποφάσεων και στη συµµετοχή και άλλων ατόµων στη φροντίδα του ατόµου µε άνοια.

Ενότητα 3 έχει σκοπό να µειώσει το στρες του φροντιστή, µέσα από την εύρεση χρόνου για ευχάριστες δραστηριότητες και αλλαγή στον τρόπο σκέψης.

Ενότητα 4 εστιάζει στη διατροφή και περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τη δηµιουργία ευχάριστων ωρών γευµάτων, την πρόληψη προβληµάτων υγείας, τη χρήση τουαλέτας, τη φροντίδα της ακράτειας και την προσωπική υγιεινή.

-Τέλος, η Ενότητα 5 αποτελεί µια εισαγωγή στις συνήθεις διαταραχές συµπεριφοράς των ατόµων µε άνοια. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, επιθετικότητα, κατάθλιψη και άγχος, δυσκολία στην ομιλία, ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, περιπλάνηση, αποπροσανατολισμό, όπως και κακή ή μειωμένη κρίση.

Για την εγγραφή σας στο online εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πρέπει αν συμπληρώσετε το email σας και έναν κωδικό πρόσβασης και να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης: ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

Share.
Exit mobile version