Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα νεύρα σας και βγαίνετε συχνά εκτός εαυτού; Απομονώνεστε και ζητάτε απεγνωσμένα την ησυχία σας; Για όλα υπάρχει λόγος.

Ο θυμός έχει πολλά και παραπλανητικά πρόσωπα και πολλές αιτίες. Άλλες φορές είναι ιδιαίτερα αισθητός και άλλες δεν μπορεί καν να γίνει αντιληπτός.

Σύμφωνα με τον Jerry Deffenbacher, PhD, ψυχολόγο που ειδικεύεται στη διαχείριση του θυμού, μερικοί άνθρωποι πραγματικά θυμώνουν πιο εύκολα και πιο έντονα από ό, τι ο μέσος άνθρωπος.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που δεν δείχνουν το θυμό τους με θεαματικό τρόπο, αλλά είναι χρονίως ευέξαπτοι και γκρινιάρηδες.

Τέλος, οι «θυμωμένοι» δεν εκφράζονται πάντα βρίζοντας και πετώντας πράγματα. Μερικές φορές αποσύρονται κοινωνικά, μελαγχολούν ή/και αρρωσταίνουν.

Οι άνθρωποι που χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, χαρακτηρίζονται από αυτό που  ορισμένοι ψυχολόγοι ονομάζουν «χαμηλή ανοχή στη ματαίωση», που σημαίνει πως αισθάνονται ότι δεν πρέπει να βιώνουν απογοήτευση, ενόχληση ή ταλαιπωρία. Δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα πράγματα και εξαγριώνονται όταν η κατάσταση φαίνεται άδικη.

Οι αιτίες

Η «εκρηκτικότητα» αυτών των ανθρώπων μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες:.

Μία από τις αιτίες μπορεί να είναι γενετική ή φυσιολογική. Υπάρχουν αποδείξεις ότι ορισμένα παιδιά γεννιούνται ευερέθιστα, ευαίσθητα και ευέξαπτα και ότι αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν από πολύ μικρή ηλικία.

Άλλες αιτίες  μπορεί να είναι κοινωνικοπολιτισμικές. Ο θυμός θεωρείται συχνά ως κάτι αρνητικό. Έχουμε διδαχθεί ότι μπορούμε να εκφράζουμε το άγχος μας, την κατάθλιψη ή άλλα συναισθήματα, αλλά όχι την οργή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην γνωρίζουμε πώς να τον διαχειριστούμε ή να τον διοχετεύσουμε εποικοδομητικά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο. Συνήθως, οι άνθρωποι που είναι ευέξαπτοι προέρχονται από οικογένειες που είναι διασπαστικές, χαοτικές και δεν έχουν συναισθηματική επικοινωνία.

Είναι καλό να τον εκφράζουν;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Ψυχολογίας, αυτό είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη θεωρία αυτή ως άλλοθι για να πληγώνουν τους άλλους. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι με τις εκρήξεις θυμού στην πραγματικότητα κλιμακώνεται η οργή και δεν βοηθούν ούτε εσάς, ούτε τους άλλους να επιλύσετε την κατάσταση.

Είναι προτιμότερο να μάθετε τι είναι αυτό που προκαλεί το θυμό σας, και στη συνέχεια να αναπτύξετε στρατηγικές (μόνοι ή με τη βοήθεια ειδικού) έτσι ώστε να μην βγαίνετε από τα… ρούχα σας με το παραμικρό.

Share.
Exit mobile version