Απάντηση Dailypharmanews στην επιστολή Φ.Σ.Α - Λουράντου: Η οίηση της εξουσίας σας κ. Λουράντε να περιοριστεί στα του οίκου σας, το Dailypharmanews εννοεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία γνώμης του

Απάντηση Dailypharmanews στην επιστολή Φ.Σ.Α - Λουράντου: Η οίηση της εξουσίας σας κ. Λουράντε να περιοριστεί στα του οίκου σας, το Dailypharmanews εννοεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία γνώμης του

Στις 29/2/2024 10:42 το πρωί ο δημοσιογράφος του Dailypharmanews.gr κ. Χαράλαμπος Πετρόχειλος, που καλύπτει τα θέματα του φαρμακείου, λαμβάνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον συνταξιούχο φαρμακοποιό κ. Γ. Κοντογιώργο, εντός του οποίου του κοινοποιεί την επιστολή που έχει στείλει στον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με την παράκληση της δημοσίευσής της.

Στην επιστολή αυτή ο κ. Κοντογιώργος θέτει θέματα παράνομων αργιών και μειωμένων εφημεριών με το νέο σύστημα ορισμού αυτών, όπως έχει διαμορφωθεί, οι οποίες οδηγούν κατά την άποψη του «εις βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού». Αναφέρεται δε δύο φορές στον κ. Λουράντο ως πρόεδρο του ΦΣΑ, αλλά και ονομαστικά.

Ο δημοσιογράφος, όπως επιβάλλει το λειτούργημά του, επικοινωνεί με τον κ. Κοντογιώργο και ζητά διευκρινίσεις σε μια μίνι συνέντευξη σχετικά με τις αργίες, τις εφημερίες κλπ. Επικοινωνεί επίσης με τον Αντιπρόεδρο του ΦΣΑ κ. Γ. Δαγρέ, ώστε να λάβει επίσημα και την δική του άποψη. Ο κ. Δαγρές δηλώνει άγνοια της επιστολής και απαντά ότι θα τοποθετηθεί θεσμικά ο ΦΣΑ, εφόσον λάβει την επιστολή του κ. Κοντογιώργου, αλλά παρόλα αυτά κάνει ένα πρώτο σχόλιο σχετικά.

Ο δημοσιογράφος συμπεριλαμβάνοντας και τις δηλώσεις Δαγρέ στην συνέχεια στέλνει το θέμα προς δημοσίευση. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στο Dailypharmanews.gr στις 4/3/2024 με τίτλο «Επιστολή στον Άδωνη για αργίες και σύστημα εφημεριών στην Αττική από συνταξιούχο φαρμακοποιό».

Στην συνέχεια, ο δημοσιογράφος σε δεύτερη επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο του ΦΣΑ κ. Γ. Δαγρέ γράφει νέο άρθρο με την επίσημη άποψη του κ. Δαγρέ, το οποίο δημοσιεύεται από το Dailypharmanews.gr στις 5/3/2024 με τίτλο «Γ. Δαγρές: Κανένα πρόβλημα με το νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη». Επιπλέον, στο τέλος του άρθρου ο δημοσιογράφος διορθώνει το προηγούμενο άρθρο του σε σχέση με δήλωση του κ. Κοντογιώργου με την ακόλουθη φράση «Σε ό,τι αφορά το θέμα των αργιών, ο κ. Κοντογιώργος έσπευσε να διευκρινίσει σε σχέση με το αρχικό δημοσίευμα ότι δεν απευθύνθηκε στην νομική υπηρεσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και ότι τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν».

Η τοποθέτηση αυτή από μόνη της αποτελεί ανάκληση της αρχικής φράσης που είχε βάλει στο αρχικό άρθρο ο δημοσιογράφος. 

Παρόλα αυτά, μετά από τηλεφώνημα της επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ΦΣΑ στο Dailypharmanews.gr και προς πλήρη αποκατάσταση της πραγματικότητας το Dailypharmanews.gr στις 6/3/2024 κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ανάκληση μέρους δημοσιεύματος και συγκεκριμένα της φράσης αυτής που περιλαμβάνεται στο άρθρο με νέα δημοσίευση, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την αστοχία, καθώς, πρώτον, δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα στον συνεντευξιαζόμενο, ο οποίος προφανώς κάτι άλλο εννοούσε και εν τη ρύμη του λόγου παρερμηνεύθηκε, αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με ανύπαρκτη τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας του ΦΣΑ.

Στο σημείο εκείνο για το Dailypharmanews.gr η υπόθεση θεωρείται λήξασα, απ’ ότι αντιληφθήκαμε όμως εκ των υστέρων για τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΦΣΑ δεν ίσχυε το ίδιο.

Βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών ο Πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος, ο οποίος κατονομάζεται στην επιστολή Κοντογιώργου, συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ για να συζητήσει το θέμα της υποτιθέμενης προσωπικής του δυσφήμισης από το Dailypharmanews.gr μέσω του αρχικού άρθρου. Προφανώς στο συμβούλιο αυτό ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις τις οποίες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσουμε πριν δούμε και τα πρακτικά του ΔΣ.

Ως απόρροια αυτού του έκτακτου ΔΣ λάβαμε την Δευτέρα 11/3/2024 στις 14:37 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κοινοποίηση στον δημοσιογράφο κ. Πετρόχειλο, ένα συνημμένο πρωτοκολλημένο έγγραφο με αριθμ. 1867/11.3.2024 ως επιστολή του προέδρου του ΦΣΑ κ. Λουράντου, στο οποίο μας παρακαλούν για τις ενέργειες μας.

Στο συνημμένο έγγραφο της επιστολής Λουράντου προηγείται ως συνοδευτική επιστολή σε έγγραφο με τα στοιχεία του ΦΣΑ με αριθμ. πρωτ. 1867, η οποία έχει αυτούσια και επί λέξει ως εξής:

 

«Προς Daily Pharma News

Κοιν/ση: Δημοσιογράφο κ. Πετρόχειλο

Διαβιβάζουμε την επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνου Λουράντου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου με την επιτακτική αξίωση της αυτούσιας δημοσίευσης αυτής στην ιστοσελίδα σας και στο κεντρικό φύλλο της ενότητας ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Για το ΦΣΑ

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Λουράντος

Ο Γραμματέας

Στυλιανός Καλογερόπουλος»

 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Λουράντου αυτούσια και επί λέξει:

Αθήνα 11-3-2024

DAILY PHARMA NEWS

Κύριοι

Περιήλθε σε γνώση μου άρθρο της από 5.3.2024 ηλεκτρονικής σας εφημερίδας DAILY PHARMA NEWS/ενότητα «ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ»/«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ....», όπου με ιδιαίτερη έκπληξη ανέγνωσα αυτούσια καταγγελία τέως μέλος του Συλλόγου μας περί του νέου συστήματος των εφημεριών και περί της δήθεν έλλειψης νομιμότητας της αργίας του Τιμίου Σταυρού (14ης Σεπτεμβρίου) για τα φαρμακεία της Αττικής.

Στην καταγγελία αυτή, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνονται για το πρόσωπό μου επί λέξει τα εξής:

«... ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αλλάζει το σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων, εις βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού, μειώνοντας αυτές κατά 80% από τις ήδη υπάρχουσες...Η Περιφέρεια Αττικής μαζί με το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κο Λουράντο για αυτήν του την απόφαση».

Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο αυτής της καταγγελίας του τέως μέλους μας, συντάχθηκε επί σκοπώ κακόβουλης βλάβης της προσωπικότητας και του κύρους μου, μιας και με παρουσιάζει αναληθώς και συκοφαντικώς ως ένα μηχανορράφο και παντοκράτορα Πρόεδρο που πράττει ό,τι επιθυμεί, μειώνοντας ο ίδιος κατά 80% τις εφημερίες σε βάρος της δημόσιας υγείας, αγνοώντας ένα ολόκληρο 9μελές διοικητικό συμβούλιο, που μάλιστα απαρτίζεται από 7 παρατάξεις και που επίσης έχει τη δύναμη να επιβάλει στον Περιφερειάρχη τί θα κάνει.

Η εν θέματι καταγγελία του τέως μέλους μας δημοσιεύθηκε αυτούσια από εσάς, χωρίς καν να ερευνήσετε όσα προδήλως αναληθή και συκοφαντικά μου καταλογίζονται, συνεργώντας άμεσα με τη δημοσίευση αυτή στη σκοπούμενη κατασυκοφάντησή μου.

Εκ παραλλήλου, κατά το σχολιασμό της άνω καταγγελίας ο αρθρογράφος σας κος Χ. Πετρόχειλος, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική αναφορά στο σώμα του εγγράφου της καταγγελίας, ανέφερε αυθαίρετα, ψευδέστατα και συκοφαντικά ότι η ΝΥ του ΦΣΑ παροτρύνει τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε θέλουν γιατί κρίνει και εκείνη ως παράνομη την αργία της 14ης Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω, συνδυαστικώς, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος μου ως επί σχεδόν 3 δεκαετίες Προέδρου του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου ως Συλλογικού Οργάνου, που εργάστηκε με τεράστιο ζήλο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντικειμενικό, δίκαιο και τεχνοκρατικό σύστημα εφημεριών, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης ανθρώπινου χεριού.

Εν όψει των παραπάνω διερωτώμαι ποιο ακριβώς υπήρξε το κίνητρό σας πίσω από τη δημοσίευση και το σχολιασμό αυτής της καταγγελίας εκ μέρους σας, αν όχι η σκόπιμη σύμπραξή σας στη διαβολή μου, μέσω του εντύπου σας που παρακολουθούν χιλιάδες φαρμακοποιοί, επιχειρηματίες φαρμάκου και θεσμικοί φορείς, με αποτέλεσμα ο διασυρμός μου να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος.

Είναι προφανές ότι χωρίς την εκ μέρους σας δημοσίευση της κακόβουλης καταγγελίας, η συκοφαντική δυσφήμισή μου θα είχε περιοριστεί μόνο στον Υπουργό Υγείας (λήπτη της καταγγελίας).

Σας καλώ, ως εκ τούτου, 1/ να εκδώσετε νεώτερο δημοσίευμα, δια του οποίου αποκλειστικός θα παραπέμπετε στο από 5.3.2024 δημοσίευμά σας και θα ζητάτε πανηγυρικός συγγνώμη σε εμένα τον Κωνσταντίνο Λουράντος προσωπικά αλλά και στη νομικό σύμβουλο του ΦΣΑ, κα Σοφία Αγγέλου (και όχι απλά στη Νομική Υπηρεσία) για όσα ψευδή και συκοφαντικά συμπράξατε με τις δημοσιεύσεις σας να κοινολογηθούν σε τρίτους επί ζημία μας, 2/ να προβείτε σε οριστική ανάκληση του από 5.3.2024 δημοσιεύματος σας σε ειδικό προς τούτο διακριτό δημοσίευμα και σε περίοπτο σημείο, όπως ακριβώς δημοσιεύσατε και το επίμαχο δημοσίευμα. 3/ Να δημοσιευθεί αυτούσιο το κείμενο της παρούσας επιστολής στη Κεντρική Σελίδα της Ενότητας φαρμακείου της ιστοσελίδας DAILY ΡΗΑΜΑ NEWS.

Η απόπειρα επανόρθωσης των πεπραγμένων σας σε σχέση με όσα αποδόθηκαν στη ΝΥ και στον Πρόεδρο του ΦΣΑ, μέσα από τη συνέντευξη του κου Γ. Δαγρέ, δεν συνιστούν αποδεκτό μέσο εκφοράς συγγνώμης και ανάκλησης και γι’ αυτό την αποκρούω καθ’ υποφοράν, ως ανεπαρκή.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσομαι ρητώς για κάθε νόμιμη ενέργειά μου σε σχέση με την σε βάρος μου τελεσθείσα σοβαρότατη δυσφήμιση δια του τύπου, κατά συναυτουργία με τον συντάκτη της επιστολής κο Γ. Κοντογιώργο και ιδίως για την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής μου βλάβης και την αποκατάσταση της μεγάλης προσβολής της προσωπικότητάς μου, αφού ουδέποτε ενήργησα χωρίς απόφαση ΔΣ για τη ρύθμιση των εφημεριών και των αργιών.

Εν αναμονή ανταποκρίσεώς σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

(αυτούσια η επιστολή εδώ

 

Ενόψει των ανωτέρω, το Dailypharmanews.gr επιθυμεί να προβεί στις εξής δηλώσεις:

 

  1. Η δημοσιογραφική ελευθερία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο δημοσιογράφος έχει συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα και καλόπιστα την κριτική του, να ελέγχει την κάθε είδους εξουσία, να δίνει βήμα έκφρασης στον απλό πολίτη, του οποίου η φωνή διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ακουστεί, να γίνεται δυσάρεστος στον κάθε είδους υψηλά ιστάμενο.
  2. Το ζήτημα που αφορούσε η εν λόγω δημοσίευση, αφορούσε σοβαρό ζήτημα, ήτοι τη δημόσια υγεία, και ειδικότερα πώς αυτή επηρεάζεται από τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις εφημερίες. Αποτελεί συνεπώς ένα ζήτημα επί του οποίου όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται η ύπαρξη ζωηρού και έντονου δημοσίου διαλόγου, όπου αντικρουόμενες απόψεις θα διατυπώνονται και θα επιχειρούν να πείσουν τον αναγνώστη.
  3. Ο δημοσιογράφος μας ακολούθησε υποδειγματικά την δημοσιογραφική δεοντολογία, συντάσσοντας ένα άρθρο σε κόσμιο και ευπρεπή τόνο, όπου δεν εξετράπη σε προσωπικές επιθέσεις, αλλά απλώς μετέφερε την άποψη ενός τρίτου, πρώην φαρμακοποιού, για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Επιπροσθέτως, αναζήτησε την άποψη του ΦΣΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αντιπρόεδρό του, και προέβη σε διόρθωση ενός ανακριβούς σημείου του αρχικού δημοσιεύματος.
  4. Ο θιγόμενος από το εν λόγω δημοσίευμα κ. Λουράντος, ο οποίος δεν λησμονεί στην δημοσιευόμενη επιστολή του να μας υπενθυμίζει ότι ασκεί εξουσία επί των φαρμακοποιών «επί σχεδόν 3 δεκαετίες», θα όφειλε ως εκ της θέσεώς του ή έστω κατόπιν κατάλληλης συμβουλής του πληρεξουσίου δικηγόρου του να γνωρίζει ότι ουδείς ίσταται υπεράνω της κριτικής και ότι μάλιστα υποχρεούται ως δημόσιο πρόσωπο να επιδεικνύει ανεκτικότητα σε δημοσιεύματα που ασκούν κριτική στα έργα του, όπως παγίως νομολογείται από τα ημεδαπά και διεθνή δικαστήρια. Συνεπώς, επιστρέφονται στον αποστολέα τους τα περί «επιτακτικής αξίωσης» και «πανηγυρικής συγγνώμης», με την δική μας επιτακτική αξίωση η οίηση της εξουσίας του κ. Λουράντου να περιοριστεί στα του οίκου του. Το Dailypharmanews εννοεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία γνώμης του.
  5. Δεν αντιλαμβανόμαστε τίνι δικαιώματι ο κ. Λουράντος απαιτεί να ζητήσουμε συγγνώμη από την κ. Αγγέλου, νομική σύμβουλο του ΦΣΑ. Η κ. Αγγέλου έχει δική της φωνή και δεν έχει εκχωρήσει την εκπροσώπησή της στον κ. Λουράντο. Συνεπώς, ο κ. Λουράντος δεν νομιμοποιείται ενεργητικά να απαιτεί οτιδήποτε εκ μέρους της κ. Αγγέλου.
  6. Ομοίως δεν αντιλαμβανόμαστε την διερώτηση του κ. Λουράντου ως προς το κίνητρο του δημοσιεύματός μας. Δεν γνωρίζει άραγε ο κ. Λουράντος τι σημαίνει δημοσιογραφικό λειτούργημα; Δεν γνωρίζει ότι έχουμε καθήκον να διερευνάμε και να δημοσιεύουμε κάθε είδηση ή γνώμη που μας κινεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον; Δεν καταλαβαίνει ότι οφλισκάνει μωρίαν, όταν φαντασιοκοπεί για δήθεν σκόπιμη σύμπραξή μας στον διασυρμό του ενώπιον χιλιάδων φαρμακοποιών;
  7. Καταληκτικά, ο κ. Λουράντος μάς απειλεί με την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων ενώπιον δικαστηρίου. Εμείς δεν θα υποδείξουμε σε κανέναν τι να πράξει. Με την σειρά μας όμως θα υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του ελεύθερου δημοσιογραφικού λειτουργήματος από κάθε απόπειρα φίμωσής της. Ακόμη και αν προέρχεται από τον επί 3 σχεδόν δεκαετίες Πρόεδρο του ΦΣΑ.