Επιμένουμε και Μένουμε Σπίτι! Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές

Επιμένουμε και Μένουμε Σπίτι! Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές

Οι χρόνοι εκδήλωσης των συμπτωμάτων, ο επαναπατρισμός αλλά και τα αυστηρά μέτρα στις Λαϊκές Αγορές, ήταν μερικά από τα σημαντικά θέματα της σημερινής ενημέρωσης.

4 ακόμα νεκροί

Αυτοί είναι οι «χρόνοι» εμφάνισης των συμπτωμάτων covid-19

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Έχουμε ήδη 621.000 κρούσματα παγκοσμίως και έχουν καταμετρηθεί ήδη 28.600 θαάνατοι ενώ 132.700 ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν τα περισσότερα κρούσματα, με 105.000 ήδη πιστοποιημένα. Τους περισσότερους θανάτους όμως παγκοσμίως έχουν καταγράψει η Ιταλία με 9000 και η Ισπανία με 7800. 

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 95 νέα κρούσματα και σύνολο 1062. Σήμερα 69 συμπολίτες μας βρίσκονται σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 66 ετη και εξ αυτών οι 12 είναι γυναίκες. Οι 47 από αυτούς είναι άνω των 65 ή/και με υποκείμενο νόσημα ενώ 5 βγήκαν από ΜΕΘ. Σήμερα καταγράφουμε 4 νέους θανάτους και 32 συνολικά στη χώρα, με μέση ηλικία τα 73 έτη. Στους θανούντες συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες. Μέχρι σήμερα στη χώρα έχουν γίνει 14.362 τεστ.

Οι χρόνοι του covid-19

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία παγκοσμίως, ο μέσος χρόνος για την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι οι 5 ημέρες και μέχρι την νοσηλεία - αν χρειαστεί- είναι οι 7 ημέρες, ενώ συνήθως οι βαρύτερα ασθενείς καταλήγουν σε 14 με 20 ημέρες. Μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Η ειδική επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέα έκδοση θεραπευτικού πρωτοκόλλου ενώ θα επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα η χορήγηση των σχημάτων και θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά και τα κλινικά δεδομένα. Επίσης η ειδική επιτροπή ενέκρινε ειδικές οδηγίες για αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς που την χρειάζονται. 

Ευχαριστίες στο προσωπικό των νοσοκομείων

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «ειδική μνεία θέλω να κάνω στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που στέκονται με αυταπάρνηση δίπλα στους ασθενείς. Αλλά και τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας και διοικητικούς που υπερβάλλουν εαυτόν. Μνεία επίσης θέλω να κάνω για την ψυχολογική στήριξη όλων, και για τον λόγο αυτό υπάρχουν στις ιστοσελίδες στου ΥΥΚΑ και του ΕΟΔΥ με την βοήθεια της Α’ Πανεπιστημιακής κλινικής. Είναι φυσιολογικό να έχουμε ανησυχία και φόβο για την εκδήλωση της ασθένειας και την έκβασή της. Επίσης η μειωμένη επαφή με άλλους μας διαταράσσει και μας κάνει να νιώθουμε μειωμένη προσωπική ελευθερία και δημιουργεί εντάσεις. Και οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν το ίδιο. Ωστόσο είναι σημαντικό να παραμείνουμε στην ίδια γραμμή και να συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον αόρατο εχθρό».

Πρακτικές συμβουλές από τον κ. Τσόδρα

 

  • Έγκυρη ενημέρωση
  • Όχι ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις
  • Να διατηρήσουμε την επικοινωνία με οικογένεια και φίλους για δίχτυ ψυχικής προστασίας.
  • Ισορροπημένη διατροφή, και αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ.
  • Ξεκούραση αλλά και σωματική άσκηση εντός σπιτιού.
  • Ο ιός μας αφορά όλους και λίγοι έχουν ανοσία
  • Να μην χάσουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους. Η αποστασιοποίηση δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση και μοναξιά.
  • Έχουμε να κάνουμε με ήπια νόσο ειδικά για όσους δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα

 O κ. Τσιόδρας τόνισε ότι παραμένουμε ως χώρα σε ένα καλό σενάριο αλλά οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές.

Τι είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς

Άυλη συνταγογράφηση: Την δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στο κινητό έχουν από σήμερα οι πολίτες  μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Είναι προαιρετική και γίνεται μέσω gov.gr και μέσω του φακέλου υγεία όπου υπάρχει η επιλογή «άυλη συνταγογράφηση» με τη χρήση του ΑΜΚΑ και των κωδικών taxis. Αποστέλλεται με sms ή email. Ο γιατρός θα καταχωρεί κανονικά τη συνταγογράφηση αλλά αντί να εκτυπώσει τη συνταγή, θα την στέλνει με email ή με sms. Η εκτέλεση θα γίνεται από τον φαρμακοποιό και η συνταγή θα εντοπίζεται μέσω ΑΜΚΑ.

Πολίτες στο εξωτερικό: Ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα είναι και η διακοπή πτήσεων από χώρες με σοβαρό πρόβλημα. Από αύριο Κυριακή στις 3 το πρωί ως 15 Απριλίου διακόπτονται και όλες οι πτήσεις από Ολλανδία και από Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. 

Επαναπατρισμός: Πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Γίνεται όμως μόνο για αυτούς που έχουν σοβαρό λόγο. Κυρίως λόγους υγείας, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα είναι ολέθριο για τη δημόσια υγεία και για την πατρίδα. Όσο κι αν φωνάζουν κυρίως όσοι δεν θέλουν να συνεργαστούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους κάνουν από τις αντίστοιχες πρεσβείες , και όσοι δεν έχουν σημαντικό λόγο να γυρίσουν, θα είναι καλό να μείνουν εκεί που βρίσκονται.

Κυρίως επαναπατρισμό ζητούν όσοι βρίσκονται στην Αγγλία όπου περίπου 2000 άτομα έχουν κάνει αίτηση. Αναλυτικότερα στη χώρα θα επιστρέψουν μόνο όσοι έχουν ανάγκη με τα εξής κριτήρια:

3 κατηγορίες:

- Με σημαντικά προβλήματα υγείας που χρίζουν υγειονομικής φροντίδας που δεν τους δίνεται εκεί που βρίσκονται.

- Όσοι δεν έχουν που να μείνουν στη χώρα εκείνη επειδή π.χ. έχασαν το σπίτι τους.

- Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit.

Σχετικά με τις Λαϊκές Αγορές

«Τις θέλουμε αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται τα μέτρα. Επειδή εντοπίσαμε ότι αρκετές λαϊκές αγορές δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία", ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα ως πρώτο μέτρο αν υπάρξει παρανομία, η λαϊκή θα κλείνει οριστικά. Και άλλα μέτρα εξετάζονται, υπονοώντας προφανώς ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες οι λαϊκές αγορές.

Για την Καστοριά και Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι στο Νοσοκομείο Καστοριάς έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία: ένας Διευθυντής Καρδιολογίας, ένας Επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής, μία Διευθύντρια Παθολογίας, ένας Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής, ένας Διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικής, ένας ιατρός Βιοπαθολόγος, ένας επιμελητής Α΄ Μικροβιολογίας, 10 Αγροτικοί Γιατροί, 7 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 2 εργαζόμενοι Ιατρικών Εργαστηριών, μία εργαζόμενη για Βοηθητικό-Υγειονομικό προσωπικό, ένας εργαζόμενος Καθαριότητας. 

Παράλληλα έχουν ήδη αποσταλεί τα εξής Μέσα Ατομικής Προστασίας: πάνω από 6.500 μάσκες όλων των ειδών, 1.000 γάντια, 550 μπλούζες για χειρουργείο, 50 ποδιές ολόσωμες, 600 ποδονάρια, 100 σκούφοι και 24 ειδικά γυαλιά. 

Το ΓΝ Καστοριάς λειτουργεί σε επίπεδο ΤΕΠ, ΤΕΠ για COVID-19 και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες υπόπτων περιστατικών στη παθολογική κλινική και για τη στήριξή του, διασφαλίστηκε η αναγκαιότητα διακομιδής στα όμορα νοσοκομεία Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Μέσης Μακεδονίας, όλων των περιστατικών. 

Συγκινητική χαρακτήρισε ο κ. Χαρδαλιάς την ανταπόκριση των πολιτών στην έκκλιση για εθελοντική εργασία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. Από τις πρώτες ώρες που άνοιξε το σύστημα γίνεται 1 αίτηση ανά 6 δευτερόλεπτα. Συνολικά έχουν γίνει 10.000 αιτήσεις και συνεχίζονται αμείωτες. Θα αποσταλούν όσες αξιολογηθούν στις υγειονομικές περιφέρειες για να τοποθετηθούν οι απαραίτητοι εθελοντές, όπου υπάρχει ανάγκη.

Αύριο με τον γ.γ.κ. Πρεζεράκο και τον κ.Παπαγεωργίου αλλά και δύο εκπροσώπους της ΕΛΑΣ και τον γ.γ. της πολιτικής προστασίας κ. Θεοδώρου, ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη βόρια Ελλάδα και θα βρεθεί στις 9 το πρωί στη Νεάπολη Κοζάνης όπου θα συζητήσει με τοπικούς άρχοντες για την κατάσταση στα δύο χωριά Δαμασκινιά και Δραγασιά που βρίσκονται σε καραντίνα ενώ στις 13.00 θα μεταβεί να συζητήσει για την περίπτωση της καραντίνας στον Εχίνο.

Καραντίνα ταξιδιωτών

Για όσους ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε 1 κρούσμα θετικό και 1 ακόμα από τους επαναπατρισμένους από την Ισπανία που αρχικά είχε βγει αρνητικός. Είναι σε καραντίνα στο ξενοδοχείο και σε καλή κατάσταση. Για τους 90 ημεδαπούς, που βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στη βόρια Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε 4 συνεργία θα μεταβούν αύριο στην περιοχή για να κάνουν το απαραίτητο τεστ και μεθαύριο θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ανάλογα με τα αποτελέσματα.

«Επιμένουμε και μένουμε σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές. Συντονισμένη αντεπίθεση κατά του κορωνοϊού», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Είμαστε άριστα προετοιμασμένοι

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για το πόσο προετοιμασμένη ήταν η χώρα και ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τις ελλείψεις προσωπικού, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι «η χώρα ήταν προφανώς έτοιμη και το απέδειξε. Και η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων συμφωνεί σε αυτό και οι συμπολίτες μας επικροτούν τα μέτρα και οι ξένες κυβερνήσεις και τα ξένα ΜΜΕ μιλούν με θετικά σχόλια για την Ελλάδα. Καταδεικνύεται επίσης και από το πόσο καλά αντιμετωπίστηκαν τα μέχρι σήμερα περιστατικά. Και είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης. Προετοιμαζόμαστε κάθε μέρα με νέο εξοπλισμό, εκτελούνται παραγγελίες για να έχουμε "όπλα", εγκρίνονται προσλήψεις για νέο προσωπικό -σήμερα έχουμε φτάσει στις 4200 εγκρίσεις-. Η κυβέρνηση θα δώσει και χειροκρότημα στους υγειονομικούς, και θα τους ανταμείψει, και θα τους δώσει τον αναγκαίο εξοπλισμού για να φέρουν εις πέρας το έργο τους».