Δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα παραπόνων στα Νοσοκομεία

Δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα παραπόνων στα Νοσοκομεία

Κομβικός ο ρόλος του ΟΔΙΠΥ στην αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Κομβικό ρόλο στο μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/τριών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΣΥ που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής την ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, πρόκειται να παίξει ο ΟΔΙΠΥ.

Όπως ανακοίνωσε στην πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης, στις αρχές του επόμενου μήνα ο ΟΔΙΠΥ θα στείλει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έναν χρηστικό οδηγό με όλους τους δείκτες ποιότητας που πρέπει να ακολουθούν για την ασφάλεια των ασθενών.

Πηγές του οργανισμού ανέφεραν στο DailyPharmaNews ότι θα διαμορφωθούν ερωτηματολόγια για καταγραφή των εμπειριών των ασθενών από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, τα οποία θα μπορούν να τα βρίσκουν στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων και θα τα συμπληρώνουν εκεί. Ο ΟΔΙΠΥ θα επεξεργάζεται τα ερωτηματολόγια και θα βγάζει από αυτά δείκτες των εμπειριών, αλλά και των κλινικών αποτελεσμάτων, όπως καταγράφονται από τους ίδιους τους ασθενείς. Οι δείκτες θα χρησιμοποιούνται και από τα κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που θα πραγματοποιεί ο Οργανισμός.

Όπως διευκρινίζουν οι πηγές του Οργανισμού όλα αυτά θα γίνουν ψηφιακά σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο DailyPharmaNews ότι στόχος είναι να ενδυναμωθεί ο ρόλος των ασθενών και προς αυτή την κατεύθυνση οι νέες υπηρεσίες που σχεδιάζονται είναι με πυξίδα ένα ασθενοκεντρικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο αναβάθμισης των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στην 3η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών την Πέμπτη 18 Απριλίου.

 

30% μείωση των πτώσεων και των κατακλίσεων σε 12 Νοσοκομεία της χώρας  

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα σε 12 μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας ο ΟΔΙΠΥ συλλέγει και καταγράφει δείκτες ποιότητας υπηρεσιών υγείας με αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί η συμμόρφωση των νοσοκομείων στην ταυτοποίηση των ασθενών (σ.σ. σωστή καταγραφή για το που βρίσκεται κάθε ασθενής εντός του Νοσοκομείου) κατά 20%. Παρατηρείται 80% βελτίωση στην καταγραφή των συμβάντων και 30% μείωση των πτώσεων των ηλικιωμένων και των κατακλίσεων.

Ειδικότερα στα Νοσοκομεία Λαϊκό και Αττικόν επεκτείνεται το πρόγραμμα καταγραφής δεικτών έτι περαιτέρω, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται η επέκταση του προγράμματος στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με ψηφιακό τρόπο.