Προχωρά η λειτουργία της πλατφόρμας παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων

Προχωρά η λειτουργία της πλατφόρμας παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πάντα στην επικαιρότητα το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η πρόσφατη επίσημη τελετή έναρξης της Συμμαχίας για Κρίσιμα Φάρμακα στις Βρυξέλλες στην οποία έδωσε το παρών ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Άρη Αγγελή δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Και στη χώρα μας όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια οι ελλείψεις φαρμάκων έχοντας απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα τη δημοσιότητα λόγω και της συστηματικής προσπάθειας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου- που το αντιμετωπίζει ως βασική του προτεραιότητα, αφού ταλαιπωρεί καθημερινά φαρμακοποιούς και ασθενείς, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Πολιτείας.

Η σύσταση ειδικής Επιτροπής για τις ελλείψεις φαρμάκων, όπως και η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας παρακολούθησης των ελλείψεων αλλά και εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρίσκουν ευκολότερα το φάρμακο τους χωρίς να ταλαιπωρούνται είναι μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ή αλλιώς του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ) του οποίου η παραγωγική λειτουργία ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου, είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει πολύ το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στο να έχουν μία πλήρη εικόνα, του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του DailyPharmaNews προχωρά διαρκώς από την εταιρεία Unisystem η ενσωμάτωση στοιχείων που αφορά τη διασύνδεση των φαρμακαποθηκών στην πλατφόρμα ώστε να δίνουν αυτόματα στοιχεία για τα αποθέματά τους και τα φάρμακα που διακινούν.

Η ενσωμάτωση αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που είχε πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις 11 Μαρτίου με θέμα «Φαρμακευτική πολιτική: μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές» είχε αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία της πλατφόρμας σε σύνολο 194 φαρμακαποθηκών που έχουν άδεια χονδρικής πώλησης είχαν μπει μέχρι τότε μέσα στην πλατφόρμα 120 φαρμακαποθήκες, δηλαδή το 62% του συνόλου τονίζοντας ότι με την προσθήκη δεδομένων που είναι μία συνεχόμενη διαδικασία θα φανεί τελικά η αξιοπιστία των δεδομένων.

Στο σημείο αυτό, στο θέμα της αξιοπιστίας των δεδομένων, στο «κούμπωμα», την ταύτιση των στοιχείων που δηλώνονται σε σχέση με τα πραγματικά που βλέπει το σύστημα καταβάλλεται επίσης πολλή προσπάθεια με τις αποκλίσεις να είναι μεν σχετικά μικρές αλλά με τον επιδιωκόμενο στόχο να είναι να μηδενιστούν.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη σημαντική πρόοδο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα ασφαλούς εκτίμησης για το πότε αυτή η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική.