Απαντήσεις αρμοδίων μετά την καταγγελία Καλλιάνου για το Νοσοκομείο Αττικόν

Απαντήσεις αρμοδίων μετά την καταγγελία Καλλιάνου για το Νοσοκομείο Αττικόν

«Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά», τόνισε σε οκτάλεπτο βίντεο, που ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος το βράδυ της Τρίτης 23 Απριλίου, καταγγέλλοντας το σύστημα (?) και εξιστορώντας τις δύσκολες ώρες που περνάει η οικογένειά του, καθώς ο 79χρονος πατέρας του δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο Νοσοκομείο Αττικόν.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Αυτό που κάνει εντύπωση δεν είναι τόσο ότι ο Γιάννης Καλλιάνος αποφάσισε να μιλήσει με βίντεο για τη δύσκολη κατάσταση του πατέρα του, όσο ότι η καταγγελία για την κατάρρευση του ΕΣΥ έρχεται από βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος τονίζει πως θέλει να «ξεμπροστιάσει το σύστημα» για τον τρόπο που πλημμελώς διαχειρίστηκαν οι γιατροί δημόσιου νοσοκομείου την κατάσταση του πατέρα του. 

Ο κ. Καλλιάνος περιγράφει αναλυτικά τα πολλά προβλήματα υγείας του πατέρα του, καθώς κάνει και αιμοκάθαρση και έχει ζάχαρο και για τη νοσηλεία του πριν 15 ημέρες μπήκε στη Βούλα λόγω επιπλοκών στο διαβητικό πόδι. «Του φέρθηκαν πολύ καλά στην Βούλα, αλλά του είπαν ότι τέτοια μεγάλα αγγειοχειρουργικά θέματα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε και θα πρέπει να βρεθεί σε άλλο νοσοκομείο. Μπήκε, την επόμενη μέρα έκανε χειρουργείο και του ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού».

Αναφέρει την ιατρική εκτίμηση του αδερφού του που είναι γιατρός (καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος) στην Κύπρο, και ζήτησε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ, γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι καλά. «Ο γιατρός που τον χειρούργησε μαζί με όλη την ομάδα εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει λόγος και ότι “υπογράφουμε όλοι” ότι ο κ. Καλλιάνος είναι καλά, πάρα πολύ καλά. Ο αδερφός μου τους παρακάλαγε να τον βάλουν σε ΜΑΦ. Δεν τον έβαζαν, έλεγαν ότι είναι καλά», εξήγησε, αναφέροντας πως για 5 μέρες τους παρακαλούσαν, αλλά ότι οι γιατροί έλεγαν πως είναι καλά, παρόλο που του έπεφτε συνέχεια το οξυγόνο».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλλιάνος ξεσπά: «Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλάω να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ. Τελικά, ο πατέρας μου έκανε αποκορεσμό και έπαθε και ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στην εντατική. Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδερφό μου. Εύχομαι να τα καταφέρει ο πατέρας μου, αν και είναι πολύ δύσκολο πια… 

«Πρέπει, στη χώρα αυτή, όλοι οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με τον τρόπο που τους αξίζει. Δεν τους αξίζει ένα τέτοιο τέλος και μια τέτοια κατάσταση», κατέληξε, ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά.

 

Νοσοκομείο Αττικόν: Η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Αττικόν, απαντώντας στις καταγγελίες του μετεωρολόγου και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, σχετικά με τη νοσηλεία του πατέρα του στο νοσοκομείο και τη μη εισαγωγή του σε ΜΕΘ, όπως ζητούσε η οικογένεια. 

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, περιγράφεται η κατάσταση του 79χρονου ασθενή και δίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις για τη νοσηλεία του. 

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Αττικόν

«Ο κ. Δημήτριος Καλλιάνος, 79 ετών, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν από άλλο νοσοκομείο και εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας αριστερού άκρου ποδός.

Ο ασθενής έπασχε μεταξύ άλλων από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων. 

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). 

Στις 22/4, ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. 

Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. 

Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς, ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, όπου παραμένει διασωληνωμένος, σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων. 

Η κάλυψη των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τελευταίας πενταετίας, όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς του Π.Γ.Ν. ‘Αττικόν’ καλύφθηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.

Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα. 

Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση, συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού», καταλήγει η ανακοίνωσή της διοίκησης του Νοσοκομείου Αττικόν.

 

Υπουργός Υγείας: Κανείς δεν αδιαφόρησε – Τηρήθηκαν απολύτως τα νόμιμα κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ

Απαντώντας στον κ. Καλλιάνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) τόνισε: «Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα του. Άλλωστε, έχω χάσει και εγώ τον δικό μου και αντιλαμβάνομαι τον πόνο». 

Ωστόσο, θέλησε να εξηγήσει ορισμένα πράγματα για την ορθή ενημέρωση του κοινού.

«Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια.

Συνεπώς, το υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία», ανέφερε ο Γεωργιάδης. 

«Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια», πρόσθεσε. 

Γ) Ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό, ενώ στην προκείμενη περίπτωση «η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως. Λόγοι ιατρικού απορρήτου δεν θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε». 

«Το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό. Εύχομαι πολλά περαστικά στον πατέρα του φίλου μου Γιάννη και τον διαβεβαιώ ότι το ΕΣΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πάνε όλα καλά για τον πατέρα του, αλλά και για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται φροντίδα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του Νοσοκομείου – Δεν μας φοβίζουν οι απειλές του!

«Κατανοούμε τον πόνο, την αγωνία της οικογένειας του κ. Καλλιάνου για την εξέλιξη της υγείας του πατέρα του που νοσηλεύεται στην Αγγειοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, από τις 6 Απριλίου.

Όμως, οι δηλώσεις για ευθύνες του προσωπικού του Νοσοκομείου Αττικόν για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του είναι ατυχείς. Συνομίλησα, σήμερα, με το προσωπικό του νοσοκομείου και είναι εξοργισμένοι. Ο πατέρας του έτυχε και τυγχάνει της καλύτερης δυνατής φροντίδας στο Νοσοκομείου Αττικόν. Χειρουργήθηκε από Αγγειχειρουργούς  με επιτυχία. Πολλές φορές την ημέρα, τον έβλεπαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Νοσηλεύονταν σε δίκλινο θάλαμο με τους συνοδούς να απαιτούν συνεχώς τη φροντίδα των νοσηλευτών.

Η  Αγγειοχειρουργική κλινική, όμως, του Νοσοκομείου Αττικόν νοσηλεύει 44 ασθενείς. Επειδή δεν φθάνουν τα κρεβάτια νοσηλεύονται πολλοί σε ράντζα και φορεία. Παρότι είναι αγγειοχειρουργική κλινική νοσηλεύει πολλούς ασθενείς με παθολογικά προβλήματα, ασθενείς Covid-19 και γίνεται τεράστια προσπάθεια από το ελάχιστο νοσηλευτικό  προσωπικό να μην υπάρξει διασπορά μικροβίων.

Τι να πρωτοκάνουν δύο νοσηλεύτριες ή στην καλύτερη περίπτωση, τρεις σε κάθε βάρδια, με 44 ασθενείς, που οι περισσότεροι είναι σε πολύ βαριά κατάσταση.

Οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας είναι συγκεκριμένες και, δυστυχώς, δεν φθάνουν για προληπτική νοσηλεία μη διασωληνωμένων ασθενών. Ελάχιστοι, έως καθόλου μη διασωληνωμένοι ασθενείς εισάγονται στις ΜΕΘ.

Εάν εφαρμόζονταν αυτή η τακτική, οι 900 κλίνες ΜΕΘ -που κάθε ημέρα μειώνονται λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού-  δεν θα έφθαναν. Μακάρι, να είχαμε σε λειτουργία 3.500 κλίνες ΜΕΘ, όπως θα έπρεπε, με βάση τις νοσοκομειακές κλίνες που διαθέτουμε, για να μπορούσαν να εξυπηρετούνται και τέτοιες περιπτώσεις μη διασωληνωμένων ασθενών!

Ευτυχώς, φέτος, με τη διαχείριση που έγινε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, δεν είδαμε το απαράδεκτο φαινόμενο διασωληνωμένων ασθενών, επί ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο Αττικόν, λοιπόν, όταν ζητήθηκε από τους συγγενείς να εισαχθεί σε ΜΕΘ, οι γιατροί διέγνωσαν ότι δεν απαιτείται διασωλήνωση, άρα ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή. ΜΑΦ δεν υπάρχει.

Όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε και εισήχθη σε ΜΕΘ. Όπως συμβαίνει με όλους τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Όταν κάποιος ασθενής χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ, εγγράφεται στο πληροφοριακό  σύστημα του ΕΚΕΠΥ και σε συνεννόηση των γιατρών με το ΕΚΑΒ, γίνεται η διακομιδή και εισαγωγή. Εάν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται, εισάγεται εκεί.

Το Νοσοκομείο Αττικόν εξετάζει 1.000 ασθενείς στην κάθε εφημερία, εισάγει περίπου τους 200 ασθενείς και είναι πρωταθλητής των ράντζων. Το λιγοστό προσωπικό δίνει τη ζωή του.

Εάν θέλετε να  αποδώσετε ευθύνη σε κάποιον, αφήστε στην άκρη το λιγοστό ηρωικό προσωπικό που έως πρόσφατα χειροκροτούσατε και αποδώσετε ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και είναι οι παθογένειες του ΕΣΥ, των νοσοκομείων.

Περαστικά, με όλη μας την καρδιά στον πατέρα του κ. Καλλιάνου, όπως και σε όλους τους ασθενείς. Προφανώς, δεν μας φοβίζουν οι απειλές του, που θέλουμε να πιστεύουμε έγιναν εν θερμώ», καταλήγει σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μ. Γιαννάκος.