Ενέσιμη θεραπεία, εφάπαξ χορηγούμενη, ανακουφίζει από την επίμονη υπέρταση

Ενέσιμη θεραπεία, εφάπαξ χορηγούμενη, ανακουφίζει από την επίμονη υπέρταση

Μία μόνο ενέσιμη χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου -από τη Roche και την Alnylam Pharmaceuticals- έδωσε διαρκή βελτίωση σε ενήλικους ασθενείς που παρουσίαζαν επίμονη ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση παρά τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙ, KARDIA-1, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Jama, με τίτλο: “RNA Interference With Zilebesiran for Mild to Moderate Hypertension”.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σε 672 ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση, η προσθήκη μιας (υποδόριας) ένεσης ζιλεμπεσιράνης (Zilebesiran) στην υπάρχουσα θεραπεία, με ένα ή δύο τυπικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μείωσε την υψηλότερη τιμή της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4 έως 12 mm Hg, κατά μέσο όρο σε τρεις μήνες.

Οι βελτιώσεις στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν ακόμη εμφανείς έξι μήνες μετά την ενέσιμη χορήγηση του Zilebesiran, υπογράμμισαν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα δεδομένα στην επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στην Ατλάντα.

Το νέο φάρμακο λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή στο ήπαρ της αγγειοτενσινογόνου πρωτεΐνης, ένα βασικό συστατικό του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS) που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία υγρών στο σώμα.

Το Zilebesiran «μπορεί να είναι μια πολύ ισχυρή νέα στρατηγική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με ταυτόχρονη μείωση της ανάγκης για καθημερινά χάπια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Akshay Desai από το Brigham and Women's Hospital, στη Βοστώνη.