Κωνσταντίνος Λουράντος: «Ο ιός ήρθε για να μείνει!»

Κωνσταντίνος Λουράντος: «Ο ιός ήρθε για να μείνει!»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ψυχραιμία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ήρθε για να μείνει συνιστά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος, ο οποίος σε κείμενο που ανάρτησε στο facebook περιγράφει σε δέκα σημεία την εικόνα που αποκόμισε, συμμετέχοντας εκ μέρους των φαρμακοποιών μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάση Παπαθανάση, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα τον κορωνοϊό COVID – 19.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι  επιστημονικών, υγειονομικών φορέων αλλά και της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει μία πλήρης εικόνα και να σχεδιαστούν τα μέτρα πρόληψης, για την καλύτερη προστασία των πολιτών και των εργαζομένων και αναλύθηκαν πολλές πτυχές του θέματος του κορωνοϊού.

Συνοπτικά τα στοιχεία που προέκριναν,  όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, είναι τα εξής:

1) Ο ιός ήρθε για να μείνει και είναι ένα από τα στελέχη των κορωνοϊών που συμπεριφέρεται άσχημα.

2) Θα εξελιχθεί σε έναν εποχιακό ιό γρίπης ο οποίος θα αντιμετωπιστεί με φάρμακα αλλά κυρίως με εμβόλιο, για το οποίο οι μελέτες θα ξεκινήσουν σε ενενήντα περίπου μέρες.

3) Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αφού πρόκειται για μια ήπια μορφή νόσου, η οποία όμως βλάπτει πολύ τα ήδη βαρέως πάσχοντα άτομα, από άλλες ασθένειες.

4) Η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει όλες τις Ηπείρους. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ιδιαίτερα η διασπορά του στα νοσοκομεία.

5) Δοκιμάζονται ήδη επτά φάρμακα εκ των οποίων κάποια πολύ γνωστά από το παρελθόν! Τα υπάρχοντα σήμερα αντιικά φάρμακα (πχ tamiflu) ουδέν προσφέρουν.

6) Θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες πως τα νοσοκομεία προσφέρονται μόνο για βεβαιωμένα κρούσματα και όχι για έρευνα πιθανών κρουσμάτων! Δεν πρέπει να καταφεύγουν στα νοσοκομεία όσοι νομίζουν πως έχουν προσβληθεί από τον ιό ή έχουν ύποπτα συμπτώματα. Αποτείνονται καταρχάς στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος και θα αποφασίσει για το αν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.

7) Κάθε ιός συμπεριφέρεται διαφορετικά και ως εκ τούτου προηγούμενες εμπειρίες από ανάλογους ιούς δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό.

8) Περάσαμε το στάδιο πρωτογενούς εμφάνισης της νόσου και από εδώ και πέρα θα έχουμε το δευτερογενές στάδιο με αύξηση κρουσμάτων, πράγμα φυσιολογικό.

9) Απαιτείται ψυχραιμία, δεν ζούμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας ευνοεί την εμφάνιση κατά καιρούς, ιών που προβληματίζουν και ... φοβίζουν! Είναι πλέον τρόπος ζωής, δεν εφησυχάζουμε αλλά και δεν πανικοβαλλόμαστε.

10) Θα υπάρξει συνεχής επαγρύπνηση αφού δεν είναι σίγουρο πως ο ιός με την αύξηση της θερμοκρασίας (με την λήξη της χειμερινής περιόδου) θα μειώσει την νοσογόνο ένταση του.

 

Μήνυμα ψυχραιμίας προς τους πολίτες

Ο κ. Λουράντος, όπως και όλοι οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να περάσουν προς τον κόσμο ένα μήνυμα ψυχραιμίας, που δυστυχώς σε τέτοιες καταστάσεις πολύ συχνά χάνεται. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς άλλωστε πολλές φορές έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση του COVID-19 είναι ο ιός του πανικού.

 

Αναφέρει λοιπόν σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Λουράντος:

«Ειλικρινά το λέω....

Μερικοί τείνετε στην υπερβολή ...

Καμία ψυχραιμία, τρέχετε για μάσκες για να τις έχετε σπίτι σας, αν μας επισκεφθεί ο ... όλεθρος!

Προσπαθείτε να ικανοποιήσετε ανασφάλειες οι οποίες σας ωθούν να καταναλώνετε την ψυχική σας ηρεμία, σε τρέξιμο αγωνίας και αναζήτησης της ... σωτηρίας έξω από κάθε λογική!

Ακούτε με προσοχή τον κάθε ένα «γνωστό» που σας παροτρύνει να συσσωρεύσετε μάσκες και απολυμαντικά, που μπορεί ποτέ να μην χρησιμοποιήσετε!

Αδιαφορείτε για την ψυχραιμία που σας συνιστούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και οι επιστήμονες, εξωτερικεύοντας έναν πανικό που δεν ωφελεί κανένα και τίποτα!

Ακολουθείστε τέλος πάντων τις επίσημες οδηγίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους αρμόδιους και επιστημονικούς φορείς και αναλογιστείτε ανάλογες στιγμές του παρελθόντος με τους θανατηφόρους ιούς της γρίπης των πουλερικών και των χοίρων, όταν γεμίσαμε εμβόλια που δεν χρησιμοποιήσαμε και αναλωθήκαμε σε αγώνες δρόμου για να προστατευτούμε από πανδημία που δηλώθηκε μεν...αλλά που ποτέ δεν υπήρξε!

Η έξοδος από μια προβληματική κατάσταση δεν είναι ποτέ τόσο εύκολη όσο η είσοδος σ’ αυτήν.

Ας προσέξουμε... ας μην υπερβάλουμε... ας μην εφησυχάσουμε... αλλά ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας!»