Συνεχίζεται η περιοδεία Κασσελάκη στα νησιά του Αιγαίου - Οι δηλώσεις του για την Υγεία

Συνεχίζεται η περιοδεία Κασσελάκη στα νησιά του Αιγαίου - Οι δηλώσεις του για την Υγεία

Τα προβλήματα του νοσοκομείου της Κω και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει  Στέφανος Κασσελάκης σε συνάντηση που είχε με μέλη της διοίκησης και του προσωπικού που τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση στράφηκε στον λάθος σχεδιασμό σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για νοσοκομείο που λειτουργεί με οργανόγραμμα που απευθύνεται σε 40.000 πληθυσμό, ενώ στην πραγματικότητα λόγω τουρισμού υποδέχεται περιστατικά για 130.000. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί και πέρυσι το νοσοκομείο και έτσι ήταν αρκετά ενήμερος για τα εκκρεμή ζητήματα. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση», τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στο θάνατο της 63χρονης Διονυσίας, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα πέρυσι στην Κω. Ως ενδεικτικό της υποστελέχωσης τονίστηκε το ότι δεν έχει πληρωθεί καμία από τις οργανικές θέσεις παθολόγων ενώ, ενδεικτικά, υπάρχουν δυο κενές θέσεις καρδιολόγων και μια κενή θέση παιδιάτρου. Επιπλέον οι εργαζόμενοι στάθηκαν «στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και το έλλειμμα κινήτρων σε γιατρούς». «Πρέπει να δώσουμε αξία στην ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια χώρα που να μη μπορεί να γιατρέψει τους πολίτες της. Τι σόι χώρα είμαστε;», τονίστηκε.

Επίσης έγινε αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απόδοση, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στις διαδικασίες απόδοσής τους. Ο κ. Κασσελάκης «υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για υγειονομικό ισοδύναμο, καθώς για τις δεκάδες οικογένειες που αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα εκτός από έξοδα μετακίνησης υπάρχουν πια και τεράστια έξοδα διαμονής». «Είναι στα χέρια μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Είναι στα χέρια μας να ξυπνήσουμε ως χώρα να πούμε ότι δε φτάνει ένα ασθενοφόρο στην Κω. Ή είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ή δεν είμαστε. Ξέρετε 2.5 δισ. ευρώ ερευνώνται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για απευθείας αναθέσεις ή ελεγχόμενους διαγωνισμούς. Πρόκειται για 600 έργα που ανατέθηκαν σε 10 εταιρείες. Πόσα από αυτά τα 2.5 δισ. χρειάζεται το νοσοκομείο της Κω για να είναι πλήρες;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα προβλήματα του νοσοκομείου όπως οι διακομιδές εξιτηρίων, οι τρόποι εξυπηρέτησης τουριστών, τα μέσα υποστήριξης των γιατρών που μετακινούνται ως προς τα ζητήματα διαβίωσης τους επαφίενται στο φιλότιμο των ανθρώπων του νοσοκομείου και όχι σε κάποιο οργανωμένο σχέδιο. «Στο νησί υπάρχει αυτή τη στιγμή hot spot, υπάρχουν 160 γυναίκες έτοιμες να γεννήσουν ξέρετε τι απαιτήσεις υπάρχουν για περίθαλψη; Κάθε καλοκαίρι στο νησί βρίσκονται τουλάχιστον 200 λεωφορεία, ενώ οι δρόμοι μας μπορούν να φιλοξενήσουν το πολύ 50. Τι θα γίνει αν ένα λεωφορείο τρακάρει; Ζούμε κάθε μέρα με τον φόβο μην γίνει κάποιο ατύχημα. Θα χαθούν πολλές ζωές και φυσικά θα δυσφημιστεί το νησί», είπαν οι εργαζόμενοι. «Η δουλειά σας δεν θα έπρεπε να είναι ούτε να κάνετε δημιουργική λογιστική ούτε να κάνετε διαλογή ασθενών. Έπρεπε να είχατε τα εργαλεία να εκτελείτε το έργο σας με αρτιότητα», τόνισε ο κ. Κασσελάκης. Επίσης σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η συζήτηση στάθηκε και στη «γραμμή "ναι στις εργολαβίες" του Άδωνη Γεωργιάδη», καθώς όπως ειπώθηκε οι διοικήσεις εξωθούνται στο να συνάπτουν συμβάσεις με εργολάβους για λειτουργίες όπως η καθαριότητα όταν σταματούν προκηρύξεις με προβλεπόμενες θέσεις από το νοσοκομείο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ορισμένες από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για να δοθεί ένα πριμ 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που πηγαίνει στα νησιά, το οποίο κοστίζει 35 εκατ. ευρώ σύνολο, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ την διανυκτέρευση κάθε τουρίστα στη χώρα μας. «Δε φτάνει όμως μόνο αυτό το κίνητρο», είπε, «χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στην στέγη». «Υπάρχει μια εξομοίωση του οικογενειακού σχεδιασμού και των κινήτρων γιατρών και νοσηλευτών με τα προνόμια που έχουν οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να εξισωθούν. Εάν παραμείνουν πέντε χρόνια στο νησί, να τους βοηθήσουμε με ένα πρόγραμμα αγοράς πρώτης κατοικίας, να κάνουν το νησί τη νέα τους πατρίδα. Να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι άλλη βασική πλευρά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να παρέχουμε στους γιατρούς και νοσηλευτές ψηφιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα για να συνεχίσουν την εξέλιξή τους». Τόνισε ότι «χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να εκσυγχρονιστούν όπου χρειάζεται».

Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του, λέγοντας ότι «είμαστε βέβαιοι πως στις μέρες που θα βρεθείτε στα νησιά μας θα αντιληφθείτε τις δυσκολίες της διαβίωσης μας εδώ», ενώ δεν παρέλειψαν να ευχηθούν καλή επιτυχία στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου. «Καταλαβαίνουμε και εμείς πως ο κόσμος διψάει για μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Το βασικό είναι να γνωρίζετε ότι είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν σας κοιτάμε αφ' υψηλού», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

 

Ισχυρά κίνητρα για αποκέντρωση

Την ανάγκη να υπάρξουν «ισχυρά κίνητρα και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών, προκειμένου να τεθεί με ρεαλιστικούς όρους ο κρίσιμος στόχος της αποκέντρωσης», υπογράμμισε κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, «οι κάτοικοι του νησιού τον υποδέχτηκαν περιγράφοντας αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως ως προς τις συγκοινωνίες και τη σύνδεση με τα κοντινά νησιά. Η τραγική κατάσταση και η ακραία υποστελέχωση του νοσοκομείου της γειτονικής Κω αναγκάζει τους κατοίκους της Νισύρου να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα, με το συνολικό, δυσβάσταχτο, κόστος (μεταφορά, διαμονή, διατροφή) να ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, όπως εξήγησαν οι κάτοικοι στον Στέφανο Κασσελάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές υγειονομικούς που καλύπτουν επί δεκαετίες με αυταπάρνηση τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ