Ο ΠΟΥ και η γαλλική κυβέρνηση συγκαλούν υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας

Ο ΠΟΥ και η γαλλική κυβέρνηση συγκαλούν υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη να νικηθεί η μηνιγγίτιδα –η κύρια αιτία αναπηρίας– σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την κυβέρνηση της Γαλλίας, υπό την Υψηλή Αιγίδα του Εμμανουέλ Μακρόν, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας . Η διοργάνωση πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (26-27 Απριλίου 2024) στο Ινστιτούτο Παστέρ και υποστηρίζεται από εξέχοντες αθλητές που υπερασπίζονται τον σκοπό ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

 

Βασιζόμενοι στις ειδήσεις που έρχονται από τη Νιγηρία, όπου λανσάρεται με επιτυχία ένα νέο, ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο στοχεύει πέντε βασικά στελέχη βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Αφρική, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τον παγκόσμιο οδικό χάρτη για «Να νικήσουμε τη μηνιγγίτιδα έως το 2030», ο οποίος χρειάζεται μια καταλυτική επένδυση για δράση. Αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο εξετάζει ολιστικά τον τρόπο ανίχνευσης, ελέγχου και καταπολέμησης της μηνιγγίτιδας σε κάθε περιοχή του κόσμου και πώς να παρέχει αποκατάσταση σε όσους έχουν υποφέρει από τη θανατηφόρα ασθένεια.

«Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα σκοτώνει έναν στους έξι από τους ανθρώπους που χτυπά και αφήνει έναν στους πέντε με μακροχρόνιες αναπηρίες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους θανάτους και τις αναπηρίες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η δέσμευση για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας έως το 2030 όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά θα εξοικονομήσει, επίσης, δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγείας και απώλεια παραγωγικότητας».

Η μηνιγγίτιδα είναι μια θανατηφόρα και εξουθενωτική ασθένεια. Χτυπά γρήγορα, προκαλεί σοβαρές υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε κάθε μέρος του κόσμου. Οι επιδημίες μηνιγγίτιδας επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους που ζουν σε μια περιοχή γνωστή ως «ζώνη μηνιγγίτιδας», που αποτελείται από 26 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική.

«Η μηνιγγίτιδα είναι θανατηφόρα στις μισές περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, αλλά τα εμβόλια έχουν μειώσει δραματικά τα κρούσματα, όπως η μηνιγγίτιδα Α στην Αφρική», δήλωσε η Δρ. Sania Nishtar, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Συμμαχίας για τα Εμβόλια, Gavi. «Νέα, αποτελεσματικά εμβόλια που στοχεύουν πέντε κορυφαία στελέχη, όπως το Men5CV που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Νιγηρία, φτάνουν σε χώρες υψηλού κινδύνου. Η συνεχής υποστήριξη της Gavi για το πολυδύναμο πρόγραμμα συζευγμένου μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου, με την απαιτούμενη χρηματοδότηση από δωρητές για τα επόμενα πέντε χρόνια εργασίας μας, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της κυκλοφορίας του εμβολίου σε χώρες υψηλού κινδύνου».

Ο οδικός χάρτης «Να νικήσουμε τη μηνιγγίτιδα έως το 2030» είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν όλες τις πτυχές της νόσου. Εάν χρηματοδοτηθεί πλήρως και εφαρμοστεί, ο οδικός χάρτης θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 3 εκατομμύρια περιπτώσεις μηνιγγίτιδας και τουλάχιστον 900.000 θανάτους έως το 2030, εξοικονομώντας 4-10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ιατρικό κόστος και δισεκατομμύρια επιπλέον σε έμμεσο κόστος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Ο οδικός χάρτης, που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (World Health Assembly) στο πρώτο ψήφισμα για τη μηνιγγίτιδα το 2020, περιγράφει λεπτομερώς βήμα προς βήμα πώς να ενισχυθεί η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία της μηνιγγίτιδας. Οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω πέντε πυλώνων:

  • πρόληψη και έλεγχος επιδημίας,
  • διάγνωση και θεραπεία,
  • επιτήρηση ασθενειών,
  • φροντίδα και υποστήριξη, και
  • υπεράσπιση και δέσμευση.

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο αντιμετωπίζει την πρόληψη και τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας, αλλά υπογραμμίζει επίσης την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα για τα άτομα που ζουν με αναπηρίες που προκύπτουν από τη λοιμώδη νόσο.

 

Οι Παραολυμπιονίκες ενώνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας ασθένειας

Με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται αργότερα αυτό το έτος, η Γαλλία άδραξε την ευκαιρία να διατυπώσει δυναμικά τον αντίκτυπο της μηνιγγίτιδας σε όσους ζουν με μακροχρόνιες αναπηρίες –στην υγεία και την ευημερία τους, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην απασχόληση και το εισόδημά τους– ενώ παράλληλα έδειξε ένα μονοπάτι μέσω του οποίου μπορούν να απολαμβάνουν μια πλήρη και καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Η Γαλλία έχει την τιμή να φιλοξενεί το πρώτο συνέδριο υψηλού επιπέδου για τον οδικό χάρτη «Νικά τη μηνιγγίτιδα έως το 2030». Οι στόχοι που θέτει ο οδικός χάρτης είναι φιλόδοξοι και καινοτόμοι και είμαι πεπεισμένος ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εδώ σήμερα θα βοηθήσουν στην επίτευξή τους», δήλωσε ο Frédéric Valletoux, εκπρόσωπος υπουργού Υγείας και Πρόληψης. στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των τεχνικών εμπειρογνωμόνων και των ηγετών από την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτήν την πρόκληση: Ο στόχος μας είναι σαφής: να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια και να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική κόσμος».

Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη του είδους της για τη μηνιγγίτιδα και συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το την Vaccine Alliance, Gavi, το Institut Pasteur και τη UNICEF.