Β. Μπιρλιράκης: Μεγάλη επιτυχία του ΠΦΣ το άρθρο 47 για τα εμβόλια

Β. Μπιρλιράκης: Μεγάλη επιτυχία του ΠΦΣ το άρθρο 47 για τα εμβόλια

Στηρίζουμε το φαρμακείο σ’ αυτό το ρόλο

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ως μία πολύ μεγάλη επιτυχία του ανώτατου συλλογικού οργάνου των φαρμακοποιών, τον Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογο χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο fb ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Βασίλης Μπιρλιράκης την πρόσφατη ψήφιση από τη βουλή του άρθρου 47 που επιτρέπει πλέον και με τη βούλα του νομοθέτη τη δυνατότητα των φαρμακοποιών να διεξάγουν όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων (δες εδώ).

Στην ανάρτησή του ο κ. Μπιρλιράκης αναφέρει τα εξής:

«Το άρθρο 47 του νέου νόμου του Υ.Υ. αποτελεί μια ΔΙΚΑΙΩΣΗ όσων επι χρόνια έχτιζαν την εμβολιαστική πρακτική εντός του πρωτοβάθμιου - κοινοτικού φαρμακείου, μια ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ολοκλήρωση του αγώνα όσων πριν από 5 χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη ρωγμή στον τοίχο (με τη νομιμοποίηση του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία) και φυσικά αποτελεί μια πολύ μεγάλη ΕΠΙΤΥΧΙΑ του συλλογικού μας οργάνου ως φαρμακοποιών κοινότητας, του Π.Φ.Σ.

Υ.Γ. Δεν έλειψαν φυσικά οι χωρίς ουσία εξαιρέσεις για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και τις εγκύους, που θα είχε ενδεχομένως κάποιο νόημα να συζητήσουμε ως εξαιρέσεις όχι στην χορήγηση αλλά στην συνταγογράφηση των εμβολίων από τους φαρμακοποιούς...»

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος της ΟΣΦΕ επισήμανε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί ο ρόλος των φαρμακείων φαρμακοποιών τονίζοντας την ανάγκη στήριξης τους σε αυτόν τον διευρυμένο ρόλο.

Όπως είπε «οι συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών και η Ομοσπονδία ως συλλογική έκφραση των συνεταιρισμών έχουν ως αποστολή να στηρίζουν το φαρμακείο της κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές πλέον ότι ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια κύριο αντικείμενο της δραστηριότητάς μας ήταν ο εφοδιασμός των φαρμακείων με φάρμακα, πλέον γίνεται φανερό ότι η αποστολή μας γίνεται περισσότερο πλουραλιστική, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το φαρμακείο και στο νέο του ρόλο που είναι αυτός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό συνεπάγεται μία σειρά δράσεων αλλά και τη δημιουργία εργαλείων τα οποία θα βοηθήσουν το φαρμακείο να αναπτύξει και να εδραιώσει το ρόλο του αυτό, όπου φυσικά μέσα στο ρόλο αυτό περιλαμβάνεται και ο ρόλος του ως εμβολιαστικό κέντρο της κοινότητας».

Ο κ. Μπιρλιράκης πιστεύει ότι ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο στη χώρα μας είναι έτοιμα για να ανταποκριθούν με επιτυχία στο νέο αυτό ρόλο που πλέον επίσημα θεσμοθετήθηκε από πλευράς πολιτείας μέσα από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

«Νομίζω πως είναι έτοιμα. Υπό ποιο σκεπτικό το λέω αυτό; Με βάση το γεγονός ότι εδώ και χρόνια είμαστε ο βασικός τόπος εμβολιασμού για τη γρίπη αλλά και για τα υπόλοιπα εμβόλια των ενηλίκων. Επομένως αυτό που συνέβη είναι ότι έρχεται πλέον ένας νόμος που με το συγκεκριμένο άρθρο του, το άρθρο 47, θεσμοποιεί ένα δεδομένο (σ.σ. τη ασφαλή διεξαγωγή τους) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό».

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ δηλώνει αποφασισμένος η ΟΣΦΕ και οι Συνεταιρισμοί φαρμακοποιών – μέλη της να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν την προσπάθεια ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν με απόλυτη επάρκεια στον επίσημα αναγνωρισμένο ρόλο τους στον εμβολιασμό ενηλίκων αλλά και γενικότερα στο ρόλο τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Οι συνεταιρισμοί είμαστε πλέον έτοιμοι να συνδράμουμε στον πολλαπλό ρόλο των φαρμακείων με ενδυνάμωσή των γνώσεων και των δεξιοτήτων των φαρμακοποιών στο πεδίο των εμβολιασμών μέσα από δράσεις που θα κάνει η εκπαιδευτική μας πλατφόρμα Αρεταίος. Μιλάμε για σεμινάρια αλλά και για ανάπτυξη εργαλείων που θα τοποθετηθούν στην πλατφόρμα του Αρεταίου και θα διευκολύνουν τον φαρμακοποιό στην ανίχνευση των εμβολιαστικών αναγκών αλλά και στην πραγματοποίηση των εμβολίων».