Ικανοποίηση των εκπροσώπων ασθενών με Θαλασσαιμία από τη συνάντηση με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Ικανοποίηση των εκπροσώπων ασθενών με Θαλασσαιμία από τη συνάντηση με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ

Τι δηλώνει ο πρόεδρος στο DailyPharmaNews

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συνάντηση.

Ειδικότερα, κρίσιμα ζητήματα για τους ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, όπως η συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων και το θέμα του πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με τον Προέδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλη Δήμο, την Αντιπρόεδρο, Ελένη Μιχαλάκη και την Γενική Γραμματέα, Στέλλα Μηνά.

Όπως τόνισε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: «Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών». Παράλληλα, σημείωσε ότι αναφορικά με τη χορήγηση φαρμάκων, ήδη οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, είναι από τους πρώτους που μπορούν, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Κατ΄οίκον Αποστολή Φαρμάκων», να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι τους, χωρίς καμία χρέωση.

«Είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, την κα Θ. Καρποδίνη, και τις συνεργάτιδές της», τόνισε, μιλώντας στο DailyPharmaNews, o πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλειος Δήμος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αφορούσε την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σχετικά με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την προμήθεια των φαρμάκων από τους ασθενείς και γενικότερα για τη διόρθωση κάποιων ζητημάτων στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που αφορούν παροχές προς τους θαλασσαιμικούς ασθενείς.
«Πρέπει να εξηγήσω εδώ ότι εμείς λαμβάνουμε πολλά συσκευάσματα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως lifestyle. Για τον περισσότερο κόσμο είναι απλώς συμπληρώματα διατροφής, ενώ για εμάς αυτές οι βιταμίνες κλπ είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής μας υγείας, επειδή, με την αποσιδήρωση, χάνονται από τον οργανισμό μας ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, και χρειάζεται να λαμβάνουμε καθημερινά τα στοιχεία που χάνουμε. Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει αυτά τα σκευάσματα και ζητήσαμε να μας χορηγούνται, καθώς μας είναι απολύτως απαραίτητα και έχουν ένα σημαντικό κόστος για τον ασθενή. Υπήρξε κατανόηση και θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας και δέσμευση ότι θα μελετηθεί σοβαρά».

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θέσαμε στη Διοικήτρια του Οργανισμού αφορούσε στα έξοδα μετακίνησης των ασθενών για συχνές μεταγγίσεις και αιμοκαθάρσεις. Ενώ έχει ανακοινωθεί, από τον Μάιο του 2023, ότι θα γίνει αύξηση των εξόδων μετακίνησης, για μεταγγίσεις αίματος για τους ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και για αιμοκάθαρση για τους νεφροπαθείς, παρόλα αυτά, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το μέτρο. Βέβαια, δεν έχει ευθύνη για αυτό ο ΕΟΠΥΥ, όπως μας εξήγησε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Γεωργιάδης, καθώς το θέμα έχει ‘κολλήσει’ στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι να βρεθεί το απαραίτητο κονδύλιο που θα καλύψει όλη αυτή την αύξηση εξόδων.

Τέλος, σχετικά με αυτό το θέμα της αύξησης, ζητήσαμε να διορθωθούν κάποια ποσά που αφορούν τους πάσχοντες της βόρειας Ελλάδας. Θέλω να τονίσω και πάλι ότι υπήρξε πολύ θετική αντιμετώπιση από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ και τις συνεργάτιδές της, που είδαν με απόλυτη κατανόηση τα αιτήματά μας και συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση για εξεύρεση λύσεων για αυτά, πάντα με βάση και τους κανονισμούς που υπάρχουν», κατέληξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του ΕΚΠΥ, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ δήλωσε: «Επανεξετάζεται, γενικότερα, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όσον αφορά στα θέματα των ασθενών με θαλασσαιμία και λαμβάνονται αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών», συμπλήρωσε σχετικά, καταλήγοντας πως ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται πάντα δίπλα στον ασθενή για τη βέλτιστη εξυπηρέτησή του και τη διασφάλιση της πρόσβασής του σε θεραπείες και υπηρεσίες.