Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα

Η κλιματική κρίση έχει δραματικές επιδράσεις στην υγεία. Η παχυσαρκία, η σημαντική μείωση της γυναικείας και της ανδρικής γονιμότητας και οι επιγενετικές αλλαγές είναι από τις πιο σημαντικές. Οι επιδράσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και τη μείωση της ηλικίας εμμηνόπαυσης.

Ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι πτητικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον (πχ παρασιτοκτόνα) μειώνουν δραματικά όλες τις παραμέτρους του σπέρματος και της ανδρικής γονιμότητας και της σπερματογένεσης.

Ο διευθυντής Εργαστηρίου Γενετικής και Ιατρικής Ακριβείας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Κωνσταντίνος Στρατάκης ανέπτυξε τις επιγενετικές αλλαγές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που απορρέουν για τις μελλοντικές γενιές.

Η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών αλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί με καινοτόμες μεθόδους για την κατασκευή των κτιρίων παίρνοντας μαθήματα από τη φύση για την κατασκευή και τη δημιουργία νέων υλικών. Η αρχιτέκτων Εμμανουέλα Μυρτάκη ανέπτυξε τρόπους μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της αρχιτεκτονικής.

Ο κατασκευαστικός τομέας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλει κατά 37% στην αύξηση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, την υπερκατανάλωση ενέργειας, και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Καινοτόμος μέθοδος για την αειφόρο ανάπτυξη των κατασκευών αποτελεί η βιομιμητική προσέγγιση, η μίμηση δηλαδή των σχηματισμών και μηχανισμών της φύσης για την παραγωγή παρόμοιων προϊόντων με φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ