Γ. Δαγρές: Η ΕΕ αναγνωρίζει το ρόλο των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό κατά των ασθενειών

Γ. Δαγρές: Η ΕΕ αναγνωρίζει το ρόλο των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό κατά των ασθενειών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία σημαντική αναφορά για τον τρόπο που κινείται η Ευρώπη στο θέμα των εμβολιασμών έκανε ο Φαρμακοποιός κ. Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος Β’ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Ταμίας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την παρουσίαση της νέας του καμπάνιας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό (δες εδώ).

Παίρνοντας το λόγο προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δαγρές απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, εξήγησε από την αρχή της παρέμβασής του, ότι αυτή είχε σκοπό «να υπογραμμίσουμε και να δώσουμε έμφαση στον τομέα του τι σημαίνει να εμπλέκονται ενεργά και θεσμικά αναγνωρισμένα τα φαρμακεία στον αντιγριπικό εμβολιασμό».

Διάβασε λοιπόν δύο παραγράφους από την επιστολή την οποία είχε στείλει τον Απρίλιο του 2018 ο κ. Wolfgang Philipp ως επικεφαλής εκείνης της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με την Υγειονομική Ασφάλεια (Health Security Committee) και στο πλαίσιο αυτό και με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντώντας εκ μέρους του τότε Επιτρόπου Υγείας κ. Vytenis Andriukaitis προς την κ. Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, τέως πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης η οποία του είχε ζητήσει πληροφόρηση γι’ αυτό το θέμα.

Αναφέρει λοιπόν η επιστολή η οποία είχε σταλεί τόσο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όσο και στο Νομικό του Σύμβουλο «ότι παρόλο που είναι ευθύνη του κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οργανώνει και να εφαρμόζει εθνικές υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ποιοι θα εφαρμόζουν τον εμβολιασμό, η Επιτροπή υποστηρίζει ενεργά τα κράτη – μέλη στο να βελτιώνουν την εμβολιαστική κάλυψη και αναγνωρίζει τον συστηματικό ρόλο των φαρμακοποιών στην προληπτική φροντίδα υγείας».

Πάνω σε αυτό λοιπόν ο κ. Δαγρές τόνισε ότι η Επιτροπή τελικά προχώρησε σε πρόταση προς το αρμόδιο συμβούλιο για ενδυνάμωση της συνεργασίας εναντίον των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν εμβολιαστικά αναγνωρίζοντας «την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των σχετικών με το ζήτημα παραγόντων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών αρχών και λοιπών υγειονομικών παραγόντων. Βάζει επιπλέον σε προτεραιότητα προτάσεις απλούστευσης και διεύρυνσης των ευκαιριών εμβολιασμού συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αξιοποίησης των υγειονομικών επιστημόνων των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι φαρμακοποιοί. Η επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τις ενώσεις τους ως σημαντικούς συνεργάτες και ενισχυτικούς παράγοντες σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη, να διευρύνουμε την προσβασιμότητα και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληγε η συγκεκριμένη πρόταση.

Για τον κ. Δαγρέ είναι ευτύχημα ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχει η θεσμική αναγνώριση των φαρμακείων να μπορούν να παρέχουν εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό καθώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα φαρμακεία απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πληθυσμό της με άριστη διασπορά σε όλη την επικράτεια. Άρα, κατέληξε ο Β’ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, «έχουμε ένα επιπλέον πλεονέκτημα που η πολιτεία τώρα το έχει αναγνωρίσει και το αξιοποιεί κατάλληλα με όλα τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε».