Μητσοτάκης: Win-win πολιτική για όλους τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: Win-win πολιτική για όλους τα απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξήσουν κατά 20% τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέα ανάρτησή του για την υλοποίηση της κυβερνητικής μεταρρύθμισης και τα πρώτα χειρουργεία που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει μάλιστα ότι από την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων βγαίνουν κερδισμένοι όλοι, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αυξάνει την αποδοτικότητά του, οι ασθενείς που περιμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν αλλά και οι γιατροί και νοσηλευτές που θα αυξήσουν τα εισοδήματα τους.

«Με την πολιτική αυτή, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οι δαπάνες που κάνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου, θα γίνονται κανονικά και μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά οι κλινικές αν όντως κάνουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του για την πορεία του κυβερνητικού έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για τα απογευματινά χειρουργεία:

«Θα έχετε ακούσει ότι τα πρώτα έγιναν την περασμένη Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα -4 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα άλλα 3 στο ΑΧΕΠΑ και στα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, ενώ άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το Γ. Γεννηματάς και το Σωτηρία, επίσης ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι τα μόνα. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση καθώς δεκάδες ασθενείς κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις.

Από μελέτη που έγινε υπολογίζεται ότι με τον νέο θεσμό η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%. Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων γίνεται με βάση τη νέα ψηφιακή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και το κόστος των ιατρικών πράξεων είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία αναγκάζονταν να καταφεύγουν οι ασθενείς λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε έως πρότινος να εκτελούνται χειρουργεία στο ΕΣΥ μετά το μεσημέρι, εκτός τακτικού ωραρίου.

Με την πολιτική αυτή, η οποία θέλω να σημειώσω ότι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οι δαπάνες που κάνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το ΕΣΥ αλλά και το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών του. Είναι μια win-win πολιτική για όλους. Τονίζω και πάλι ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου, θα γίνονται κανονικά και μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά οι κλινικές αν όντως κάνουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις».