Η ατζέντα της συνάντησης Κυριακίδου με τον Τούρκο υπουργό Υγείας

Η ατζέντα της συνάντησης Κυριακίδου με τον Τούρκο υπουργό Υγείας

H επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά συναντήθηκαν στην Άγκυρα για τον δεύτερο υψηλού επιπέδου διάλογο ΕΕ-Τουρκίας για την υγεία.

Ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου για την υγεία διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου 2021. Όπως αποδείχθηκε κατά την πανδημία COVID-19, η συνάντηση έδειξε εκ νέου τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της υγείας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση σχετικά με τον διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την υγεία.

Κατά τη συνάντηση, η Ευρωπαία επίτροπος και ο Τούρκος υπουργός συζήτησαν τη συνεργασία για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία, την καταπολέμηση του καρκίνου, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία σημείωσαν τη σημασία αυτών των κοινών προτεραιοτήτων για τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε επίσης ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των μερών είναι σημαντική για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία.

Η ΕΕ και η Τουρκία μοιράζονται κοινές προτεραιότητες στον αγώνα κατά του καρκίνου, ο οποίος επηρεάζει τόσο την ατομική υγεία όσο και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των αγαπημένων τους, ενώ έχει κοινωνικές και άλλες συνέπειες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Διεξήχθησαν ταυτόχρονα συζητήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μερών, με σκοπό τη διασφάλιση περαιτέρω θετικών αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση του καρκίνου σε όλα τα στάδια.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, που είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη. Τα μέτρα κατά των φυσικών καταστροφών και η διαχείριση υφιστάμενων και αναδυόμενων κινδύνων θα συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη και την ταχεία απόκριση σε νέες απειλές για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η ψυχική υγεία ήταν επίσης στην ατζέντα του διαλόγου. Oι δύο πλευρές αντάλλαξαν πληροφορίες για αντίστοιχες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας τον αντίκτυπο καθοριστικών παραγόντων, όπως η εκπαίδευση, η ψηφιοποίηση, το περιβάλλον και το κλίμα στην ψυχική υγεία.

Ο Φαχρετίν Κοτζά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Στέλλα Κυριακίδου για την επίσκεψή της και τόνισε ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την υγεία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στο έργο που έχει ήδη γίνει σε διάφορες περιοχές.

Μετά τη συνάντηση, αμφότεροι αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου υψηλού επιπέδου για την υγεία σε ό,τι αφορά την προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ