Π. Σακκά: Η τηλεϊατρική, τα νέα φάρμακα και η αύξηση των ασθενών αλλάζουν το τοπίο στη διαχείριση της άνοιας

Π. Σακκά: Η τηλεϊατρική, τα νέα φάρμακα και η αύξηση των ασθενών αλλάζουν το τοπίο στη διαχείριση της άνοιας

Πώς θα εκπονηθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Τα τεχνολογικά εργαλεία και οι γνώσεις που άφησε πίσω της η πανδημία, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών, καθώς επίσης τα νέα φάρμακα και οι ιατρικές εξελίξεις που τρέχουν με ταχύτητες φωτός, υποχρεώνουν την Πολιτεία μαζί με την επιστημονική κοινότητα να εκπονήσουν νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση της Άνοιας-Νόσου Alzheimer.

Για αυτό το λόγο με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή 26 Απριλίου συγκροτείται ομάδα εργασίας με συντονίστρια τη γνωστή Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ», και Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Άνοιας – Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά.

Η κ. Σακκά μίλησε στο DailyPharmaNews, τόσο για τις προτεραιότητες που θα θέσει στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όσο και για τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε σχέση με το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο δράσης του 2016, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του δεν υλοποιήθηκε, ωστόσο είχε προτάσεις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες για όλους τους τομείς που αφορούν στην άνοια και είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Τα οικοτροφεία τελικού σταδίου είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που υπάρχουν

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του 2016, προσπαθούσαμε και οι φορείς και το κράτος να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Σε γενικές γραμμές περιελάμβανε άξονες, όπως μητρώο ασθενών και φροντιστών, υποστήριξη των φροντιστών, εκστρατείες πρόληψης για το ευρύ κοινό, δομές και υπηρεσίες για τη φροντίδα στην άνοια, (που περιείχε πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιατρεία μνήμης, κέντρα ημέρας) τηλεϊατρική, νομοθεσία για δικαιώματα ασθενών και φροντιστών, εκπαίδευση για την άνοια και έρευνα στην άνοια».

Η κυρία Σακκά παραδέχεται ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ωστόσο, όπως λέει, έχουν γίνει κάποια πράγματα σε επίπεδο δομών και υπηρεσιών, «καθώς πλέον υπάρχουν 28 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, από 6 που υπήρχαν αρχικά, έχουν δημιουργηθεί 15 ιατρεία μνήμης, αλλά και 8 οικοτροφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κέρκυρα. Τα οικοτροφεία τελικού σταδίου των 25 ατόμων έκαστο όμως, είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που υπάρχουν».

 

Η πανδημία άφησε πολλά τεχνολογικά όπλα για την αντιμετώπιση της άνοιας 

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί δημιουργείται νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης όταν δεν έχει υλοποιηθεί το παλιό στο μεγαλύτερο μέρος του. Γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες απαντά η Δρ. Σακκά για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «η πανδημία μας άφησε με πολύ περισσότερα τεχνολογικά όπλα στα χέρια μας. Είδαμε πως μπορεί να δουλέψει η τηλεϊατρική, οι κινητές μονάδες που αποτελούν πλέον τη σύγχρονη τάση, με τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας να πηγαίνουν στα σπίτια, στη γειτονιά στην κοινότητα. Μάθαμε πως μπορούν πολλές υπηρεσίες να παρασχεθούν διαδικτυακά, όπως πχ νευρολογικές εξετάσεις, τεστ μνήμης, μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως η νοητική ενδυνάμωση».

Ένας άλλος λόγος που πρέπει να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια, σύμφωνα με την κυρία Σακκά, είναι ότι υπάρχουν επιστημονικές εξελίξεις. «Σήμερα έχουμε πολλούς βιολογικούς δείκτες, που δεν τους είχαμε πριν από 8 χρόνια. Και φυσικά έχουμε όλες τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις με πολλά νέα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και μονοκλωνικά αντισώματα. Πρέπει να τα ενσωματώσουμε στη διαχείριση της άνοιας, λαμβάνοντας δε υπόψη τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

 

Η νέα τάση είναι η δημιουργία Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας σε όλη τη χώρα

Ποιο είναι το θέμα που σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, ρωτήθηκε η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου Άνοιας – Alzheimer. «Το θέμα της ψήφισης, όπως μας υποσχέθηκε προ ημερών ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος του Νομοσχεδίου για τα δικαιώματα Ασθενών και Φροντιστών με Άνοια που έχουμε φτιάξει από το 2019. Το βγάλαν από το συρτάρι τον περασμένο Νοέμβριο. Το επεξεργάστηκαν οι νομικοί του Υπουργείου, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και έμεινε εκεί. Ο κ. Βαρτζόπουλος την περασμένη Τετάρτη μας υποσχέθηκε ότι θα το προωθήσει. Επίσης η πρώτη μας δουλειά στην πρώτη συνεδρίαση θα είναι να αποφασίσουμε αν θα φτιάξουμε από την αρχή νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ή θα κρατήσουμε κάποια κομμάτια από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του 2016, που ομολογουμένως ήταν προϊόν πολύ σκληρής δουλειάς και περιλαμβάνει σημεία που ισχύουν και σήμερα, οπότε θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στο καινούργιο». Πρέπει να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση αναγκών. Να βρούμε διαδικασίες και τρόπους να πάμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να καταγράψουμε τις ανάγκες τους, τόνισε η κ. Σακκά, δίνοντας έμφαση στη νέα τάση που στρέφεται τώρα η Πολιτεία και είναι η δημιουργία Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα. «Δηλαδή όχι απλά Κέντρα Ημέρας. Αλλά κέντρα που να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες. Να έχουν ιατρεία, φροντίδα ασθενών, φροντίδα φροντιστών, κινητές μονάδες και ό,τι χρειάζεται για τη διαχείριση της νόσου».