Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • H πανδημία βρίσκεται σε ύφεση είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας λέγοντας ωστόσο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μία μείωση της επιδημίας την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μείωση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων 7% παρόλο που θέλω να το τονίσω διπλασιάσαμε τον αριθμό των τεστ. Κάναμε σαν χώρα 1.300.000 τεστ την προηγούμενη εβδομάδα που είναι ρεκόρ διπλάσιο από το προηγούμενο. Έχουμε μία πάρα πολύ καλή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι περιοχές που μας ανησυχούν είναι η Βόρειος Ελλάδα και κυρίως κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».
  • Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όταν ξεκίνησε η επιδημία τα παιδιά ήταν γύρω στο 13% των κρουσμάτων και τώρα το ποσοστό έχει φτάσει περίπου στο 30%. Όπως ανέφερε  αυτό οφείλεται στην μετάλλαξη Δ και παράλληλα στην αυξημένη ιχνηλάτηση καθώς πραγματοποιούνται πολλά περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με πέρσι.  Και ανέφερε: «Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιός μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η ''στραβή'' για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;».
  • Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι, προκειμένου να επισκεφθούν κάποιον δικό τους άνθρωπο σε ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test, η κ. Παγώνη είπε ότι «Προκειμένου να προφυλάξεις τους ανθρώπους που είναι μέσα στο νοσοκομείο, είναι λογικό να μη θέλουν να μπει κανείς μέσα χωρίς rapid test.
  • Στην αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία και στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος ανέφερε, επίσης, πως «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά.»
  • Ο Παιδίατρος Μ. Ανδρέου ανέφερε ότι μεγάλη αύξηση έχουν σημειώσει τα κρούσματα στα παιδιά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.