«Διασφάλιση τροφής: Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα»

«Διασφάλιση τροφής: Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα»

3ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών από το ΙΤΕ και το Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

Την Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 19.00, ξεκινά ο 3ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών (OPENSCIENCE) από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).

Τον νέο αυτόν κύκλο ανοίγει ο δρ Παναγιώτης Φ. Σαρρής, επικεφαλής της ομάδας «Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου - Ξενιστή» του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιτ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Exeter (UΚ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον σύγχρονο άνθρωπο του 21ου αιώνα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού του πλανήτη (~9,5 δισ. έως το 2050), την ώρα που οι φυσικοί πόροι της Γης μειώνονται δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απώλεια στην παραγωγή τροφίμων γίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις εντατικές καλλιεργητικές τεχνικές, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια, καθώς προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, όπως την εμφάνιση νέων παθογόνων των φυτών, τα οποία προκαλούν απώλειες που μπορεί να ξεπεράσουν το 50% της ετήσιας παραγωγής σημαντικών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «επισιτιστική ασφάλεια υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν, ανά πάσα στιγμή, φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή που καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες και τις διατροφικές τους προτιμήσεις για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή». Μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα, π.χ. η πανδημία της COVID-19 και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αποκάλυψαν την ευπάθεια των συστημάτων παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τον φόβο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς κυρίως με τη χρήση χημικών ουσιών που δεν είναι πάντοτε ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης νέων στρατηγικών αντιμετώπισης, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών της παραγωγής από τα παθογόνα.

Η έρευνα στο εργαστήριο του καθηγητή Π. Σαρρή, εστιάζεται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών αλληλεπίδρασης φυτών-μικροβίων για την κατανόηση τόσο της μικροβιακής παθογένειας, όσο και της ενεργοποίησης της έμφυτης ανοσίας, σε ανθεκτικούς ξενιστές.

Ο κ. Σαρρής, θα απαντήσει ερωτήματα όπως:

- Ποια η κατάσταση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας σήμερα;

- Πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση;

- Πώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη;

- Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό; Ποια μέσα διαθέτει;

- Ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο;

- Πώς απειλεί η κλιματική αλλαγή την επισιτιστική ασφάλεια;

Όλες οι ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό.

Η εγγραφή των ενδιαφερομένων στην εκδήλωση γίνεται τον σύνδεσμο: https://www.forth.gr/el/news/show/&tid=2512