Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Βαρτζόπουλου για τη βιολογική βάση των γυναικοκτονιών

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Βαρτζόπουλου για τη βιολογική βάση των γυναικοκτονιών

Μια φράση που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «από την φύση των πραγμάτων το αρσενικό είναι επιθετικό και κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση» προκάλεσε χθες σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να ζητά την αποπομπή από την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι δίνει άλλοθι στις γυναικοκτονίες.


Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού Υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι «οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν», όπως πιστεύει ο υφυπουργός του - και φυσικά όχι ο Φρόυντ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβία. «Οι θέσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ''ότι η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση'' και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων ανέφερε.

Διακριτικές αποστάσεις πήρε από τη δήλωση Βαρτόπουλου κράτησε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής. «Θέλω να ξεκινήσω με μια δήλωση: δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιασδήποτε μορφής βίας. Είμαι σίγουρη ότι ο συνάδελφος θα εξηγήσει ότι υπάρχει στρεβλή ανάγνωση και ότι είπε ακριβώς το αντίθετο. Καμία λοιπόν νομιμοποιητική βάση στη βία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν όλων αυτών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βαρτζόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλο όσα είπε και υποστήριξε είναι τα ακριβώς αντίθετα από τις αυθαίρετες ερμηνείες ορισμένων.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε:

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.
Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά.
Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες»
.